B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Fac ceea ce iubesc și iubesc ceea ce fac!
Sunt psihopedagog, practician al metodelor Educației Pozitive, formator, mentor, coach, consilier pentru dezvoltare personală, autor.
Îmi petrec cea mai mare parte a vieții în mijlocul copiilor, ca profesor pentru clasele primare. Le țin sufletele în palmă și le modelez caracterele întru Bine și Frumos.
Transmit Iubire, Cunoaștere și Încredere copiilor și părinților prin cursurile, atelierele și taberele de Dezvoltare personală pe care le susțin în cadrul MY POSITIVE SCHOOL, ca fondator și formator.
Conjug la prezent, zi de zi, verbele: A FI, A IUBI și A DĂRUI…
B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
Cartea Părintele perfect există. Părintele perfect ești TU! este un VIS împlinit.
Van Gogh spunea ,,Eu mai întâi îmi visez picturile, apoi îmi pictez visurile.” Am lucrat ani de zile la această carte. Am scris-o din dragoste de copii și prețuire față de părinți, cu multă muncă şi pasiune investite în peste douăzeci de ani în meseria de dascăl, cu dăruire şi speranţă în acel ,,mai bine” pentru generaţiile viitoare.
M-au inspirat minunata mea fiică şi ,,copiii de la şcoală”. Ei mi-au confirmat zi de zi faptul că, în călătoria lor prin viaţă, au nevoie de mentori, de călăuze drepte, de exemple pline de numinozitate, adică de noi, aceşti părinţi prezenţi şi conştienţi, pasionaţi şi luminaţi, iubitori şi dăruitori.
Pentru că, da, fie că recunoaştem sau nu, părinţii sunt pentru copiii lor reperele statorniciei pe harta vieţii, sunt principalele exemple călăuzitoare în existenţa lor, sunt pilonii pe care se sprijină construcţia propriului destin al fiecărui copil…
Prin rândurile aşternute pe hârtie în această carte m-am erijat în rolul de exponent al dorinţelor arzătoare ale copiilor şi în plus mi-am luat un angajament – acela de a le readuce aminte părinților CINE SUNT şi CÂT DE IMPORTANŢI SUNT, în viaţa copiilor lor!
B.N.: Dacă trebuie să alegi între personajele tale, care îți este cel mai drag?
Deși cartea se înscrie în domeniul dezvoltare personală, spre deosebire de cărțile de self-help sau parenting ce au fir epic și conțin povești cu personaje din experiența cărora cititorul învață, în mod deductiv, cartea mea stă de vorbă ,,la un ceai” cu cititorul. Pe părinte îl celebrează, iar acesta misiunea își conștientizează. Îi oferă instrumentele necesare pentru introspecție. Îl invită la cunoaștere și autocunoaștere, iar el își validează singur rolul de mentor și ,,antrenor” principal al copilului.
Deci personajul principal este chiar părintele. Scopul cărții este de a le confirma tuturor părinților un Adevăr Suprem uitat, ascuns sau neexprimat: PĂRINTELE PERFECT EXISTĂ! PĂRINTELE PERFECT EȘTI TU!
Pentru că, părinţii sunt sursa şi resursa evoluţiei, contextul primordial de creştere, flacăra vie și puterea metamorfozei din pui de om în OM…
B.N.: Există o ordine în procesul creativ?
Lucrând cu copiii, ghidându-i și învăţându-i, caracterele modelându-le și sufletele în palmă ținându-le, hrănindu-i cu iubire şi preţuire, simţind şi trăind mai mult de jumătate din viaţă între ei, am avut privilegiul de a intra în Universul lor magic şi de a face parte din lumea lor ingenuă… le-am cunoscut nevoile, le-am ascultat necondiţionat gândurile, le-am descoperit aşteptările lor vis-à-vis de părinţi.
Astfel procesul creativ a decurs lin. Iar cartea s-a scris aproape singură. Ideile mi-au curs în flux, cu har, de fiecare dată când am scos manuscrisele din sertar.
