Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Despre mine aș putea spune multe, exprimând ce îmi place și ce nu, însă să mă descriu cine sunt punându-mi o etichetă, ar fi incorect, căci trec tot timpul prin diferite etape și stadii ale evoluției mele ca om. Am să încerc totuși să spun despre mine lucrurile esențiale. Sunt soție și mama unui băiețel de patru ani. Îmi place foarte mult să citesc, de aici a pornit dorința mea foarte mare de a scrie și eu la rândul meu. Sunt o persoană foarte dezorganizată, grăbită de cele mai multe ori, pentru că vreau să fac întotdeauna cât mai multe. Aproape în fiecare an apare o nouă pasiune în viața mea, sau ceva nou ce vreau să învăț, însă scrisul și cititul rămân constante.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Cartea pe care am scris-o este și prima mea carte publicată, însă nu este prima scrisă. Mai am 3 începute, însă neterminate. Lanțul adicției este un roman, a cărei poveste a venit la mine în timp ce începusem deja să lucrez la altă carte. L-am amânat pe acela și așa a fost să fie, ca aceasta să fie cartea mea de debut. Este un roman despre copilărie, familie, prietenie, iubire și dependență. Pot spune că este un backstory al personajului principal – Joanna. Am început inițial cu idea de bază a romanului, ceea ce reprezintă acum volumul 2, însă nu am putut să condensez toată povestea într-un singur volum și m-am văzut nevoită să “sap mai adânc “ cum îmi place să spun și să merg la rădăcini cu povestea. M-am văzut nevoită să redau mai mult din viața Joannei, înainte de a ajunge la maturitate. Întâmplări ce au avut loc în copilăria ei și perioada de adolescență, ce vor avea un impact asupra personalității și decizilor pe care ea le va lua mai târziu.

B.N.: Ce lucruri te inspiră și te fac mai creativ?
Mă inspiră foarte mult natura și conversațiile cu oamenii. De cele mai multe ori cu oameni pe care îi întâlnesc pentru prima dată. Îmi place cum își spun cei mai mulți povestea, uneori grăbiți, de teamă că nu vor avea timp să își spună în amănunt toate “capitolele”, uneori sărind direct la punctul culminat și ceea ce reprezintă pentru ei în acel moment intriga. E diferit când vorbești cu o persoană pe care o știi de mult timp, și una pe care abia o cunoști. E ca și cum ai lua o carte la întâmplare, fără să citești măcar synopsis-ul, îl lași pe cel de lângă tine să facă introducerea. Fiecare om are povestea lui și fiecare dintre noi suntem un personaj în povestea altcuiva. Cred că asta este frumusețea vieții, complexitatea ei și relațiile dintre oameni. De aici vine inspirația, de la tot ce mă înconjoară.

B.N.: Având în vedere experiența ta, ce lucruri dorești să schimbi în ceea ce privește stilul tău?
Dacă vorbim stric despre partea de scriitor, aș dori să învăț să redau poveștile în cuvinte mai puține, să învăț să mă concentrez și mai mult pe decrieri și cel mai important, să redau personalitatea personajelor cât mai frumos posibil pentru a trezi emoții cititorilor. Mai am multe de învățat și consider că nu am nici 10% experiență în acest domeniu. Pot spune doar că am făcut primii pași . Sunt precum un bebeluș care învață să meargă. Abia am învățat să îmi folosesc picioarele.

B.N.: Care este genul de carte preferat?
Nu pot să aleg un singur gen. Însă personal ofer cele 5 steluțe pe Goodreads pe trei criterii: fie a fost un thriller foarte bun care m-a ținut cu sufletul la gură și a avut un sfârșit neașteptat, fie a fost un roman ce a trezit emoții puternice, aici sunt incluse fie stări de beatitudine, sau la polul opus, de tristețe. Și în altă categorie ar intra cărțile din care am ceva de învățat, cărțile spirituale sau de dezvoltare personală. În biblioteca mea este un mix din toate genurile. Orice carte este bună în felul ei, depinde cine și când o citește. La mine este foarte important momentul în care citesc un anumit gen.

B.N.: Ai un citat preferat?
Da . “ Nu trebuie niciodată să ne fie frică să mergem prea departe, pentru că adevărul este dincolo de frică. ( Marcel Proust )“ . Acest citat se află și la sfârșitul romanului meu. Uneori un simplu citat, ales bine, poate spune mai mult decât o multitudine de cuvinte.

B.N.: Poate sună clișeic, dar care este cartea ta preferată?
“ Mizerabilii “, Victor Hugo, dar trebuie să recunosc, e greu să aleg doar una. Aș putea să mai înșir câteva, doar să nu se “supere” pe mine celelalte cărți care se află în topul meu. 😊 Dacă îmi permiteți să încalc promisiunea de a răspunde concret acestei întrebări, am să mai adaug o carte foarte dragă, „ Romanul adolescentului miop”, Mircea Eliade. Sunt printre puținele cărți pe care le-am citit de 2 ori.

B.N.: Câte cărți ai în bibliotecă?
Trebuie să recunosc. M-am oprit din a răspunde întrebărilor aceastea, pentru a le număra. Voiam și eu de mult să știu. 😊 Mulțumesc de întrebare. Am în bibliotecă, în total – 674 de cărți.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
În această privință cred că există un trio perfect: scriitorii, editurile și cititorii. Fiecare dacă își face partea lui corect și cu sufletul, cred că pot ajuta la promovarea cărților. Poate ar fi o opțiune și ca în programele școlare să se pună mai mult accent pe creativitate și să existe mai multă flexibilitate în ceea ce constau așa numitele lecturi obligatorii. Nu spun că mie personal nu mi-au plăcut Moromeții sau Ion. Însă pe mulți, “forțarea” aceea, i-a făcut cumva să urască cititul. Copii de mici dacă sunt înconjurați de lectură, ajung să iubească cărțile.

Iubirea pentru carte trebuie să vină foarte timpuriu, însă niciodată nu este târziu. Cu puțin mai multă promovare, cărțile ar putea ajunge și la cei care nu citesc. Poate sunt mulți care au citit, însă nu o mai fac de mult timp. Vremurile în care trăim ne fac să credem că nu avem niciodată timp suficient și suntem mult prea ocupați, mai ales pentru a citi. Însă este nevoie de o singură carte pentru a rupe lanțul acela de necititor, transformându-te în cititor.

Sunt convinsă că printe cei care fac parte din această statistică, sunt o mare parte din generația părinților noștrii care au citit în tinerețea lor mult mai mult decât noi, însă acum nu mai citesc deloc. Adolescenții au și ei tentații destul de mari, în ziua de azi în care rețelele de socializare le răpesc tot timpul. Însă, fiecare astfel de canal poate fi folosit și pentru scopuri bune. Am văzut un trend pozitiv pe Instagram și Facebook , în ceea ce privește cărțile. Eu una sunt optimistă și tind să cred că oamenii poate că nu mai au acum o sete la fel de mare pentru cunoaștere, pentru că există Google la un click distanță, însă dorința de regăsire, va exista mereu. Și uneori nu o poți găsi, la fel ca și pacea interioară, decât printre filele unei cărți.

Cărțile sunt magice! Citiți copii! Ăsta este sloganul meu pentru cei mici și mari. Uneori cartea ne alege pe noi și vine ca un dar, pentru a ne oferi exact ce avem nevoie, când nici noi nu știm ce căutăm.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Pe pagina mea de Facebook : Daniela.Bortea (@Daniela.B.Happy) și pe contul de Instagram (@daniela.bortea_author). Cartea poate fi cumpărată de la Libris.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Vă mulțumesc dacă ați ajuns până la finalul acestui interviu. Apreciez cât de valoros este timpul fiecărui om. Tocmai de aceea, dacă ar fi să îmi permit să dau sfaturi pe care mi le dau și mie, aș spune, să fim noi înșine înainte de toate. Viața este prea scurtă să o irosim fiind ceea ce vor cei din jur sau ceea ce vrem noi să părem. Suntem norocoși să trăim în vremurile acestea și ar trebui ca fiecare zi să o luăm și să o apreciem ca pe un dar. Un dar nu îl neglijezi, ci îl prețuiești!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022