Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Interviu cu Eveline Păuna, autoarea cărții ”Femeia la 30 de ani”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Eveline Păuna: Sunt jurnalist și, de-a lungul timpului, m-am dedicat în egală măsură televiziunii, radioului și presei scrise și on-line. Am lucrat atât în organisme media private (Q Magazine, The Money Channel, Revista Tango/Marea Dragoste, Jurnalul Național, Trinitas TV, Smart FM), cât și de stat – TVR, iar această experiență mi-a oferit posibilitatea de a aborda această profesie din perspective diferite.

Dezvoltarea mea în profesia de jurnalist a presupus traversarea tuturor etapelor de formare, astfel încât am avut șansa unor mentori cu tradiție, iar eu, la rândul meu, am putut coordona redacții, bazându-mă pe competențele câștigate în timp. Treptat am descoperit și zona de marketing și PR, pe care am abordat-o promovând atât personalități din spațiul media, cât și evenimente.

Am licență în jurnalism, master în „Comunicare mediatică și publicitate”, Bursa JTI pentru Jurnalism (2010), sunt absolventă a Programului Naţional de Formare pentru Jurnalişti în Domeniul Egalităţii de Şanse şi Gen, derulat în cadrul proiectului FEMINA – Formare pentru jurnalişti, Emisiuni TV, Monitorizare, Informare Naţională şi Advocacy pentru afirmarea egalităţii de şanse şi gen.

În 2014 am primit Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România – APTR pentru Talk-Show Cultural. În În 2017, site-ul evelinepauna.ro a fost distins de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România cu Premiul pentru Jurnalism Digital. În anul 2018 am primit certificatul din partea Guinness World Records pentru calitatea de PR specialist, acordat cu prilejul implicării în spectacolul de Centenar „Vlaicu Vodă”, proiect care a dus Teatrul EXCELSIOR în Cartea Recordurilor ca fiind primul și singurul teatru din România cu un record mondial.

În anul 2019 mi-a fost acordată Medalia de Aur de către Academia Internațională „Mihai Eminescu”. „Să cultivăm recunoștința”, „Povestea unui jurnalist – Ion Marin”, „Marile Întâlniri – Nemuritorii”, „Femeia la 30 de ani” sunt cele patru cărți pe care le-am scris (până acum! 🙂 ).

În prezent, lucrez în marketing cultural. Dincolo de job-uri nu-mi rămâne prea mult timp de chibzuit. Încerc să-l împart armonios între dans – de care m-am îndrăgostit acum foarte mult timp, călătorii – sunt veșnic îndrăgostită de locuri pe care nu le-am văzut încă și oameni pe care nu i-am întâlnit, și plimbări lungi, cu căștile pe urechi. Îmi place se conduc. Mult, departe și în viteză.Și îmi place să scriu!

E.I. Când a început să crească această vocație de a scrie, de a creea?
E.P. Dintotdeauna mi-a plăcut să scriu. Părinții mei m-au crescut cu multe povești, iar când am învățat să citesc… nu m-am mai oprit. Cred că totul a început cu poveștile pe care mi le imaginam în anii de grădiniță, apoi a continuat cu multele compuneri pe care le scriam și pe care doamna învățătoare le citea în cancelarie. De curând, am avut surpriza ca doamna profesoară de Limba Română din Școala Generală să-mi arate că a păstrat testele mele și poeziile pe care le-am scris atunci. M-am bucurat enorm! Iar în liceu… deja lucram în presa scrisă.

E.I. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
E.P. Au fost mai multe persoane, de-a lungul timpului. Desigur că pasiunea a pornit din copilărie când, în fiecare sâmbătă, mergeam cu mama în librării și puteam să îmi aleg toate cărțile pe care mi le doream. Tata m-a introdus în universul poveștilor muzicale, am spectacolelor. Mergeam cu amândoi la operă și la teatru, iar aceste vizionări de spectacole mi-au îmbogățit enorm sufletul. Dar, ca să răspund precis, matematica a avut cel mai important rol în cultivarea pasiunii mele pentru lectură și carte. Nu mi-a plăcut matematica, așa că mi-am dat seama că trebuie să fiu printre cei mai buni în Lumea Cuvintelor.

E.I. Cum începe o zi pentru un scriitor?
E.P. Cu o cafea aromată la care asortez biscuiți. Și cu entuziasm pentru că, de cele mai multe ori, zilele mele sunt pline!

E.I. Pe plan literar, unde te vezi peste 5 ani?
E.P. Cu cel puțin încă o carte în librării și, sper, cu încă un premiu.

E.I. Te-ai gândit până în prezent să renunți la stilul actual de a scrie?
E.P. Nu. Ar fi ca și cum aș renunța la mine însămi. N-aș ști să fiu…

E.I. De ce ai ales să scrii această carte?
E.P. Pentru că a avut lansarea chiar în ziua în care am împlinit 30 de ani. ”Femeia la 30 de ani” spune 30 de povești ale unor 30 de femei de 30 de ani. Este despre mine în măsura în care poate să fie despre orice femeie și nu doar de 30 de ani! Mi-am dorit să marchez cumva… important această zi, noua vârstă.

E.I. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?
E.P. Femeile mă întreabă de unde știu atât de mult despre ele, iar bărbații o citesc cu multă curiozitate. Mă bucur că această carte a devenit un cadou pe care foarte multe persoane îl oferă femeilor când acestea împlinesc 30 de ani.

E.I. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
E.P. Cu Editura Detectiv Literar. Editura d.lui Firiță Carp este ca o familie, cu oameni inimoși și foarte profesioniști.

E.I. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
E.P. Din România sunt fascinată de Daniela Zeca Buzura. Din literatura universală îl iubesc pe José Saramago. Și pe Alexandre Dumas-Fiul.

E.I. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
E.P. ”Dama cu camelii”.

E.I. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
E.P. Biblia, Coranul și Talmudul. Ca să dăm sens cuvintelor toleranță, comuniune, respect.

E.I. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
E.P. Proiecte prin care să susțină financiar scriitorii români.

E.I. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
E.P. Să accepte faptul că nu poate scrie mereu deoarece trebuie să aibă și un job ”adevărat”.

E.I. Se poate trăi din scris în România?
E.P. Nu.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
E.P. Sunt foarte activă pe paginile de Facebook și Instagram. Cartea ”Femeia la 30 de ani” este disponibilă în toate Librăriile Cărturești.

Puteți urmări un interviu video al scriitoarei Eveline Păuna la canal33.ro