Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Î: Ne-ar face o mare plăcere să descoperim cine este autorul Dan Gheorghiu.

R: Deocamdată nu se poate vorbi despre autorul Dan Gheorghiu întrucât aceasta este prima dată când public un text și până când textul nu a fost recepționat, lecturat, distribuit și/sau evaluat de suficient de mulți cititori, Dan Gheorghiu rămâne un simplu muncitor cu tastatura din sfera tehnologiei informației.

Altminteri, sunt un român de treizecișiceva de ani originar din Galați care de aproape zece ani lucrează în străinătate și din moment ce am avut parte de o aventură internațională intensă, bogată și inedită, am simțit că trebuie să împărtășesc câte ceva din ce-am învățat de-a lungul acestei aventuri care m-a purtat prin Praga, Amsterdam și Tallinn. 

Pentru mine, scrisul și cititul reprezintă mai mult decât hobby-uri, ele sunt instrumente pentru a înțelege lumea în care trăiesc și ceea ce se întâmplă atât în afara cât și în interiorul meu.

Î: Când  ai decis să pui pe hârtie experiențele tale?

R: Într-o seară de Octombrie 2019, în timpul unei plimbări relaxate prin parcul Tuvi din Tallinn mi-au apărut în minte pe neașteptate cuvintele ‚Și-ai s-auzi cum iarba crește’. Habar nu aveam că era vorba de versul final al unei poezii de Mihai Eminescu, așa că am căutat cuvintele pe Internet, am descoperit poezia În zădar în colbul școlii care m-a încântat și m-a intrigat peste măsură. Ce înseamnă să auzi cum iarba crește? M-am așezat la birou și-am încercat să caut un răspuns iar încercarea respectivă a constituit nucleul cărții de față.

Cartea s-a scris aproape singură pe durata a câteva luni iar eu nu am fost altceva decât un instrument. Adesea am rămas uluit de felul în care se desfășura procesul creator: citate, expresii, paragrafe și referințe bibliografice extraordinar de precise curgeau pe hârtie aproape automat și fără eforturi dintr-o sursă non-locală, dintr-un fel de ‘cloud’, ca să folosesc un termen din tehnologia informației. Nu am o explicație pentru lucrurile acestea însă la finalizarea cărții am simțit că am îndeplinit una misiunile cheie pe care le aveam de îndeplinit în viața aceasta.

Î: În scrierile tale ai foartă multă intertextualitate. De unde ai cunoștințe atât de vaste?

R: Mulțumesc pentru apreciere însă nu consider că am cunoştinţe vaste ci doar încerc să lărgesc frontierele propriei ignoranțe, prin lectură, călătorii, experiențe și experimente în viața reală. Referințele bibliografice, parafrazările sau numele unor creatori celebri menționate de-a lungul cărții nu sunt nimic altceva decât încercări de a verifica validitatea propriilor spuse urcându-mă pe umerii unor giganți, cum s-ar spune.

Î: Ce răspunsuri ai aflat în perioada experienței tale psihedelice?

R: În capitolul opt al cărții relatez detaliat cum s-a desfășurat prima mea călătorie psihedelică sub influența Ibogainei și deși aș putea vorbi cu orele despre subiectul acesta, mă rezum la a spune că rămâne cea mai semnificativă experiență din viața mea, un fel de singularitate care a schimbat totul. În termeni clinici, Ibogaina m-a vindecat de o formă destul de neplăcută de tulburare obsesiv-compulsivă însă impactul ei a fost mult mai profund: întreaga experiență a fost echivalentul a 10 ani de psihoterapie comprimată pe durata a câteva ore, timp în care am obținut cunoștințe și informații de o valoare inestimabilă despre mine însumi și mediul din care provin, despre natura realității dar și despre iubire ca forță fundamentală a universului. Mai multe nu are sens să dezvălui însă faptul că psihedelicele intră din nou în centrul atenției la nivel global, este extrem de semnificativ pentru că folosirea în mod responsabil și educat a psihedelicelor ne poate salva pe noi înșine de noi înșine.

Î: Cum ai reușit să-ți revii după experiențele trăite pe ‘’insula deloc îndepărtată, atât politic cât și strategic de continentul european’’?

