Interviu cu G.P. ERMIN, autorul cărții „Dosar penal 666/AS/2066”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

G.P. ERMIN: Teribil de grea întrebarea. Ce pot spune, sunt un tip șarmant, dar delicat, inteligent, dar deștept, înalt, dar bine clădit… nu-i așa că sună cunoscut? A, pentru cei cărora nu li se aprinde becul, recomand citirea cărții, în special a capitolului despre Narator.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

G.P.E. Actually, nu a apărut niciodată, pur și simplu mă distrez scriind. Am mai degrabă o pasiune pentru citit, iar pe undeva nu cred că una poate exista fără de cealaltă, nu cred că poți citi biblioteci fără ca la un moment dat să-ți încerci pana.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

G.P.E. Având în vedere ca până acum n-am scris decât una, n-aș ști să răspund la întrebare, întrucât în acest singular caz nu a fost nevoie să fac prea multă cercetare, domeniul abordat având legătura cu ceea ce fac zi de zi. Orice altceva ce se găsește în carte a avut la baza un background unde se amestecă, poate în mod fericit, istoria cu dreptul, limbile străine cu religia, cultura generală cu umorul, plus alte câteva chestii care-mi scapă acum…

E.I. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

G.P.E.  În ceea ce mă privește, da.

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

G.P.E. Neither. Repet, mă distrez scriind, dar nu cred că am o pasiune în acest sens (ar trebui să mă ascultați vorbind despre mașini de epocă, aia pasiune!). Evident, generalmente vorbind, prefer scriitura din pasiune, așa nu mi-ar mai pica sub mână cine știe ce ultima apariție a mai știu eu cărui mare scriitor contemporan care bifează o carte, sau două, sau pe an. Sau care are un contract pentru un anumit număr de cărți pe un anumit număr de ani. Acolo nu mai este pasiune pentru literă, acolo este marketing, profit, maculatura. A, dacă ne gândim la un scriitor prolific, nicio problema, dacă scrisul irumpe din individul respectiv și nu se poate opri, I’m all in, numai că scriitorii de acest gen îmi par din ce în ce mai greu de întâlnit.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

G.P.E. A existat un sentiment de exuberanță, asta clar. Pe de altă parte, nu este suficient să publici, acesta este doar un ingredient. Alături de el vine cel de-al doilea, cel puțin la fel de important, și anume să fii citit. Fără de acesta, you’re just another name on a book shelf.

E.I. Ai nevoie de un loc special unde să scrii?

G.P.E.  Nu. Odată ce ideea a prins viață, odată ce „filmul” ei mi s-a derulat, restul nu este decât transpunerea în plan material a acesteia, or pentru așa ceva nu am nevoie de un loc special. Ideea din „Drac vs. Dumnezeu” a apărut într-o noapte de nesomn, iar din momentul în care am știut până unde vreau să o duc, locația unde mă aflam când o puneam pe hârtie nu avea nicio importanță. În fapt, chiar a fost o carte itinerantă.

E.I. Ce reprezintă “Dosar penal 666/AS/2066” pentru tine ca scriitor?

G.P.E. Serios mi-aș dori ca întrebarea să fi fost formulată puțin altfel, în sensul înlocuirii ultimului cuvânt cu cel de cititor, și mai mult decât atât, mi-aș dori să aflu răspunsul.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?


G.P.E. Funny enough, nu cred că activitatea mea poate fi urmărită, pentru că nu am una. Nu am pagina pe Facebook, nici pe alte rețele de socializare, am încetat de ceva vreme să ma mai „dau” pe Internet în căutarea unei discuții la care aș vrea să contribui. Pe scurt, sunt un ilustru necunoscut și probabil voi rămâne un aproape ilustru necunoscut pentru o bună perioada de timp (spun aproape pentru că știu for a fact ca am câțiva cititori, în afară cercului de prieteni), deși este perfect adevărat ca o asemenea situație este mai degrabă nefericită, din moment ce chiar îmi doresc să fiu citit. În ceea ce privește locațiile de unde poate fi achiziționată cartea, vă pot spune că am văzut-o, la un moment dat și parcă într-un con de umbra – dar era acolo! – la Carturesti, la Diverta și parca în alte câteva librării.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

G.P.E. Să citiți frumos și bine!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.