Fifty Shades of… Ce-a fost asta până la urmă?

de | iun. 2, 2015 | Recenzii cărți

Când îţi vezi una dintre prietenele, pe care nu ţi le-ai fi putut imagina vreodată lecturând nimic altceva în afară de postările de pe Facebook, cu ditamai cărţulia în mână, citind pe oriunde apucă, logic că eşti curios şi vrei şi tu să vezi ce a reuşit să o convertească pe tipă la citit. Iar când în jurul tău auzi şoptindu-se numai lucruri gen „sado-masochism”, „erotic”, „Oh, Doamne! Aş vrea şi eu un Christian Grey!” şi „best-seller”, este clar: în calitate de cititor înrăit, curiozitatea te roade şi vrei neapărat să pui mâna pe cartea aia. Trebuie să vezi ce Doamne iartă-mă  este atât de „Woooow!”

Iniţial, trilogia scriitoarei E.L. James a fost publicată în format e-book în 2012, dar datorită succesului incredibil, a fost tipărită ulterior. A fost tradusă în 52 de limbi şi vândută în peste 100 de milioane de exemplare în toată lumea. Datorită acestui lucru, se spune că a atins recordul celei mai rapid vândute cărţi, deşi calitatea prozei lasă de dorit după părerea multora.

50_Shades-600x358

În carte este vorba despre o tânără absolventă modestă şi fecioară pe deasupra, care inevitabil, se îndrăgosteşte de cel mai bogat, sexy şi frumos bărbat al momentului. Culmea întâmplării? Şi el este nebun după ea. Până aici, nimic din ceea ce nu am mai văzut. Clişeu! Povestea începe să prindă contur însă atunci când Anastasia descoperă că fermecătorul Grey nu este atât de perfect pe cât s-ar vedea din exterior. Christian este de fapt un bărbat cu multe probleme, cauzate de o experienţă din copilărie, care continuă să-l marcheze și în prezent. Astfel, acesta  preferă mai degrabă sado-masochismul în locul dragostei adevărate, cu fluturaşi, ciocolată şi ieşit în oraş.

99492153d3c096595f6e5bf7daa63420

Se spune că atunci când iubeşti, nu ai cum să mai fii şi raţional. Pe scurt, eşti prost. Mă întreb cât de îndrăgostită/naivă trebuie să fie Ana, ca să accepte un tip care vrea să încheie cu ea un contract sado-maso-erotic, în care ea devine supusă din punct de vedere sexual, îndeplinându-i acestuia tot felul de fantezii prin care ei i s-ar face rău atât fizic, cât şi psihic? Ah, dar cine sunt eu să judec o femeie îndrăgostită? În orice caz, povestea începe să se complice și datorită caracterului dificil al lui Christian și al trecutului său, încep să apară tot felul de oameni noi în peisaj, lucru care va duce la despărţiri, împăcări şi umbre pierdute pe drum. Despre final nu mai spun nimic. Vă las să-l descoperiţi.

Dacă ar fi să spun doar în câteva cuvinte ce mi-a plăcut şi ce nu la această trilogie, aş spune aşa:

  1. Mi-a plăcut că se citeşte foarte uşor, că are continuitate.
  2. Nu mi-au plăcut scenele de dragoste cu de-a sila, forţate, cu lacrimi, vânătăi şi aşa mai departe. Spun „dragoste” doar ca să fiu diplomată. Dacă la început am fost şocată, gândindu-mă că nu ar trebui să citesc nişte pasaje atât de dure emoţional, pe parcurs am devenit plictisită, iar în final scârbită absolut. Ok. Înţeleg tema cărţii, dar totuşi…
  3. Mi-a plăcut faptul că autoarea a inserat umor. A făcut lectura să fie mult mai plăcută.
  4. Nu mi-a plăcut că povestea a devenit o telenovelă-„Vino, pleacă, stai departe, nu pot sta departe de tine, estoy embarasada y no estoy embarasada”. Pentru că este un bestseller contemporan şi având şi alte teme decât dragostea, am avut aşteptări mai mari, ţinând cont de cât de mult este implicată şi partea psihologică.

fifty-shades-of-greyŞi ajung în sfârşit şi la film. Chiar l-am aşteptat, deaorece eram curioasă de cum vor interpreta Dakota Johnson şi Jamie Dornan. Pentru că am spus mai sus povestea, că voi spune acum strict impresiile despre film.

