Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Istrate Emanuela: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cosmin Carciova: Sunt brăilean. Scriu, pictez, desenez, sculptez, cânt hip-hop, mă cufund în tainele biologiei și dau la pește cu undița. Am avut aproximativ 50 de locuri de muncă, de la paznic de șantier până la pictor de biserici. Port barbă de cu mult înainte să fie cool.

 

I.E. Când ți-ai dat seama că vrei sa fii scriitor?

C.C. Mi-am dat seama că vreau să scriu la scurt timp după ce m-am apucat de citit filosofie. Mi-am dat seama că vreau să fiu scriitor, imediat după ce mi-am dat seama că altceva mai bun nu pot face cu viața mea.

I.E. Care este cel mai important lucru la o carte, în opinia ta?

C.C. Cel mai important lucru la o carte? Păi, să vedem. Există foarte multe cărți bune și foarte multe cărți a căror lung început e putred de plictisitor. Am auzit toți expresia ,, dacă treci de primele 50 de pagini te prinde ,,. Cred că e o mare afacere să bagi ceva mai interesant la început. Apoi poți s-o lași mai moale. Să auzim apoi expresia următoare: Dacă treci de mijloc, o să iubești cartea aia! Glumesc. Cel mai important lucru la o carte este să te facă să simți măcar pentru o vreme că viața merită trăită.

I.E. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

C.C. În liceu m-am chinuit de mi-au ieșit ochii să termin Harap Alb, pentru că mă obligase profesorul de română. Nu citisem nicio carte până atunci, ba chiar mai mult, detestam înfiorător ideea. N-am reușit. Pe urmă, dacă bine îmi amintesc, am fost și mai obligat să citesc Iona, fusesem chiar exmatriculat trei zile în această direcție și sechestrat în cancelarie. Când trecea pe acolo, eruditul nostru profesor mă întreba: Cum e, Cârciova, merge? Greu, dom-profesor… Nu se întâmplă mai nimic… Dar măcar e cu pești, iar eu sunt brăilean. Ceva mai târziu, un coleg (și unul dintre cei mai inteligenți brăileni din câți au trăit vreodată) m-a luat deoparte (era ziua mea) și mi-a făcut cadou Foamea (Knut Hamsun), Caietul de la Talamanca și Florile răului. Foamea este poate cea mai bună carte care s-a scris vreodată. Am fost sedus fără milă de ea, alături de Căpitanul Cioran și maestrul Baudelaire.

I.E. Ce ne poți spune despre cartea „Oral”?

C.C. Oral este o poveste despre relații. Despre relațiile dintre bărbați și femei, despre incompatibilitatea absolută dintre cele două sexe, marea glumă a Mamei Natură – ținând cont că în același timp perpetuarea vieții umane însăși depinde chiar de buna înțelegere dintre cei doi zevzeci. HAHA!!! Protagonistul, Orsin Terry-Iaky, e cu atât mai atipic și mai necooperativ, cu cât viziunea sa asupra vieții sparge orice tipar. Ce rămâne după asta? Pornografie. Cartea conține multe scene de sex oral, de aici și numele. Nu e o metaforă. Gura e cel mai intim loc al omului. Multe chestii ies și intră pe acolo.

I.E. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?

C.C. N-o să zic că blestemul organismului biologic autocritic pentru că nu vreau să stric petrecerea. Majoritatea inspirației a venit direct de la sexul frumos. Aș vrea să le mulțumesc pe această cale doamnelor și domnișoarelor care m-au ajutat să zic această poveste. Sunt foarte fidel lecturatorilor pentru că respect mult această îndeletnicire (una dintre cele mai bune din câte există) și ca atare, consider că am punctat și dezvoltat cu strictețe poveștile acelor vieți fragile. Nu îmi place să înfloresc. Mai ales că treaba e și așa destul de înflorită din prima.

I.E. Cum vezi scrisul, ca o pasiune sau ca și un loc de muncă?

C.C. Văd scrisul ca o grădină nesfârșită de minuni. E un privilegiu. Loc de muncă e o sintagmă destul de tristă. Dacă vreau să câștig bani mulți din asta? Bineînțeles. Dacă am impresia că într-o zi voi câștiga bani mulți din asta? Cu certitudine. Dar, după cum spunea prietenul nostru Baudelaire, oricât de vrednic m-aș purta, e timpul scurt și arta lungă.

I.E. Lucrezi la o carte nouă? O să ne surprinzi cu o carte nouă?

C.C. Lucrez la o carte nouă, desigur. Ca la început de artă… Dar, există și un foarte frumos DAR. Minunatul roman dark-fantasy Gâtsucit este deja în curs de pregătire la Herg Benet și am bucuria de a te anunța că în două trei luni va ieși pe hârtie, acolo unde-i stă cel mai bine. E un roman mai scurt, intens, menit să scoată untul din imaginații. Mai multe personaje mișto prinse într-o aventură înflăcărată, într-un orășel înapoiat de mlaștină. Sunt convins că dacă cititorii reușesc să treacă de primele 50 de pagini, o să adore cartea.

I.E. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.C. Activitatea pe FB, ORAL – Cosmin Cârciova, Voia – Cosmin Cârciova. Voi face o pagină de autor după lansarea Gâtsucit. Cărțile se găsesc în numeroase librării din București și alte orașe. Dar cel mai mișto e să le comanzi pe net, sunt zeci de siteuri, multe cu transport gratuit și reduceri. Oral costă cât un pachet de țigări și două beri la pet de 2,5 l.

I.E. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

C.C. Cititorilor GoodRead le urez în primul rând să cumpere Gâtsucit. Dacă nu vor reuși să treacă de primele 50 de pagini, măcar o să mă facă pe mine fericit. Apoi le urez Lecturi Bune! Apoi îi felicit pentru apartenența la o comunitate atât de mișto! Am și o surpriză pentru voi.