sursa foto & articol: npr.org

Georgi Gospodinov a făcut istorie, devenind primul autor bulgar care câștigă prestigiosul Premiul Internațional Booker. Romanul său, „Time Shelter”, tradus de Angela Rodel, a fost apreciat ca o operă plină de ironie și melancolie.

Președinta juriului, Leïla Slimani, a descris „Time Shelter” ca fiind o lucrare profundă care abordează o problemă contemporană, dar și o întrebare filosofică: ce se întâmplă cu noi când dispăruiesc amintirile noastre?

Premiul de £50,000, care este împărțit în mod egal între autor și traducător, este acordat anual pentru un roman sau o colecție de povestiri în orice limbă care a fost tradusă în engleză și publicată în Marea Britanie sau Irlanda.

Time Shelter” este a patra carte a lui Gospodinov tradusă în engleză. Romanul se concentrează pe deschiderea unei „clinici pentru trecut” care oferă un tratament promițător pentru cei care suferă de Alzheimer: fiecare etaj reproduce un deceniu în detaliu, cu totul, de la mobilier, țigări și băuturi din epocă, la ziare care acoperă fiecare zi a deceniului. Pe măsură ce vestea se răspândește, oamenii sănătoși încep să caute refugiu în clinică pentru a scăpa de ororile vieții moderne.

Slimani a spus că romanul „chestionează modul în care memoria noastră este cimentul identității noastre și al narațiunii noastre intime. Dar este și un mare roman despre Europa, un continent care are nevoie de un viitor, unde trecutul este reinventat și nostalgia este o otravă.”

Gospodinov este un poet, scriitor și dramaturg bulgar. Când a fost publicat în Bulgaria, „Time Shelter” a ocupat primul loc în topurile de cărți și a câștigat Premiul European Strega. Rodel este o muziciană și traducătoare literară care trăiește și lucrează în Bulgaria.

Victoria lui „Time Shelter” marchează al doilea an consecutiv în care premiul este acordat unei cărți într-o limbă care nu a fost niciodată onorată anterior de premiu. Câștigătorul de anul trecut, „Tomb of Sand” de Geetanjali Shree, tradus de Daisy Rockwell, a fost primul roman tradus din hindi care a câștigat.