Recenzie “Spre seară nu se întâmplă nimic” de Cătălin Marin

by | Feb 5, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SPRE SEARĂ NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Spre seară nu se întâmplă nimic - Cătălin MarinSpre seară nu se întâmplă nimic a lui Cătălin Marin este o gură de aer în literatura română contemporană, fiind un roman diferit de tot ceea ce se scrie astăzi, atât prin conținut, cât și prin tematica abordată. Acțiunea se petrece într-un mediu exotic, toposul fiind un oraș portuar, foarte bine reliefat și pot afirma că,  de-a lungul lecturii, m-am simțit învăluit de un amestec îmbietor de mirosuri de tutun, de diferite condimente, de alcool rafinat și chiar de praful din atelierul ceasornicarilor.

Acest volum este ca un labirint de trăiri ale mai multor personaje, mai presus de originale, care reprezintă fiecare câte o tipologie umană. Sunt relevate multe dintre diferitele moravuri pe care oamenii le-au avut dintotdeauna, fiecare dintre personaje ajungând, într-un final, să fie într-o pace relativ solemnă cu sinele.

Scriitorul surprinde printr-o poveste relatată din perspectiva unui narator martor, care are tangențe mici cu acțiunea, dar foarte însemnate. Este introdusă o nouă tipologie de instanță narativă – subiectivă, dar omniscientă, care vede tot și evoluează într-un eu prolific, ce dă impresia cât se poate de adevărată de atotcontrol.

[…] oare hazardul este influențat de expectativa surprizei potențiale? Ar fi, axiomatic vorbind, posibil, dar fiind vorba de o axiomă depindea chiar de luarea ei în calcul așa că, pentru obținerea rezultatului căutat, axioma trebuia ignorată, afectând contextul prin acceptarea ei, prin urmare luarea în calcul a acestei axiome va conduce către punctele anticipate, din calcul, desigur.

În calitatea sa de autor care se inspiră mult din matematică, Cătălin Marin surprinde, prin reflexiile personajului Django, așa-zise intermezzo-uri filosofice, ce ilustrează procesul de cunoaștere și de auto-cunoaștere umană și trupească.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Cătălin Marin

Deoarece multe dintre detaliile cărții sunt inspirate din realitate, din întâmplări cât se poate de mărunte, se cade să vorbim de o verosimilitate absolută, o autenticitate rar întâlnită, care îți dă prilejul să simți că participi la absolut toate evenimentele operei epice.

-Știți ce mă mai intrigă pe mine? Dacă noi facem constant alegerea de a nu muri, sfârșind prin alegerea implicită a sfârșitului?

Dincolo de toate, Spre seară nu se întâmplă nimic este un univers ficțional cu totul și cu totul aparte, care vorbește despre relativitate, despre oamenii care caută ceva diferit în viață și ajung să se închidă pe sine înșiși într-un castel al amăgirii și a măgulirii aparente și care când, în final, se eliberează din propria lor închisoare, sfârșesc prin a nu mai fi deloc. Neființă caracterizată, totuși, prin fericire absolută și demult uitată.

🔥 CARTEA SPRE SEARĂ NU SE ÎNTÂMPLĂ NIMIC ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Spre Seară Nu Se întâmplă Nimic
Autor: Cătălin Marin
An apariție : 2014
Editura: KARTH - UN IMPRINT HERG BENET
Nr. Pagini: 214
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 5.02.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O incursiune originală asupra diferitelor moduri de viață, a mentalităților și conflictelor cutremurător de relative, pe care le întâlnim poate prea des.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Dragoș Filioreanu este redactor Booknation.ro de 1671 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 35 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments