Interviu cu Adrian Petru Stepan, autorul cărții „Legendele șefului de gară”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Adrian Petru Stepan: Cel mai greu lucru acesta e: să vorbeṣti despre tine. Asta dacă nu eṣti politician, sedus de propria imagine. Hai să zicem: un băiat al acestor ani, căutând un sens dincolo de toate problemele cotidiene. Ce iubesc Timiṣoara, dar aṣ vrea să trăiesc la Paris… sau Roma? ṣi să mai dau o fugă până la Marrakech pentru două-trei luni să scriu o carte. Adică sunt un tată infantil, nu?! Recunosc că mă joc cu trenuleṭele celui mic. Cred că e mai bine să copiez ce scrie pe cartea de identitate.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.P.S. Nici nu îmi dau seama prea bine. Imi amintesc că ṣtiam să povestesc foarte bine încă de prin clasele primare. Adică găseam bine cuvintele. Poate de-asta aud că povestesc frumos în cărṭi… dar că a povesti nu înseamnă a scrie. Poate mă voi maturiza cândva ṣi voi face ṣi altceva prin cărṭi decât să povestesc.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

A.P.S. Cam ca atunci când vezi că planurile dintr-un proiect de arhitectură devin casă. Ori vorbele se transformă în materie. O mică minune.

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.P.S. Iniṭial este mai mult o dorinṭă, o plăcere, decât o motivaṭie. Dar îmi amintesc repede că trebuie să trec mai departe de inspiraṭie ṣi să mă gândesc ṣi la cei ce citesc, că vor altceva decât mine de la o carte pe care o cumpără. Si atunci mă simt motivat de a face un lucru bun, o treabă serioasă, ca un inginer. Deṣi cartea nu e un lucru decât pentru distribuitorii de tipărituri, pentru restul oamenilor e, mai întâi, spirit.

E.I. Care din cărțile tale te descriu cel mai bine?

A.P.S. Fiecare vorbeṣte de anumite idei, sentimente, gânduri. Poate Crepuscul. Să nu spun „Legendele ṣefului de gară” fiindcă e puṭin mai „exotică”, mai frivolă, ṣi nu aṣ vrea să se pună cineva pe psihanalizat.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea ,,Legendele șefului de gară”?

A.P.S. Am lucrat cel mai puṭin asupra ei, întâmplările parcă s-au născut una din alta, cumva inspirate. Cred că povestea asta o aveam demult în minte. După ce am trimis-o editurii m-am gândit – că tot vorbeam de seriozitate ṣi lucru bine făcut – că ar trebui să mai modific câte ceva, să mai „accelerez” acṭiunea în prima parte. Aṣa că am sunat-o pe doamna C. ṣi i-am spus că aṣ vrea să fac unele modificări, dar mi-a zis ferm: „Nu. Tocmai ăsta e farmecul ei.” Si am avut supriza ca, prezentând-o la un cerc de lectură din penitenciar, să citesc într-o recenzie că acel cititor simṭea citind-o că vibrează împreună cu subconṣtientul colectiv, aṣa cum i se întâmpla când asculta muzica lui Santana.

E.I. Ce mesaj dorești să transmiți prin această carte?

A.P.S. Sunt vreo duzină… Dar să dezvălui numai două: ceea ce vedem ca sfârṣit este, de fapt, începutul. Si, legat de acesta: Vom vedea asta numai când ni-l descoperim pe Eu-cel-Năzdrăvan.

E.I. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?

A.P.S. „Când ai mai avut timp să mai scrii ṣi poveṣtile astea?!” sau „Unde găsesc locurile alea, există? Dar ṣeful de gară? Iubita lui e vreo persoană publică?”

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.P.S.  Am adunat o parte din ceea ce am scris pe adrianpetrustepan. Articolele de geopolitică le trimit la historia.ro. Nu putea să lipsească facebookul, deci pe contul personal ori pe pagina de fb Fiecare zi e uimitoare. „Legendele ṣefului de gară” se găseṣte în toate lanṭurile de librării: Cărtureṣti, Diverta, Librarium, ṣi pe elefant, libris, siteul Editurii Univers. Cu siguranṭă că am uitat unele. Iar ebookul e disponibil pe streamland.ro.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.P.S. Să vă urmărească mereu fiindcă trataṭi subiectele cu seriozitate, daṭi calitate opiniilor. Si faceṭi un lucru extraordinar pentru literatura, pentru cultura autohtonă. Eu unul vă urmăresc mereu.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.