Am pus cap la cap tot ce m-au învăţat copiii despre portretul ,,părintelui perfect cu toate imperfecțiunile sale’’, am centralizat părerile lor şi le-am adunat visurile în această carte.
Mi-am conştientizat misiunea şi viziunea nobilă pe acest pământ, m-am folosit de toată experienţa şi măiestria didactică, am studiat profund, structurat şi determinat, m-am documentat, am cercetat, am investit pe toate planurile în propria persoană, în creşterea şi dezvoltarea mea, iar astăzi rezultatul muncii cu generaţii de elevi, a apărut sub formă de carte dedicată în mod direct părinţilor și implicit copiilor. Căci cu fiecare capitol din carte citit, avem un părinte împlinit și un copil fericit.
B.N.: Cât de greu este să respecți deadline-urile impuse de editură?
Am colaborat foarte bine cu Editura Sfântul Nicolae încă de la începuturi, din 2013 de când am scos de sub lumina tiparului prima carte împreună cu elevii mei, Anotimpurile în poeziile copiilor. Apoi, am lucrat împreună la a doua carte, tipărită în 2018, Din cugetările copiilor. S-a înfiripat o colaborare frumoasă, bazată pe seriozitate și profesionalism, împletită cu interesul editurii de a aduce autorului bucuria lucrului bine-făcut, mai precis satisfacția manuscrisului bine-tipărit. Totul a curs lin, în flux, da capo al fine.
B.N.: Ai transpus anumite trăsături de caracter personale în paginile cărții tale?
Întrebarea aceasta mă provoacă să analizez cât la sută din ceea ce am scris este desprins din trăirile mele ca părinte… cât la sută reprezintă experiența didactică și ce procent ocupă documentarea și cunoașterea?
După ce mi-au sosit coletele cu cărți tipărite și am strâns la piept primele exemplare, m-am erijat în rolul de cititor. Am făcut un pas în exterior, ca observator. Și am simțit, cu fiecare capitol citit și recitit, din ce în ce mai multe emoții de bucurie și împlinire.
DA, formula cărții poate că este aceasta: 75% IUBIRE și 25% DĂRUIRE.
B.N.: Ce teme delicate ai vrea să abordezi, dar încă nu ai curajul să le așterni pe hârtie?
Dacă această carte am scris-o de-a lungul a nouă-zece ani, următoarea carte se va naște mai repede, căci se vor lega între ele. Tema pe care o voi trata este încrederea de sine și importanța acesteia în formarea și dezvoltarea copiilor. Căci toată evoluția noastră umană, de-a lungul întregii vieți, se clădește pe conștiința de sine. Relațiile pe care le construim, profesiile pe care le desfășurăm, convingerile după care ne ghidăm au legătură directă cu gradul stimei de sine. Inclusiv alegerile pe care le luăm, fie ele cotidiene, fie cardinale.
Cu cât copiilor mai devreme încrederea în ei înșiși le dezvoltăm, cu atât mai trainic ,,aripile” pentru zbor le construim. Pentru viață îi pregătim.
B.N.: Ai câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca tine?
Secretul constă în câtă Iubire și Dăruire presari în paginile tale. Apoi, cât de mult îți dorești visul să-ți împlinești. Friedrich Nietzsche spunea că ,,oamenii, dacă nu ar avea visuri, ar muri”. Da, merită să muncești, visurile să-ți îndeplinești, implicit să nu renunți. Căci dacă nu încerci, nu poți ști la final câte bucurii te așteaptă. Coelho ne confirmă asta: ,,Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, întreg Universul conspiră.” Inspirație la creație!
B.N.: Se spune că prima carte publicată este întotdeauna cea mai dificil de realizat. Este adevărat sau procesul creativ este la fel de greu indiferent de numărul de cărți?
