Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

A.S.G. Da, cu mare drag. M-am născut în oraşul de la poalele Tâmpei, într-o friguroasă zi de octombrie. Am fost îndeajuns de norocoasă încât majoritatea vacanțelor mi le-am petrecut la bunici, la ţară, unde am învăţat să respect simplitatea vieţii rurale. Am crescut înconjurată de natură şi animăluţe, cu legume din grădină şi apă din fântâna. Şi acum dacă închid ochii pot simţi mirosul pâinii proaspete din vatră. Bunicul din Braşov m-a dus pe toate coclaurile posibile, mi-a citit toate poveştile şi mi-a insuflat iubirea pentru literatură. După un liceu cu profil real, m-am îndreptat spre Facultatea de Litere din Braşov.

De citit, am citit întotdeauna, cred cu tărie în puterea unei poveşti bune, a unui personaj bine conturat şi a unui dialog veridic. Îmi plac conversaţiile autentice şi oamenii interesanţi. Sper la o lume în care valoarea unui individ să fie determinată doar de calităţile morale şi intelectuale, nicidecum financiare. Încerc zi de zi să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am şi atunci când nu pot să ajut, măcar să nu fac rău. În ciuda multelor mele defecte, a firii introvertite şi stângace am în jurul meu destul de mulţi oameni de calitate care mă susţin în această nebuloasă a scrisului. Pentru că dacă e să fim sinceri, să fii scriitor în România e un fel de condamnare la sărăcie. Dar într-o notă mai optimistă, consider că arta, în absolut toate formele ei, e indispensabilă vieţii.

E.I. Când ți-ai dat seama că vrei să fii scriitor?

A.S.G. E un proces în desfăşurare. Nu ştiu dacă sunt încă demnă de statutul de scriitor. Am fost mereu o cititoare avidă şi cred că de multe ori, cele două merg mână în mână. Am în familie destul de mulţi scriitori, sunt de multe ori inspirată de ei. Pur şi simplu m-am trezit că scriu, că îmi face bine şi că îmi place să o fac. Sunt deseori nemulţumită şi frustrată de produsul final, dar cred că cu asta se confruntă mulţi oameni care se expun astfel. Pentru că e greu. Te oferi cititorului şi dacă reacţia lui nu e cea pe care o aşteptai, rănile sunt reale. Nu ştiu dacă e o chestie de vanitate, dar ce ştiu e că trebuie să ai pielea groasă și să nu te lași înfrânt de critici sau vânzări slabe.

E.I. Cum începe o zi pentru în scriitor?

A.S.G. Începe cu cafea. O cană de cafea neagră și aburindă. Eu sunt şi proaspăt mamă, aşa că porţia necesară supravieţuirii e triplă. Încerc să îi urmez sfaturile lui Hemingway şi să scriu dimineaţa, când nu sunt împovărată de problemele cotidiene. Să o fac consecvent şi disciplinat. Pentru că e nevoie de ambele dacă vrei să ai o şansă să faci asta. Eu am nevoie de linişte şi detaşare completă.

E.I. Pe plan literar unde te vezi peste 5 ani?

A.S.G. Îmi doresc să evoluez. Din toate punctele de vedere, dar cu precădere literar. Încă mă simt necoaptă şi că nu mi-am atins nici pe departe potenţialul. Citesc în continuare, scriu şi sper că voi reuşi din ce în ce mai bine să transmit ceea ce îmi doresc.

E.I. Te-ai gândit până în prezent să renunți la stilul actual de a scrie?

A.S.G. Consider că baza îmi va rămâne mereu aceeaşi, dar o dată cu înaintarea în vârstă şi cu acumularea de noi experienţe, probabil limbajul şi vocabularul mi se vor îmbunătăţi, cum este şi normal, iar atunci stilul mi se va cizela.

E.I. De ce ai ales să scrii cartea „Comorile copilariei”?

A.S.G. “Comorile Copilăriei” este adresată în mare parte copiilor pentru că deşi, consider că nu eşti niciodată prea mare pentru poveşti, cei mici sunt mai fascinaţi de lumea asta. Am avut mereu o imaginaţie bogată şi mi-a plăcut să o folosesc. Cartea a venit ca un fel de tribut bunicului meu, care de asemenea a scris pentru prichindei.

E.I. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?

A.S.G. Aş fi deosebit de interesată să cunosc părerile celor care mi-au citit cartea. Am primit nişte scrisori de la nişte mici cititori care m-au flatat peste măsură şi care m-au îndemânat să continui. Pentru că, sinceră să fiu îmi creşte inima de bucurie să ştiu că, înainte de somn, undeva există un piticot care trăieşte aventura alături de personajele imaginate de mine. E un sentiment tare plăcut. Primele reacţii le-am văzut doar la prietenii mei, dar nu mă pot încrede pe deplin în obiectivitatea lor, căci au ajuns să-mi cunoască reticenţa faţă de critici. Glumesc, aş fi bucuroasă să aflu orice fel de reacţie, părere sau sfat.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.S.G. Cartea o pot găsi în Librăria St.O. Iosif din Braşov, sau online pe site-ul libris. ro. Am de asemenea şi un blog unde îmi mai expun gânduri şi speranţe andragruiță.ro

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

A.S.G. Vreau în primul rând să dea o şansă şi poveştilor. Pentru că au o putere extraordinară de a ne transporta în timp şi de a ne oferi o perspectivă mai puţin sumbră asupra vieţii. Şi cred că toţi avem din când în când nevoie de o mică scăpare din realitate.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1235 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate