Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Ana Manescu: Într-un univers alternativ am ochii azurii și sunt nevasta lui Ian Somerhalder. Avem trei fete împreună. Tot acolo sunt vampir sau vrăjitoare; nu m-am hotărît. În realitatea aceasta, găsiți detalii despre cine sunt și ce fac pe site-ul meu.
I.E. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?
A.M. Am ales stiloul de pe tavă cînd aveam un an, dar cred că aceea a fost doar prima manifestare. Scrisul mă precede. Am venit pe lume pentru povești. Să le scriu, să scriu despre ele, să le citesc, să le învăț, să le trăiesc, totu-i poveste, chiar dacă nu de poveste.
E.I. Cum te simți atunci când oamenii te recunosc în public și te apreciază?
A.M. Nu mi s-a întîmplat să fiu recunoscută în public, unde oricum nu mă găsesc eu prea des. Cînd îmi scrie cineva și îmi spune că s-a regăsit într-una dintre cărțile mele, îmi amintesc de ce am ales să public și nu m-am rezumat să scriu doar pentru mine. Eu cred în microschimbările pe care le creăm cu toții în lumea asta. Mă simt împlinită cînd aflu că am contribuit minuscul în viața cuiva. Și recunoscătoare. Cel mai mult mă simt recunoscătoare. Fiindcă și ei contribuie în a mea. Așa simt că aparțin.
E.I. Ce faci în timpul tău liber?
A.M. Nu am timp liber. Poate doar ora de dinainte de culcare, cînd recitesc cîteva capitole din cărțile mele preferate și încerc să îmi amuțez creierul. În rest, sunt scriitoare, jurnalist cultural, autodidactă, oleacă workaholică și, mai presus de toate, o ființă anxioasă, cu obsesii și tipare. Asta înseamnă că tot ce fac de plăcere se metamorfozează în ce povestesc sau învăț sau analizez excesiv.
E.I. Care este cartea în care ai investit cel mai mult timp?
A.M. Harry Potter. Am citit seria de 11 ori. Pe puțin. Adevărul e că am pierdut șirul. În privința propriilor mele cărți, nu am un răspuns cuantificabil. Odată ce apare sîmburele unei idei, rămîne pe vecie, cît se coace, cît se scrie, cît se rescrie, chiar și după publicare. Port cu mine toate poveștile pe care le-am scris, așa cum le port și pe cele care nu vor fi niciodată puse pe hîrtie.
E.I. Cum vezi scrisul, ca o pasiune sau ca și un loc de muncă?
A.M. Niciuna. E intrinsec. Nu trebuie să scriu activ și nu trebuie să scriu proză ca să fie cu mine în permanență.
E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Quasar”?
A.M. Este un volum de povestiri și de proză arhiscurtă, o colecție de emoții-polaroide, care se scrie împreună cu cititorul. Este o carte pe care o simți sau nu. Și este preferata mea.
E.I. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?
A.M. Frînturi de emoții, de coșmaruri, de fantezii. Deși alter.ego. e cartea inspirată din anii mei de liceu, iar Stresul dintre orgasme vorbește despre anxietate, Quasar e cel care s-a ivit dintr-un foc nefiltrat și incontrolabil din miezul meu.
E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.M. Pentru poze în pijamale, cu pisici și cărți în jurul meu, mă găsiți pe Instagram, pentru chestiuni scriitoricești și jurnalistice vă invit pe Facebook, iar dacă vreți să îmi scrieți, mailul meu e poveste[email protected]. Majoritatea articolelor mi le puteți citi pe societatesicultura.ro, am revenit, de curînd, și pe site-ul personal, iar cărțile mi le puteți cumpăra de pe site-ul editurii Herg Benet și din librăriile partenere.
E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii booknation.ro?
A.M. Deja citiți, dacă sunteți aici. Așa că merg pe o activitate care-mi place și mai mult: iubiți.
Top 100 cărți ale anului 2023