R: Pentru a oferi un pic de context, trebuie menționat că în cadrul acelei experiențe am nimerit în subordinea unor indivizi care mi-au dorit cu tot dinadinsul răul și într-adevăr, în perioada aceea am fost foarte aproape să-mi pierd în mod ireversibil sănătatea fizică și mintală. Nu am nici dreptul și nici vreo calificare medicală să dau sfaturi cuiva care suferă de tulburare de stres post-traumatic, cu atât mai mult cu cât oamenii sunt extrem de diferiți ca alcătuire interioară și prin urmare, reacționează foarte diferit la stimuli și circumstanțe identice. După ce am scăpat din acel loc, am avut grijă să îmi recuperez somnul și pe lângă antrenamentele de la sala de fitness am început să practic Yoga cu regularitate. Yoga este adevărată mană cerească pentru minte și corp, întrucât metodele ei sunt perfect științifice dar filosofia ei este una holistică ce are la bază legătura strânsă dintre minte și corp.

Și că tot vorbim de recuperare, aici trebuie să îmi exprim recunoștință profundă față de cei câțiva oameni care mi-au fost alături în perioada aceea deosebit de neagră: sora mea, Ana Gheorghiu, partenera mea, Iulia Toronilă și soții Adrian și Simona Bacșin. Generozitatea și noblețea lor au făcut o diferență enormă.

Î: Ce poți spune despre România din perspectiva traiului și a muncii în Estonia?

R: Ca mai toți expatriații români vizitez România cu regularitate și trimit bani în țară pentru a-mi sprijini mama. Am avut ocazia să petrec câteva luni în orașe transilvănene precum Oradea și Brașov și am rămas absolut încântat de schimbările care au avut loc în aceste zone ale țării. Statisticile din lumea IT-ului și business-ului din Iași sau Cluj sunt de natură să ne bucure pe toți.  Cu toate acestea nu iau în calcul deocamdată varianta unei întoarceri în România pentru că m-am obișnuit cu atmosfera pașnică și lipsită de stres din Estonia, o atmosferă aproape ideală pentru creație, inovație și un trai așezat. E adevărat că oamenii sunt deosebit de reci, la fel ca și iernile baltice, însă prefer acest neajuns atmosferei deosebit de competitive și destul de agresive din România.

Î: Foarte mulți tineri se avântă cu încredere în forțele și cunoștințele proprii către necunoscutul migratoriu. Ce sfat ai avea pentru aceștia?

R: Mă vor acuza hater-ii că încurajez emigrarea însă este îmbucurător că din ce în ce mai mulți tineri vor să trăiască experiența studiatului și lucratului în străinătate. În cartea mea încerc să explic faptul că experiența străinătății constituie un prilej excelent pentru a crește și evolua în plan personal, profesional și nu numai: experiența de expatriat ne dezvăluie pe noi înșine nouă înșine și ajută la dizolvarea limitelor și barierelor interioare.

Sfaturi? Nu știu în ce măsură se cade să dau sfaturi însă îmi vin în minte cuvintele unui antrenor de fitness polonez pe nume Jerzy Gregorek, iar cuvintele astea ar trebui cunoscute și recitite periodic de către orice tânăr român, indiferent dacă alege sau nu să emigreze:

Alegeri grele, viață ușoară / Alegeri ușoare, viață grea

Alte (posibile) sfaturi se pot desprinde din paginile cărții, începând cu îndemnul de a trăi conștient, de a face alegeri conștiente și de a avea ochii larg deschiși.

În loc de sfaturi aș adăuga aici o învățătură pe care mi-au predat-o greutățile și momentele de cumpănă trăite inclusiv peste hotare: natura iubește curajul și se pleacă în fața dârzeniei. Atunci când întreprindem un demers care implică incertitudinea sau necunoscutul și ne angajăm cu un curaj total, natura se raliază inițiativei noastre și înlătură obstacole aparent de nedepășit.

Atunci când în mijlocul dificultăților care ne testează tăria de caracter și reziliența continuăm să traversăm deșertul fără garanția unui tărâm al făgăduinței,
natura ne răsplătește dârzenia prin ajutoare aparent miraculoase și daruri neașteptate, exact atunci când totul pare pierdut.

Î: Ce îți dorești să fi știut la 20 de ani? 

R: Mai presus de toate îmi doresc să fi avut încredere deplină în intuiția mea și să fi ascultat îndemnurile intuiției chiar și atunci când punctul pasiv-agresiv din spatele ochilor, sau mintea de suprafață, își exercita dreptul la veto. Ori de câte ori am ascultat îndemnurile intuiției și am acționat ca atare, rezultatul a fost unul pozitiv chiar și atunci când am avut de surmontat obstacole imposibile sau situații fără sorți de izbândă.

Î: Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation?

R: Mă bucur enorm că există o platformă atât de interactivă și bogată în resurse precum Booknation. Datorită echipei care susține proiectul Booknation.ro, ne aducem cu toții aminte că spusele cronicarului Miron Costin: „Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…”  –  sunt valabile și în ziua de astăzi.

Carte se poate comanda de aici!

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE DAN GHEORGHIU ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!