  1. Mi s-a părut o comedie romantică de proastă calitate, de aia în care auzi râsete pe fundal. Iar aici mă refer mai ales la scena cu discutarea contractului când pe fundal se aude o melodie  aiurită care nu are niciun sens. M-am simţit ca şi aș asistat la prima repetiţie a actorilor. Nu au fost adevăraţi, nu m-a fermecat niciunul dintre ei. N-au avut carisma aia despre care se tot zvonea și aici vorbesc în special de Dakota.
  2. Scenele sunt ca tăiate din topor! Vă întrebaţi cum aşa? Simplu. S-au filmat anumite scene şi s-au pus una după alta. Se trecea de la o chestie la alta, ceea ce a creat confuzie pentru mulți.
  3. Am apreciat că cele mai importante scene din carte au fost introduse în film: scena cu elicopterul, cu camera de joacă, cu pianul, galeria lui Jose, văzându-se toţi banii investiţi pentru a le realiza.tumblr_n98m1kil671s9qyxio3_500
    fifty-shades-of-grey-tool

  4. Dacă pe voi v-au fascinat scenele picante şi fierbinţi din carte, ei, bine filmul este foarte lejer. Bulina cu „interzis minorilor sub doisprezece ani […] numai cu părinţii sau familia” este cea mai potrivită pentru această ecranizare. Nu vă aşteptaţi să vedeţi prea multe scene în film.

rs_1024x759-140117151237-1024.jamie-dornan-dakota-johnson-50-shades.ls_.11714_copyAtât trilogia cărţilor, cât şi primul film al lor sunt un subiect destul de controversat la momentul de faţă. Personal, nu mă pot pronunţa asupra lor. Sunt 50%/50%. Poate că autoarea crede că cele 50 de umbre ale lui Grey pot dispărea datorită dragostei adevărate, însă în viaţa reală dacă dăm deoparte valul opac al dragostei ce cade peste ochii multora, sesizăm că din punct de vedere psihologic, există probleme ce nu se pot trata doar prin sentimente.

În concluzie, nu vă pot recomanda nimic. Ţine strict de voi dacă vreţi să citiți cartea sau să vizionați filmul. Până la urmă, nu ştiu dacă aveţi ceva de pierdut în niciuna din situații.

images

Titlu: FIFTY SHADES OF... CE-A FOST ASTA PÂNĂ LA URMĂ?
Autor: E. L. James
An apariție : 2012
Editura: TREI
Nr. Pagini: 616
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3418

Alte recenzii de la E. L. James:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Slusariuc a fost redactor Booknation.ro și a scris 24 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Slusariuc aici.
Subscribe
Notify of
guest

9 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Bine punctat!

Asta am zis și eu :))

Georgi

O doamne! In sfarsit o persoana care spune ceea ce gandesc. De citit cartile, nu le-am citit, dar am vazut filmul si am ras foarte mult. Majoritatea filmului chiar. De ce? Pentru ca din seria filme stupide si actori care n-au pic de talent. Nu mi-au transmis nimic. Totusi, au muncit la el, dar nici chiar atat de prost sa iasa. Parerea mea…

cornelia

Sunt de acord cu tine,eu am citit cartea si am vazut si filmul,din curiozitate si pentu ca peste tot se vorbea numai de asta.Filmul nu mi-a placut,in schimb cartea a fost ok,adica o lectura usoara,cu scene care mi-au placut si unele nu.Oricum a avut umor si am terminat toate trei volume in 4 zile,dar nu cred ca merita atata publicitate.

Cristina

Sunt de acord. 🙂

read with Adelina

Eu sunt la cartea 4!

Madalina

Am citit trilogia in doua zile….am fost curioasa sa vad cate pagini poate sa dureze un act sexual…. Primul a durat 300 de pagini….trasa de par….enervant….iar Ana o femeie slaba…el asa cum ar vrea sa fie toti barbatii…big boy…… O carte pentru barbati…….