Recenzie ”Părintele perfect există. Părintele perfect ești TU!”, de Anca Iorga

de | apr. 5, 2023 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Părintele perfect există. Părintele perfect ești TU!, de Anca Iorga este o carte pentru actualii și viitorii părinți.  A  fi părinte este cea mai nobilă și frumoasă misiune, este o călătorie plină de necunoscut, redescoperire de sine și schimbări – făcute pas cu pas, pe care le vei intui, afla, descoperi. Nu e nevoie să știi totul dinainte, nimic nu este bătut în cuie – experiențele sunt total diferite. Este foarte posibil ca provocările, creșterea și educarea să nu se asemene nici măcar în cazul fraților. Totul e unic, e  plin de momente magice, e miracol, e o minune vie – ce vine în viața  părinților cu un scop. Este dovada  că fiecare merită acest Dar Divin – plin de Pasiune, Har și Iubire necondiționată/ Și da, este imposibil de egalat cu o altă experiență – chiar și cu următoarea naștere.

Ți s-a întâmplat să vezi o carte și să simți că, prin ea, Divinitatea, îți transmite un mesaj? Ai  simțit că nu întâmplător ai dat peste un titlu sau un autor și că ai nevoie de acea carte? Am o mulțime de cărți pe care le-am ales intuitiv – pentru că am simțit că, dincolo de copertă, e mai mult decât ceea ce se vede, e un răspuns pe care îl caut, e o soluție sau o idee pe care-am așteptat-o. În cazul acestei cărți, am simțit că titlul ei îmi spulberă, încă o dată, temerile, gânduri negative și limitative, fricile toate legate de viitor și de dorința mea de a deveni mamă.

Anca Iorga este psihopedagog și practician al metodelor Educației Pozitive, formator, coach, mentor, consilier pentru dezvoltarea personală. Despre Părintele perfect există. Părintele perfect ești TU!, spune că este rezultatul bazat pe experiența în lucru cu copii. E o colaborare cu aceștia – ca să le poată descoperi gândurile, dorințele, nevoile și viziunea despre familia perfectă – în care ei trăiesc, învață, se dezvoltă, visează, speră, iubesc, îți fac prieteni. Eu mi-am făcut o idee după ce am citit descrierea. Tu, viitoare mămică, ai vreo așteptare?

În cazul meu nu e vorba de așteptări, ci despre diferențele dintre cum ”vedeam” cartea în mintea mea și cum era în realitate.  Viziunea și realitatea diferă, dar nu e neapărat ceva rău, negativ sau dezamăgitor, ci doar o părere pur subiectivă. Cum să fii părinte bun îți va spune zilnic minunea din viața ta, Anca Iorga vrea doar să-ți arate cum să te bucuri de statutul tău de părinte chiar și atunci când apar situații dificile, provocări și experiențe ceva mai greu de depășit

Niciun părinte, dar nici copiii nu au venit pe lume cu manualul la pachet. Mama se naște odată cu pruncul ei – cel care o va învăța tot ce trebuie să știe despre maternitate, despre el și despre noul ei job. Nicio carte și nici un curs nu va pregăti părintele pentru ce urmează. Nimic și nimeni nu o va face mai bine ca propriul copil. Copilul îi va transforma, în fiecare zi, pe mamă și pe tată, în părinții perfecți – perfect potrivit pentru el. Noutate, neprevăzut, nesiguranță poate, teama de eșec și  groaza că vei face nenumărate greșeli sunt normale – toți părinții trec prin asta, la început. La primul copil e totul ca la carte, la următorii știi deja că nimeni altcineva nu-ți poate spune cum să-ți crești copiii – doar părinții știu cum vor să-i ajute, să-i formeze ca viitori adulți – oameni în adevăratul sens al cuvântului.

Știi tipurile de parenting sau de câte feluri pot fi părinții? Le descoperi și în carte, unde ai și definiții clare. Așa vei știi ce fel de părinte vrei să fii pentru copil și ce stil parental vrei să crești acest copil.

A fi părinte – P.A.S.I.U.N.E. mai exact, prezent, atent, sârguincios, iubitor, unic, numinos – să ai puterea divină a omului cu un scop măreț pe pământ. Să ai numinozitate și să fii empatic.

Copilul este oglinda părintelui, moștenește 60% din părinți, iar temperamentul e parte din acest procentaj. Temperamentul nu se schimbă, se moștenește. În cazul caracterului lucrurile se schimbă – el se poate modela.

Educația prin metoda R.A.I – Educație pozitivă prin Recunoștință, Acceptare, Iubire. Aceeași metodă dă rezultate și atunci când cauți calea spre iertare. R.A.I spre iertare prin Recunoștință, Acceptare, Iertare.

A fi părinte – H.A.R. ce înseamnă asta? Doar Hărnicie, Acțiune, Rezultat. Numai un părinte hotărât să fie harnic și dedicat educației copilului va munci fără să obosească, va acționa chiar și atunci când se teme și va avea rezultate.

A fi părinte D.A.R – asta se ”traduce” astfel: Determinare, Acțiune, Rezultate. Un părinte determinat va oferi la timp, la momentul potrivit, necondiționat, cât are, tot ce are mai bun. ȚI s-a dăruit ție bucuria de a fi părinte, oferă tot ce ai mai bun în suflet: iubire infinită și necondiționată.

Am admirat și apreciat toate ideile și paragrafele în care autoarea a exprimat totul cu ajutorul rimelor. E o idee ingenioasă, drăguță și de ajutor, căci facilitează reținerea cu ușurință a unor idei și noțiuni de interes pentru părinți.

Ia din cartea Părintele perfect există. Părintele perfect ești TU! tot ce crezi și simți că ai nevoie pentru a fi un om mai bun, părinte perfect ești deja, te rog, rămâi așa!

Titlu: Părintele Perfect Există. Părintele Perfect Ești TU!
Autor: Anca Iorga
An apariție : 2023
Editura: SFANTUL IERARH NICOLAE
Nr. Pagini: 126
Limba: Română
Gen Literar: Parenting si familie
Nota recenzorului: 6.5 / 10
Vizualizari recenzie: 4872

Alte recenzii de la Anca Iorga:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

0 0 votes
Article Rating
Laura Elena Apetroaie este redactor Booknation.ro de 9 ani, 2 luni, 10 zile și a scris până acum 35 articole. Se află pe poziția 10 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Laura Elena Apetroaie aici. Laura Elena Apetroaie are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments