E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ce ne poți spune despre tine?

F.R. Numele meu este Fănica Rarinca și sunt profesor de geografie din Galați de 20 de ani (din anul 2000). În ultimii zece ani am devenit și autor de carte și blogger.

M-am născut în Comuna Barcea, din județul Galați. Am făcut Facultatea de Geografie la Iași și masterul în geografie la Cluj-Napoca.

Încă din copilărie am fost atrasă de lectură, am citit Jules Verne, care m-a „ajutat” să-mi placă geografia și să urmez această facultate, încât să devin profesor. Cu fiecare carte citită, plecam în călătorie cu autorul, aveam alături un atlas geografic și eram foarte frustrată pentru că, pe hărțile pe care le aveam nu erau reprezentate toate capurile și golfurile descrise în aceste cărți.

Am citit multe cărți, în mod deosebit prin adolescență și primii doi ani de liceu, când citeam ce-mi plăcea, romane polițiste, de aventură, de dragoste. În a ultimii doi ani de liceu am citit în mod deosebit cărțile din materia de bacalaureat. 

Prin facultate am început să-mi cumpăr primele cărți și romane, care au format prima mea bibliotecă. În această perioadă, m-a „acaparat” lectura cărților scrise de James Clavell pe care le-am citit și recitit de mai multe ori.

În urmă cu 10 ani, pe când căutam o sursă suplimentară de venit, am fost invitată la un seminar de dezvoltare personală în care mi s-a promis posibilitatea de a câștiga bani în plus. Am spus DA pe loc și la seminar, m-am îndrăgostit de procesul de a mă forma, de a citi și cărți de dezvoltare personală. Am citit peste 150 de cărți de dezvoltare personală și mai ales de educație emoțională.

După ce m-am apucat de citit cărți de self-help, am avut curajul pentru prima dată să scriu o carte și să devin autor. Este o carte numită Guru și Ciocârlia și este o poveste de dragoste, despre cum să înfrunți obstacolele din viață, adresată copiilor.

În anul 2014 mi-am deschis un blog de dezvoltare personală http://fanautodidact.ro, în care am scris și postat peste 200 de articole pe diferite teme de dezvoltare personală.

În anul 2016 am publicat cartea de dezvoltare personală intitulată Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

În perioada 2016-2017 am susținut câteva seminarii de dezvoltare personală și eliberare de răni emoționale.

În primăvara anului 2017 s-a născut ideea unei alte cărți destinată tinerilor. Inițial am crezut că este doar o poveste, dar pe măsură ce apăreau ideile și scriam a crescut și a devenit un roman. Se numește Mica Stea Portocalie și este un roman care îmbină fantezia cu educația emoțională.

E.I. De cât timp a apărut pasiunea de a scrie în viața dvs.?

F.R. Dorința de a scrie s-a născut din copilărie. Eram permanent cu un caiet și un pix în mână. În caiete îmi notam formule de matematică sau chiar am transcris cărți pe care le-am împrumutat de la bibliotecă. Acasă nu aveam bibliotecă. Toate cărțile mele erau cele de la școală sau cele pe care le împrumutam, fie de la biblioteca școlii, fie de la cea comunală. Îmi amintesc că am transcris romanul Concert din Muzică de Bach de Hortensia Papadat Bengescu. Voiam să am și eu o carte în bibliotecă.

Părinții îmi spuneau că pe când mi-au luat din moț, am ales pixul și caietul. Ei mi-au sugerat de-a lungul timpului, pe baza acestei alegeri că aș putea să devin scriitoare. În timp, s-a născut în mine dorința de a deveni autor de carte. În copilărie visam că o să devin o autoare cunoscută și îmi imaginam că scriu diferite cărți. Chiar am compus niște poezii pe atunci și un soi de poveste, scrisă de mână într-un caiet.

Însă acest vis a început să prindă contur și să devină realitate, abia în urmă cu 10 ani, după ce am început să parcurg cărți de dezvoltare personală. După un coșmar de noapte, am preluat ideea și am scris cartea Guru și Ciocârlia.

Cu ajutorul blogului mi-am propus să inspir și alte persoane care doresc să se elibereze de răni sau să învețe despre alte subiecte pe care le stăpânesc.

Până în momentul de față am publicat: Guru și Ciocârlia o carte de ficțiune pentru copii, Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea! – carte de dezvoltare personală și Mica Stea Portocalie – vol. I. De Unul Singur – roman fantasy pentru adolescenți în care aventura, pericolul și suspansul se împletesc cu elemente de educație emoțională, explicate pe înțelesul copiilor. Toate acestea sunt disponibile pe blogul http://fanautodidact.ro

E.I. De unde a pornit inspirația pentru cartea ”MICA STEA PORTOCALIE – DE UNUL SINGUR”?

F.R. Ideea romanului s-a născut dintr-un coșmar de noapte. Am avut un vis în care fiul meu, pe atunci de numai 3 ani, mergând prin parc, a fost curios și a atins un panou electric. Deși eu i-am cerut să nu atingă acea „cutie”, curiozitatea lui a fost mai mare și când a pus mâna a apărut o lumină puternică, copilul meu a fost absorbit în panou și micșorat până la dimensiunea de o palmă. Eram disperată, am început să trag de panou, încercând să-l scot afară și atunci a mai fost micșorat odată până la dimensiunea de un deget. Era portocaliu, micșorat și în final nu-l mai vedeam, nu-l mai găseam. M-am trezit speriată. Apoi l-am văzut dormind liniștit în pat, lângă mine și am avut un gând de recunoștință. 

După aceea, am încercat să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă micșorarea lui chiar s-ar fi produs. Cum s-ar fi descurcat copilul meu? Scenariile din mintea mea au fost puse, apoi, într-un document word și așa a început.

Pe parcurs, am ascultat o tehnică de creștere a creativității și toate cărțile pe care le citeam, toate filmele pe care le urmăream, îmi creeau niște emoții, care generau idei despre cum să continue aventura băiatului. Pe parcurs, am făcut diferite modificări ale vârstei, numărului de personaje și chiar a acțiunii, pe care am adaptat-o să se potrivească cu perioada adolescentă. 

E.I. Ce îți dorești să transmiți prin cartea  ”MICA STEA PORTOCALIE – DE UNUL SINGUR”?

F.R. Mica Stea Portocalie – De Unul Singur este primul volum dintr-o serie de patru volume. 

Mica Stea Portocalie este numele pe care îl primește personajul principal, numit Stelian Soare, după ce este micșorat. Hainele portocalii pe care le purta, rolele din picioarele lui s-au topit și au devenit noua lui piele, eventual tălpi. Fiind micșorat de un panou electric capătă puteri electrice care se manifestă în funcție de emoțiile și stările lui sufletești. La început, când este speriat, îngrozit să descopere că totul din jur a devenit uriaș, când realizează că este singur în parc, ucide tot ce atinge. Pe măsură ce învață să-și controleze emoțiile și să fie tot mai fericit, chiar dacă arată ca un gândac, atunci atingerile lui electrice sunt vindecătoare. Dintr-un potențial ucigaș devine un erou.

Romanul își propune să-i învețe pe adolescenți despre emoții și cum să și le poată controla. Vârsta adolescentă este cea mai sensibilă și cea mai vulnerabilă din punct de vedere emoțional și cred că acest roman îi poate învăța tot ce au nevoie să știe despre cum să-și depășească anumite stări tensionate.

Romanul este despre curaj, despre înfruntarea fricilor, depășirea momentelor de furie care intervin în viața fiecărui om și, mai ales, a fiecărui adolescent. 

Ca profesor de gimnaziu știu că elevii adolescenți nu au de unde să învețe despre ceea ce simt în timp ce traversează perioada tulbure și confuză a adolescenței. Orele de la școală sunt prea scurte, informația de la materia de predat prea vastă și sunt atât de multe lucruri de făcut, încât e foarte dificil discutăm cu fiecare în parte, să aflăm ce provocări au și să oferim elevilor instrumente variate despre ceea ce simt. În plus, mulți dintre părinți nu știu nici ei ce să-i învețe pe copiii lor, în cazul fericit în care adolescentul are încredere și se deschide către părinte. De foarte multe ori, părinții habar nu au nici prin ce stări sufletești trece copilul lor și nici cum să-i ajute. În acest sens, romanul Mica Stea Portocalie le poate fi de un real folos.

Personajul principal învață niște tehnici prin care să se echilibreze emoțional, pentru a trece mai ușor peste problemele care apar, tehnici care sunt preluate din literatura de educație emoțională. Sunt reale și pot fi folosite de orice cititor pentru a-și gestiona emoțiile sau durerile sufletești.

