Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
M-am născut în Brașov, am terminat facultatea de Jurnalism, apoi am urmat un masterat de editare de carte. Am două pisici, îmi place să călătoresc: destinația mea favorită este Italia. Îmi place să pictez, chiar dacă o fac rar și să redecorez toată casa o dată la ceva vreme. Îmi place să mă uit la filme vechi, să beau vin roșu, să citesc atunci când călătoresc cu trenul. Ce nu îmi place este să ies din zona de confort, dar o fac de câte ori am ocazia, pentru că știm cu toții că acolo se află adevărata viață. Matt Haig a scris într-una dintre cărțile lui că, de fapt, ceea ce numim noi zonă de confort este o zonă de disconfort, pentru că ne ține legați de rutină și ne îngrădește experiențele. Mi-a schimbat total perspectiva.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
„Tot ce rămâne din nimic” este romanul meu de debut. Este o poveste de dragoste între Austin și Oliver, într-o perioadă în care homosexualitatea era pedepsită de lege. Povestea lor a prins contur în mintea mea în timpul cursului de „Scriitură și talent” susținut de Adrian Teleșpan. O temă a cursului a fost să scriem 20 de pagini despre ceva, orice. Și am scris, până când am conturat această carte despre istoria LGBTQIA+, despre cum trebuia să te ascunzi de autorități dacă erai homosexual, despre terapia de conversie, atmosfera din cluburile gay, apariția primelor reforme și asociații pro-LGBT și nu numai.
Sunt sigură că fiecare cititor se poate recunoaște în cel puțin un pasaj din carte. Am speranța că „Tot ce rămâne din nimic” va îndemna la mai multă toleranță, empatie și înțelegere.

B.N.: Ce lucruri te inspiră și te fac mai creativ?
Mă inspiră lucrurile mărunte. Lucrurile pe care poate, din grabă sau neatenție, nu le observi și treci nepăsător pe lângă ele. Mă inspiră o dimineață răcoroasă de vară, clipa în care îți cufunzi picioarele în valurile mării, o floare care se mișcă în bătaia vântului. Mă inspiră doi bătrâni care merg pe stradă și se țin de mână. Sau atmosfera lejeră și lipsită de griji dintr-o cafenea, într-o zi de duminică. Mă inspiră foarte mult locurile pe care le vizitez și pe care le includ mai mereu în scris. Un anticariat, vitrina unei cofetării, o bancă într-un parc… Încerc să mă înconjor de frumos și pace și să le las să mă inspire. Dar, pe lângă toate acestea, cea mai mare inspirație este viața.

B.N.: Având în vedere experiența ta, ce lucruri dorești să schimbi în ceea ce privește stilul tău?
Fiind la prima carte publicată, încă nu mi-am făcut o părere despre modul în care scriu și ce schimbări i-aș aduce. Îmi place să scriu fără să mă gândesc la ce scriu. Mă pierd în scris și îl las să curgă, abia apoi recitesc și mai fac mici modificări. Momentan, sunt mulțumită că nu am rescris nimic la roman. Doar am adăugat niște scene manuscrisului, care l-au completat. Pe viitor, mi-ar plăcea să încerc să scriu la persoana a treia, cred că ar fi un exercițiu interesant.

B.N.: Care este genul de carte preferat?
E o întrebare dificilă. Genul de carte preferat depinde de perioada în care mă aflu. Citesc foarte multe cărți thriller, tip mister, în care personajele dezvăluie secrete vechi de sute sau mii de ani (Patrick Graham și Simon Toyne sunt doi dintre autorii mei preferați). Am citit multe cărți și despre perioada Războaielor Mondiale, ca „Se numea Sarah” sau „Tatuatorul de la Auschwitz”.

B.N.: Ai un citat preferat?
Da, este mai multe decât un citat, este un monolog al unui personaj din cartea „Strigă-mă pe numele tău”, un paragraf care mi-a rămas în minte, dar din care nu voi cita decât: „Nature has cunning ways of finding our weakest spot. Right now you may not want to feel anything. Perhabs you never wished to feel anything. In your place, if there is pain, nurse it, and if there is a flame, don’t snuff it out, don’t be brutal with it. We rip out so much of oursevles to be cured of things faster than we should that we go bankrupt by the age of thirty and have less to offer each time we start with someone new. But to feel nothing so as not to feel anything – what a waste”.

B.N.: Poate suna clișeic, dar care este cartea ta preferată?
La fel ca și la genul de carte preferat, și în acest caz este vorba despre anumite perioade. Nimeni nu cred că își poate alege cartea preferată, însă ne putem alege cărți care ne-au definit sau care fac parte din noi toată viața. Pentru mine, aceste cărți sunt: „Obiecte ascuțite”, de Gillian Flynn, „Sinuciderea fecioarelor”, de Jeffrey Eugenides, „Cimitirul” lui Adrian Teleșpan și „Integrala prozei scurte” a lui Truman Capote.

B.N.: Câte cărți ai în bibliotecă?
Nu le-am numărat, dar cred că sunt aproape 200. Le țin și la Brașov și la București pentru că nu am loc pentru ele într-un singur loc. Sper ca într-o zi să am o biblioteca ca a lui Alberto Manguel, dar mai e cale lungă până acolo.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
În primul rând, cred că apetitul pentru lectură trebuie stimulat de mic copil. Un copil care crește înconjurat de cărți, căruia părinții îi citesc și care își vede părinții citind va prinde „gustul” lecturii și va deveni singur curios și va începe să citească de la sine.

Apoi, este problema pe care o întâmpinăm în învățământ, în care programa școlară nu este „în pas” cu timpurile. Cred că sunt destul de puține cadre didactice care le recomandă copiilor pentru lectură și altceva în afară de ceea ce presupune programa. Iar programa conține texte care, din păcate, nu îi atrag pe elevi.

O altă problemă este lipsa implicării statului în programe educaționale și pentru stimularea culturii. Nu se încurajează pe cât ar trebui concursurile literare, cercurile de lectură, programe și școli de scriere pentru elevi și studenți, tabere… Se pot oferi carduri culturale pentru cumpărarea cărților, intrări la muzeu, mers la teatru…

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
„Tot ce rămâne din nimic” poate fi achiziționată online de pe site-ul editurii Neverland, cât și de pe site-ul ujmag.ro. Fizic, cartea se găsește în lanțul de librării Cărturești, în București. Cititorii îmi pot urmări activitatea pe pagina de Facebook.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Să citiți cu inima deschisă și să explorați cât mai multe genuri literare. Cu siguranță măcar unul, de care poate nu voiați să auziți, vă va surprinde în mod plăcut. În rest, nu uitați să vă bucurați de lucrurile mărunte, să vă faceți mereu timp pentru voi și pentru pasiunile voastre și să încercați să ieșiți din „zona de (dis)confort” ori de câte ori puteți.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022