Interviu cu Cătălin Marin, autorul cărții „Spre seară nu se întâmplă nimic”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cătălin Marin: Sunt un om care are mereu ceva de făcut, cred că asta mă definește. Sunt o creatură hiperactivă. Am citit de curând un interviu al Teodorei Gheorghe, menționa acolo iepurele alb din “Alice în Țara Minunilor” și l-a descris într-un fel anume, m-am identificat cu iepurele ăla care gonește permanent și întârzie mereu, cel puțin din punctul ăsta de vedere, îi semăn.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.M. Pasiunea pentru scris a venit dinăuntru, spre deosebire față de cea pentru matematici care a venit din afară. Am vrut să-mi scriu propriile povești, era o nevoie care ușor ușor a devenit compulsie. Chit că acum nu mă mai interesează poveștile. Cred însă că o idee ilustrată narativ ajunge la destinație cu mai multă ușurință. Altfel aș scrie numai suite de observații și argumentări. Pe care cel mai probabil nu le-ar citi nimeni.

E.I. Ai un jurnal în care scrii?

C.M. Da am, scriu în el de prin 2011. E scris într-o manieră mai curând literară, amestecând observațiile cu scenarii și imagini care îmi vin în cap. I-am dat și un titlu: “Ghidul nemuritorului în viață și moarte”, deși n-am să-l public niciodată.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

C.M. Mulțumit, ăsta ar fi cuvântul. Am făcut un pas către a fi ceea ce se poate numi scriitor. O compar cu ziua în care am primit primul meu job de programator, dar publicarea nu am perceput-o la fel de profund. Mi-am dorit să ajung programator, mi s-a întâmplat să ajung scriitor.

E.I. Cât de activ ești pe social media?

C.M. Să pot spune “cât” ar însemna să am o unitate de măsură. Era o idee simpatică într-un cântec: “am întâlnit o femeie într-un bar,
I-am spus că sunt greu de cunoscut și aproape imposibil de uitat
mi-a zis că am un orgoliu cât Texas,
dar eu sunt nou aici și uit
înseamnă că-i mare? Sau mic?”
Stau cât am chef pe social media, asta știu. Oricum folosesc respectivele canale de comunicare, dar nu le iau prea în serios, poate din cauza profesiei.

E.I. Cine este eroul tău literar?

C.M.  Ahab al lui Melville, evident. Imaginea lui mă urmărește din copilărie, determinarea lui absurdă. Nici Faust nu mi se pare atât de fascinant și nici măcar mitologicul Ulise. Ahab e pentru mine simbolul speranței extreme, un om care moare odată cu visarea lui. Pentru mine Moby Dick e originalul vis american.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Spre seară nu se întâmplă nimic”?

C.M. Nu prea mult, fiindcă sunt mult prea interesat de cum au văzut-o cititorii ca să îmi bat capul cu o părere proprie. E o carte de care sunt mulțumit, pe care mi-a plăcut să o scriu, dar față de care în prezent mă simt detașat. E o carte cinstită și de bun simț, simplă și cu un mister al ei. Așa o văd acum.

E.I. Cum crezi ca stilul tău de scrie s-a schimbat de-a lungul anilor?

C.M. Pe la 20 de ani mă concentram foarte mult pe întâmplări, după 25 am început să mă concentrez asupra personajelor. Aprofundarea matematicii după terminarea studiilor mi-a influențat limbajul și stilul mai mult decât cititul de cărți. Sunt genul de scriitor succint, nu voi scrie în trei pagini ceea ce simt că pot scrie în trei rânduri. Am o obsesie pentru esențial, poate de-aici și o tendință ironică de a folosi excesiv cuvântul “destul”.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.M. Sunt ușor de accesat și urmărit pe facebook. Am încercat să țin și un blog, nu-mi iese. Facebook mi-e la îndemână la propriu, fiind instalat pe telefon. Cărțile cred că se găsesc pe elefant.ro, cărturești și pe site-urile editurilor Herg Benet și Tracus Arte.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

C.M. Observ în ultima vreme o confuzie, poate mă înșel, dar mi se pare că mulți dintre noi avem impresia că a citi cărți în general ne îndreptățește să ne numim “citiți”. Beletristica e multă și diversă, există o mare diferență între cititul de “entertainment” și cititul cu scop de cunoaștere. Eu văd în literatură, un soi de teorie a existenței omenești, existență care implică dubla viețuire a omului, în lume și în sine deopotrivă. Astfel atât în teorie, cât și în practică, ar fi frumos să încercăm a observa dacă ne îndreptăm spre cunoaștere sau ne amăgim îndepărtându-ne de ea.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Iubim comentariile tale :)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.