E.I. Vă exprimați cu aceeași lejeritate și în vorbire sau este mai ușor în scris?

F.R. În general, mă exprim mai bine în scris, decât în vorbire. Deși ca profesor am depășit timiditatea pe care o aveam pe când eram adolescentă și chiar studentă. 

De când mă ocup de dezvoltare personală am susținut și câteva seminarii gratuite, în care a trebuit să vorbesc publicului, însă, aleg să mă exprim în scris. Gândurile curg mai fluent și sunt mai atentă la exprimare.

E.I. Urmează o altă carte sau un alt volum?

F.R. Romanul Mica Stea Portocalie are patru volume, deocamdată în calculatorul meu, fiind scrise cam în proporție de 98%. Volumul al doilea se numește Mica Stea Portocalie și Prădătorul, în care apar mai multe personaje și doi inamici cu care se luptă puștiul și echipa lui. Urmează să-l dau în curând la editură pentru a fi publicat. Volumul al treilea Mica Stea Portocalie: În căutarea lui Cain Viperosu descrie pericolele pe care le înfruntă cei micșorați, luptând cu cel care se află în spatele micșorării. Acțiunea din primul volum și până la sfârșitul volumului al treilea are loc în mai puțin de șase luni. Volumul al patrulea Mica Stea Portocalie și Organizația Dreptății face tranziția de la vârsta adolescentă a băiatului, spre studenție. În corp i se activează alte puteri și luptă cu alți inamici dornici să preia puterea asupra țării. Este volumul în care personajul principal își întâlnește fata care să-l iubească, oricât de ciudat arată. (E în continuare portocaliu, electric și cu role în loc de tălpi). Se naște iubirea, însă odată cu ea, apar și alte primejdii la care trebuie să fie atent.

E.I. Dacă părinții dvs. ar fi scris câte o carte despre viața lor cum s-ar fi numit cele două cărți?

F.R. Părinții mei sunt oameni simpli, care trăiesc/(tata a trăit) la țară și cultivă pământul.

Tatăl meu nu mai trăiește, însă dacă ar fi scris o carte cred că s-ar fi numit Speranță Pentru Un Vis. Tatăl meu a fost foarte inteligent ca elev, însă nu i s-a permis să facă mai mult de patru clase. Erau copii mulți, condițiile de viață erau grele, frații mai mari trebuiau să aibă grijă de cei mai mici, cât părinții lui erau la câmp sau să îngrijească animalele. A suferit foarte mult pentru faptul că nu i s-a permis să-și continue școala și a fost foarte mândru de faptul că eu am ales să învăț. Visul meu este o împlinire și pentru a lui.

Mama ar fi scris o carte numită Am Făcut Ce-Am Putut, Luptând Cu Viața. S-a străduit și încă o mai face să facă tot ce poate, cu resursele pe care le-a avut și le are. Acum are părul alb și are grijă de nepoți și de casă.

E.I. Poate înlocui scrisul un psiholog?

F.R. Depinde de situație. Scrisul poate să ajute procesul de conștientizare și chiar de vindecare, însă un psiholog s-ar putea să pună niște întrebări la care cel ce scrie să nu se gândească. 

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

F.R. Cititorii mă pot urmări pe blogul de dezvoltare personală fanautodidact.ro

Mă pot contacta pe email: [email protected]

E.I. Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation.ro?

F.R.  Mă bucur că există o comunitate de oameni care citesc carte scrisă sau online.

Îmi doresc ca romanul Mica Stea Portocalie să inspire la rândul lui, deopotrivă pe adolescenți sau pe părinții lor, să practice tehnicile de eliberare emoțională pentru a avea o viață mai împlinită și mai fericită. Deși este un roman fantasy, tehnicile și sfaturile despre emoții sunt preluate din cărți de specialitate. Iar cum adolescenții nu au parte în învățământul românesc de o astfel de educație, consider că romanul este o unealtă care-i poate ajuta să îmbine plăcutul cu utilul.

Și, dragă cititorule, dacă ai citit romanul și te-a ajutat, te rog să-mi scrii pe [email protected] și să-mi spui ce impact a avut asupra ta.

Îți mulțumesc că exiști! Ești o ființă minunată și poți deveni o STEA!