Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cristi-Nedelcu: Sunt jurnalist și scriitor. Sau, mai bine spus, scriitor și jurnalist, pentru că am debutat în revista „Dilema” în 1993, în timpul studenției, și apoi, la finalul studiilor am ales, poate din întâmplare, poate din predestinare, presa. Am făcut presă scrisă, televiziune, radio, online, adică am încercat toate formele de presă, și  fiecare astfel de experiență m-a îmbogățit. Am început să scriu, într-un fel, ca o prelungire a activității mele din domeniul jurnalismului cultural. Inițial am făcut cronică de teatru. Apoi, pentru că la Craiova se organizează, din 1994, Festivalul Shakespeare, scriind despre piesele din festival, am început să mă simt aproape de textele lui Shakespeare. Și așa a apărut prima mea carte „Eseuri despre Shakespeare” în ediție bilingvă, lansată la una dintre edițiile Festivalului. Apoi am scris teatru (trei piese), după care am intrat în altă zonă, cu un studiu despre bancuri. Cartea, intitulată „Canonul marginalului” a fost prima de acest fel din România care încerca o abordare generală a bancului și nu doar a bancului politic. Explorarea acestui domeniu m-a dus la obținerea unui doctorat în 2016 cu lucrarea „Semiotica bancului”. Între timp, am mai făcut un mic popas în lumea teatrului elisabetan cu cartea „Lumea întreagă e o scenă/ Lumea întreagă e un show” –  o carte de sociologia culturii care vorbește despre modele după care ne construim civilizația. În acest timp am devenit și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.N. Pasiunea pentru scris este legată de cea pentru citit. Am început să scriu pentru a înțelege mai bine cărțile pe care le citeam. Apoi, aceste notițe au început să se transforme în texte mai lungi. Și așa au apărut cărțile.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

C.N. Cărțile pe care le-am scris, până acum, se bazează foarte mult pe cercetare. Nu doar să vezi ce s-a scris în domeniul respectiv, ci și pentru a îți valida ideile, direcția pe care mergi.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

C.N. S-a întâmplat atât de demult, încât îmi este imposibil să îmi amintesc. Am învățat singur să citesc, la vârsta de 4 ani, pe ”Scânteia”. Apoi, cred că au urmat cărțile de povești. Era seria aceea „Povești nemuritoare”…  Cred că una dintre ele a fost prima carte.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

C.N. Scriu aproape haotic. Pot să scriu mai întâi sfîrșitul, apoi începutul, apoi ceva la mijloc, apoi să schimb sfîrșitul, ceea ce înseamnă modificarea începutului  etc. De multe ori o idee mi se pare foarte interesantă și o scriu repede, pentru că apoi nu mai cred în ea.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

C.N. Cititul. De fapt, pentru mine, cele două activități sunt organic legate între ele. Apoi teatrul. După aceea trandafirii (am învățat să îi îngrijesc așa cum scrie la carte), pomii fructiferi și fotografia.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

C.N. Din păcate nu, dar îmi propun asta mereu, în fiecare zi, de ani de zile.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

C.N. Ca pe un mod de a înțelege lumea. Ca un mod de a mă descoperi pe mine. Ca pe un mod de a trăi.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.N. Textele le public pe blogul meu Graffiti pe nori, iar singura carte pe care o pot găsi este „Essays on Shakespeare”, varianta engleză a primei mele cărți, care se află pe Amazon.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.N. În ceea ce privește lectura, nu există reguli. Adică există una singură – citește ce îți place. Restul e.. literatură.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1233 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate