Interviu cu David Lapadat, autorul cărții „Believe”

Istrate Emanuela: Pentru cine nu a avut ocazia să îl cunoască pe David Lapadat, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

David Lapadat: Mă văd ca o monedă pe care e scris poet pe o față și muzician pe cealaltă, învârtindu-se continuu, fără oprire, în ritmul roților de tren, pe un drum al libertății interioare fără stație terminus.

I.E Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

D.L. Nu pot vorbi despre scris fără să menționez strânsa legătură a poeziei cu muzica, în cazul meu. Așadar, pentru mine, scrisul, muzica sunt mai mult decât o pasiune, sunt o necesitate, o permanentă încercare, până la urmă, un mod de viață. Pasiunea pentru scris și pentru muzică nu a apărut în viața mea, a fost dintotdeauna acolo.

I.E. De ce ai ales să scrii în engleză? Te inspiră mai mult acestă limbă?

D.L. Am scris în engleză poeziile pe de o parte pentru că acestea sunt strâns legate de muzica pe care eu o compun (versurile fiind în engleză) și, pe de altă parte, pentru că în acest moment engleza mi s-a părut cel mai bun „instrument” prin care să să transmit de o manieră simplă și directă intransmisibilul, să comunic direct și clar incomunicabilul. Nu în ultimul rând, am urmărit ca muzica mea, dar și ca acest volum de poezie „Believe” să aibă valențele universalului, folosind limbajul ca vehicul al exploziilor acustico-vizuale pe care le experimentez zi de zi. Asta nu înseamnă că nu am scris cântece și poezii și în română, de altfel, la timpul potrivit vor fi lansate și ele pe piață.

I.E. Care a fost inspirația ta principală atunci când ai scris primul volum de poezii?

D.L. Sunt întrebat de multe ori de unde vine inspirația, cum îmi scriu cântecele sau poeziile.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

Creația pentru mine este un proces complicat și inexplicabil de acumulări tectonice, de lavă sub presiune care explodează fără să fie în prealabil depistată de propriul meu seismograf sufletesc și … „dezastrul“ care urmează se cuantifică în versuri, note muzicale, beat-uri și… evident și multă cenușă. Așa cum spunea Sfântul Agustin despre timp la întrebarea ce este timpul? Dacă nu mă întreabă nimeni, știu. Dacă mă întreabă, atunci, nu știu.

Pentru mine Creația trebuie să curgă dintr un haos inimaginabil într-o liniște deplină.

Titlul cărții, Believe, este un statement care spune faptul că fiecare om trebuie să creadă în ceva, fie că este vorba de divinitate, artă sau dragoste, indiferent dacă această credință va fi pusă la încercare. Așa cum Jim Morrison credea în poezie și misticismul șamanilor, așa cum Blake credea în viziunile lui, așa cum John Lennon credea în el însuși.

Cartea a apărut în urma călătoriei mele către sine, cu scopul reafirmării credinței în mine, în divinitate,  în dragoste și, în final, în artă.

„Believe” s-a născut dintr-un hazard până la urmă, nu mi am propus să scriu o carte așa cum mi-am propus să scriu cântece, și nu pot face o explicație cronologică, un clasament cauză-efect, așa cum nu poți face ordine și nu poți programa sentimentele cele mai profunde.

I.E. De ce ai ales să publici cartea la editura Smart Publishing?

D.L. Ținând cont că „Believe” este cartea mea de debut, am decis să mă îndrept spre o editură care este tot la început de drum pentru a duce la bun sfârșit acest proiect și, de ce nu, să avem posibilitatea să „creștem” împreună, eu ca scriitor, ca artist și Smart Publishing ca editură. Am insistat ca „Believe” să aibă și un format aparte, să aibă parte de o grafică specială, atât în ceea ce privește coperta, cât și ce înseamnă cuprins, alăturând astfel imaginilor poetice și imagini grafice iar împreună cu Smart Publishing am reușit să atingem acest obiectiv.

I.E. De ce ar trebui cineva să citească „Believe”, care este esența cu care o să rămână?

D.L. Pot să vă spun că, până la urmă, orice melodie, cântec, concert poezie, orice fapt artistic și, în consecință, și cartea „Believe” nu este altceva decât un prilej de bucurie.

I.E. Mai ai un plan o nouă carte? O să ne mai surprinzi cu un volum nou de poezii?

D.L. Există în plan o nouă carte de poezii. Cele mai multe poezii din acest al doilea volum au fost scrise chiar în perioada în care lucram împreună cu Smart Publishing la lansarea cărții mele de debut. Sper ca a doua carte să apară pe piață în următoarele luni, dar ca să expun evenimentele cronologic, pot spune că înainte de carte voi lansa și următorul meu album de muzică pop-rock. De altfel, muzica și poezia vor fi în continuare strâns legate, așa că se poate spune, până la urmă, că albumul și cartea sunt două moduri diferite de a aduce în fața publicului poezia.

I.E. Ce sfat ai avea pentru poeții la început de drum?

D.L. Sunt convins că toată lumea dorește să se bucure de cât mai mult succes și cu atât mai mult artiștii (fie ei scriitori, poeți sau muzicieni) și sunt și mai convins de faptul că mulți pot cădea în mirajul denumit „a fi în trend”. Virtutea cea mai importantă a unui artist este răbdarea, el trebuie să aibă răbdare cu el însuși, cu arta sa, dar și cu publicul, și să nu se abată de la crezul său doar pentru impresia că astfel va atinge succesul. Un artist trebuie să fie original, originalitatea va fi mereu actuală, „trendy”.

I.E. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cartea?

D.L. Cititorii pot urmări site-ul meu oficial www.davidlapadat.com, pentru a fi la curent cu activitatea mea și în ceea ce privește muzica, dar și ultimele poezii (de altfel acolo am și un blog special pentru Music&Poetry), dar și pe Facebook (David Lapadat), Twitter (@david_lapadat) sau Instagram (davidlapadat). Cartea se poate cumpăra atât online de pe Elefant.ro sau site-ul Smart Publishing cât și în Librăria „Mihai Eminescu“ din București.

I.E. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

D.L. Aș vrea să răspund la această întrebare prin versurile poeziei care dă și titlul cărții mele : „Believe”

Disguise your love

Disguise the pain

This is a fight

There is nothing to be gained

 

Disguise the hate

Put on a smile

Be someone else

And you’ll be fine

 

Hide your weakness

Give up your song

If you can’t grow old

Then you’ll die young

 

Say goodbye

And don’t you try

To search for forgiveness

And don’t ask why

 

Don’t search for war

Don’t fight for peace

Don’t lose your heart

In a tender kiss

 

Be true to yourself

Everything’s a lie

Just learn to live

So you can die

 

Don’t be afraid

And don’t be strong

If you do right

Then expect the wrong

 

Don’t you love

And don’t you hate

Don’t expect tomorrow

Don’t be too late

 

Don’t you leave

And don’t you stay

In the darkness

You can’t see no way

 

Don’t you sleep

Don’t stay awake

Hide your dreams

Your dreams are fake

 

Don’t stand tall

And don’t you talk

If you start to crawl

You must learn to walk

 

Don’t go to church

You still can believe

You don’t have a choice

As long as you live.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.