Interviu cu Arthur Suciu, autorul cărții „În gaură”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Arthur Suciu: Sunt scriitor și copywriter. Am o specializare în discurs. Nu am câștigat, în viața mea, bani decât din scris. Din scrisul pentru alții, mai ales. Visez la ziua în care voi scrie doar pentru mine. Ceea ce am scris, până acum, se află la intersecția dintre filosofie, literatură și politică. E vorba, în primul rând, despre două cărți de fragmente filosofico-literare, Contribuții la apocalipsă și Fericirea în vid, aflate în răspăr cu textele de PR, pe care sunt obligat să le produc la muncă. De asemenea, despre teza mea de doctorat, Discursul autonom, în care discursul literar este discutat prin raportare la discursul politic. În sfârșit, despre romanul În gaură, care reprezintă, poate, intrarea mea într-o nouă etapă, mai puțin existențială.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.S. Nu-mi amintesc de un moment anume. Scriu din adolescență, dar au existat și perioade lungi în care nu am scris nimic. De fapt, multă vreme nu am putut să scriu nimic și încă am temerea că n-o să mai scriu, că e imposibil să mai scriu. Cu toate acestea, continui să scriu și să mă mir că am fost capabil să mai scot ceva din mine.

E.I. Cum crezi ca stilul tău de a scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

A.S. Nu s-a schimbat foarte mult. Scriu aproape ca la 20 de ani! Acesta este efectul unei abordări existențiale asupra scrisului. Când scrii numai despre tine scrii într-un singur fel, căci eul este o obsesie monotonă. Iar eu am scris aproape numai despre mine. Dar, bineînețeles, au existat și câteva schimbări, unele importante. Cred că trecerea mea spre literatură e și o schimbare de accent înspre modern, chiar înspre pop, în timp ce, în scrierea fragmentelor, am fost mai conservator. Stilul nu se schimbă decât atunci când are loc o modificare a strategiei discursive, iar schimbarea are legătură cu ceea ce se întâmplă în viața ta.

E.I. Care este cartea în care ai investit cel mai mult timp?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

A.S. Teza mea de doctorat, firește. M-am chinuit atât de mult, încât n-aș dori să repet experiența. M-am chinuit pentru că am vrut să-mi explic mie însumi poziția mea și mi-am dat seama cât de greu este, existențial, ca și sociologic, să definești această poziție. Un om ocupă un loc în viață, dar determinarea exactă a locului său este o problemă dificil de rezolvat. Tocmai de aceea, majoritatea oamenilor se mulțumesc cu locuri deja definite de societate. Scriitorul este acea persoană care dorește să-și creeze propriul loc, un loc autonom. Romanul În gaură, care nu e deloc un roman lung, mi-a luat de asemenea mult timp, din aproape același motiv: dificultatea de a defini un loc existențial și literar. La aceasta s-a adăugat, firește, schimbarea genului literar, dar și faptul că am scris în acest roman lucruri pe care nu puteam să le scriu, nu aveam voie să le scriu. Am scris primele texte în 2009, iar romanul a fost dat la tipar în 2016…

E.I. Care din cărțile tale te descriu cel mai bine?

A.S. Mă simt cel mai confortabil ca scriitor fragmentar, dar la fel de adevărat este că masca literaturii îți permite să spui mai multe decât propriul chip (exprimat prin fragmente). Cine sunt eu? Iată o întrebare la care, astăzi, cred că este imposibil de răspuns (sau e periculos). M-am apucat de scris un roman pentru că mi-am dat seama de limitele literaturii existențiale. Dar, chiar și în roman, eu am continuat să fiu un gânditor fragmentar. Nu mă recunosc în textele mele politice, care sunt scrise de nevoie. Scrii ceva, și deja a doua zi nu mai contează. Am scris însă texte politice și din necesitatea interioară de a construi un discurs politic coerent, un raportare a mea la politic. Nu știu dacă am reușit.

E.I. Dacă ai avea posibilitatea de a rescrie oricare dintre cărțile tale, pe care ai alege-o și de ce?

A.S. Nimic nu e perfect. Îmi rescriu mereu cărțile, uneori în gând. Dacă voi avea prilejul să public noi ediții ale cărților mele, le voi aduce numeroase modificări.

E.I. Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?

A.S. Eu sunt un produs în primul rând mediatic. Toată activitatea mea profesională de până acum s-a desfășurat în interiorul mass-media. De aceea, legăturile mele cu lumea literară sunt mai degrabă firave. Nu regret deloc acest lucru măcar dintr-un punct de vedere. Detest să mă prezint pe mine însumi ca scriitor, ca om care scrie cărți. Scopul meu în viață nu e să fiu scriitor, ci să fiu fericit. Vreau să am o poziție în raport cu viața, nu cu viața literară. Totuși, în ultimii ani, mă simt tot mai aproape de lumea literară și chiar am început să public cronici și eseuri în revistele literare, în mod special în revista ”Convorbiri literare”. Adolescent fiind, ”Convorbiri literare” era, pentru mine, nu o revistă printre altele, ci Revista. Contează ce credem când suntem adolescenți. Visele de-atunci ne torturează toată viața și am face bine să le împlinim, dacă vrem să scăpăm de sub teroarea acestui personaj prea exigent (adolescentul care am fost).

E.I. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

A.S. Scriitorul e un animal cu probleme. Faptul de a scrie este un fel de a recunoaște acest lucru. Toți oamenii au probleme, dar numai scriitorul are curajul să le exprime public, aceasta poate și pentru că are probleme mai mari decât alții. Singurătatea este întotdeauna o consecință și nu o cauză. Dar, ce poți găsi în singurătate? Personal, nu cred în singurătatea scriitorului. Nu cred în singurătatea nimănui. Ea este o redută și atâta tot.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.S. În gaură și Discursul autonom se mai află, cred, în librării sau pe site-urile de vânzări. Mai public texte pe blogurile ”Adevărul” și pe Facebook.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.S. Le urez să citească scriitori români pentru că asta îi va ajuta să înțeleagă mai bine pe ce lumea se află.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.