Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sunt profesoară de limba engleză, trăiesc în Brașov și anul trecut am debutat cu romanul de aventuri pentru copii “Alex Blue, băiatul extraterestru” (Polirom, 2020), publicat în urma câștigării concursului de manuscrise Polirom Junior. În acest an, tot după câștigarea unui concurs de manuscrise organizat de Editura Universitară, a apărut volumul “Tableta și Castelul Interzis”, o carte care îmi este foarte dragă. Am mai publicat proză scurtă în două antologii ale editurii Siono, precum și în diverse reviste literare și platforme online.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
După cum spuneam, cartea “Tableta și Castelul Interzis” este una la care țin foarte mult. Ideea s-a născut din pasiunea pentru povești a copiilor fratelui meu, care mă rugau să le inventez tot felul de întâmplări fantastice. Treptat, acțiunea a început să se cristalizeze, povestea le plăcea mult, de fiecare dată adăugam noi episoade, până a ajuns la o formă destul de stufoasă. Atunci mi-a venit ideea să o transform într-o carte.

B.N.: Când ai avut acel declic care te-a făcut să realizezi pasiunea ta pentru cărți?
Nu cred că a fost neapărat un declic. Pot spune că am copilărit printre cărți. Până pe la 10-11 ani am petrecut mult timp la bunicii mei, care erau pasionați de lectură (bunica a fost profesoară de limba română și franceză). În fiecare cameră aveau câte o bibliotecă imensă. Deci, cititul a venit cumva firesc.

B.N.: Numește cartea care te-a introdus în universul lecturii.
Mi-ar fi greu să numesc o carte anume. Încă de mici ni se citea mult, aveam acasă o grămadă de cărți de copii, rafturi întregi. Apoi, când am ajuns la vârsta școlară, citeam cam tot ce îmi pica în mână și era cât de cât potrivit. Îmi amintesc că una din primele cărți a fost “Legendele Olimpului”, care mi-a plăcut mult. Alt roman care m-a impresionat a fost “Singur pe lume”. Eram pasionată și de cărțile de capă și spadă.

B.N.: Care este eroul tău de carte preferat?
Nu știu dacă pot vorbi de un erou preferat. Copil fiind, au fost mulți care m-au fascinat. Ca cititor adult, consider că un personaj, pentru a fi interesant, trebuie să beneficieze de o anumită complexitate, ambivalență, nu îmi plac personajele în alb și negru.

B.N.: Ai apela vreodată la un pseudonim?
După ce publici una sau mai multe cărți cu numele real este complicat să te apuci să folosești un pseudonim, practic asta ar însemna dublarea resurselor investite în a te face cunoscut ca autor. Am deja publicul meu și cred că ar fi o mare pierdere să scriu sub alt nume.

B.N.: Te implici în procesul de design al coperții cărții tale?
Grafica nu este un domeniu la care să excelez, deci consider că de acest lucru ar trebui să se ocupe profesioniștii. La ambele cărți publicate implicarea mea a constat în faptul că am ales dintre variantele propuse.

B.N.: Care este topul internațional de carte în care ai vrea să ocupi prima poziție?
Având în vedere că până acum am publicat literatură pentru copii, este evident că acesta este topul în care aș vrea să mă regăsesc. Totuși, am în lucru și literatură destinată adolescenților și adulților.

B.N.: Cum ți-a schimbat perioada de pandemie stilul de viață și tabieturile de scris?
Fiind profesoară, în timpul pandemiei am avut o perioadă în care am predat online, ceea ce a fost o provocare, însă, pe de altă parte, m-a ajutat în activitatea scriitoricească. Am avut mai multă liniște, mai mult timp liber, și, dacă socializarea a avut de suferit, am câștigat la capitolul scris și citit.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Într-adevăr, dezinteresul pentru lectură reprezintă una din marile probleme și provocări pentru scriitorul român. Cred că acest lucru nu poate fi remediat decât prin dezvoltarea gustului pentru citit la copii. Un copil care citește va fi un adult care va citi. Din păcate, de multe ori listele de lecturi recomandate elevilor la școală conțin texte care nu le trezesc interesul, cu care micuții nu rezonează. Cititorul trebuie transportat într-un univers care să conțină elemente familiare lui, un limbaj accesibil, situații amuzante și, mai ales, multă, multă acțiune, suspans, o cascadă de întâmplări care să-l țină cu sufletul la gură. Exact asta am încercat să fac în cărțile mele și reacțiile primite de la cititori m-au convins că nu greșesc.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Activitatea mea poate fi urmărită pe rețelele de socializare, iar cărțile pot fi achiziționate de pe site-urile editurilor unde au fost publicate precum și pe multe alte site-uri (eMAG, Cărturești, Libris și altele).

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Citiți mult, dar nu orice. Există un fel de clișeu în ziua de azi conform căruia simplul fapt că citești îți conferă o poziție superioară din punct de vedere intelectual. Dar spiritul critic cu care abordăm actul lecturii e la fel de important. Trebuie să învățăm cum să ne poziționăm față de un text, cum să-l evaluăm. Și, mă repet, totul pornește din copilărie. Cărțile citite atunci contribuie la formarea, intelectuală și nu numai, a viitorului adult. În concluzie, vă doresc tuturor, mari și mici, cât mai multe lecturi de calitate!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022