Consider că procesul de creație al fiecărei cărți se aseamănă cu zămislirea unui prunc. Nu ne naștem ca ființe instant, ci doar după ce sorocul se-mplinește. Tot astfel, o carte are etapele ei, ce nu pot fi arse. Procesul este laborios, cu multe perioade blocante, cu ,,Nu pot, nu merit!”, ,,Cine e interesat de ceea ce scriu eu?!?”, ,,De ce EU?”… de renunțare și revenire, de urcare și coborâre, de oscilare între Zenit și Nadir…
Am depășit aceste piedici. M-a ajutat mult un citat motivațional de căpătâi, pe care prima oară l-am interiorizat într-o tabără de dezvoltare personală și care sună astfel:
,,Frica noastră cea mai mare nu este aceea că nu am fi inadecvați. Ci faptul că suntem puternici peste măsură. Lumina din noi ne înspăimântă mai mult decât Întunericul.
Ne punem întrebarea: cine sunt eu ca să fiu strălucitor, minunat, talentat, fabulos? De fapt, cine eşti tu să nu fii toate acestea? Eşti copilul lui Dumnezeu. Faptul că te simţi nesemnificativ nu va schimba lumea.
Nu este nimic înălţător în a te micşora pentru ca ceilalţi să nu se simtă nesiguri în preajma ta… Când străluceşti, le oferi în mod inconştient şi celorlalţi permisiunea să facă la fel.” (Marriane Williamson – Întoarcerea la Iubire)
B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
În educarea și formarea elevilor mei, una din valorile cardinale pe care le transmit prin toată ființa mea, este arta cititului, căci marele cărturar Miron Costin bine spunea: ,,nu esta alta mai frumoasă și mai de folos în viața omului zăbavă, decât cetitul cărților”.
Da, ne vom reîntoarce la carte și la citit. Prezic o perioadă în care cititul va fi un moft, apoi o modă, apoi din nou un obicei cu temei… În Educație e secretul. Educația holistică. Și acasă și la școală și în mijloacele de transport în comun… și pe plajă și în parc.. și carte tipărită și electronică sau doar ,,auzită”.
Se mai poate citi, se mai poate, dacă spiritul rămâne cel mai mare dintre toate!
B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Pe lângă activitatea didactică la clasele primare, susțin copiii și părinții în a deveni versiunea lor cea mai bună, de la o etapă la alta. Am fondat chiar în pandemie o Școală de Dezvoltare Personală pentru copii și părinți, sub denumirea MY POSITIVE SCHOOL, unde promovez metodele Educației Pozitive, susțin cursuri și ateliere de dezvoltare personală, cultură generală. Iar pe timp de vară ne mutăm echipa de copii pozitivi și dornici de înflorire, la munte, în mijlocul naturii, în tabăra noastră dragă, MY POSITIVE BOOTCAMP.
Despre noi, părinții cititori pot afla mai multe accesând site-ul www.mypositiveschool.
B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Această carte nu este depre CUM să fii părinte, ci doar despre CUM să te bucuri de A FI părinte… Este o carte depre măreția ta, părinte drag, căci TU EȘTI ŞI VEI FI MEREU PĂRINTELE PERFECT PENTRU COPILUL TĂU…
Din clipa în care întreg Universul a decis ca tu să devii părinte. Și ieri și azi și mâine, oricând și pentru totdeauna!
Este povestea ta, a devenirii tale ca părinte. Este o celebrare a PĂRINTELUI din tine.
Am fost aleși ca părinți perfecți pentru copiii noștri minunaţi, cu misiunea nobilă în viață de a-i ghida, cu PASIUNE, HAR ȘI DAR a-i îndruma, alături, zi de zi, IUBIREA ne-ncetat a conjuga!
Dragă părinte, nu uita:
Ești PĂRINTE PERFECT
În fiecare clipă din viața ta!
Ai fost, ești și vei fi mereu
PĂRINTELE PERFECT pentru copilul tău!
Împreună veți crește și veți înflori,
Visuri veți îndeplini,
Fericiți veți fi,
Predestinări veți împlini!
Tu esti in primul rind,o persona deosebita,un om minunata si da,Parintele perfect!Te iubim si te pretuim!