Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia sa te cunoască, ne poți spune câteva cuvinte despre tine?
M-am născut în București în 1976, fac astfel parte din așa numita generație de sacrificiu care și-a trăit devenirea la răscruce de vremuri, în două sisteme diametral opuse. Am cochetat mereu cu scrisul, de copil. Am făcut parte din Cenaclul Segetătorul în anii de liceu, unde am fost în tabere de creație literară. La un moment dat am câștigat și un premiu la Tinere Condeie cu o piesă de teatru. Dar cel mai mult am scris poezie, de aici și stilul meu liric în proză. În demersul meu am continuat să explorez tainele creativitătii. Ultima tabară de creație la care am participat a fost la Vama Veche în 2020, unde mentor l-am avut pe Dan Coman.

De profesie sunt inginer în mecatronică, am și ceva studii pe marketing, am făcut și un curs de management în turism. Printre pasiuni enumăr arheologia preistorică, cu participări pe situri arheologice în toată țara, dar și arta brancovenească și stilul neoromânesc. Sunt atras de folclor și în general de tot ce înseamnă tradiție. Din acest motiv îmi place să viziitez muzee de istorie, etnografie și artă.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
Cartea AVENTURA DEVENIRII este un proiect format din mai multe povestiri care au ca subiect traversarea unei limite între copilărie și viața de adult. Ea tratează inițierea în maturitate, de aici universalitatea cărții. Toți trecem prin această inițiere la un moment dat. Face parte din rânduiala lăsată de Dumnezeu, alături de naștere, nuntă și moarte. Particularitatea cărții o constituie faptul că inițierea personajului central am încadrat-o în ultimii ani ai epocii de aur, în care sistemul totalitar crea o adevarată mașinărie de transformare psihologică prin concepte induse, prin uniformizare. Astfel lucrarea devine cartea unei generații, generație ajunsă acum la maturitate.

Personajul central descoperă transformările de natură fizică și spirituală care însoțesc momentele de inițiere. El caută permanent un dincolo al existenței, depăseste limite cu fiecare pas al evoluției sale, începe căutarea unui sens al vieții. El se rupe de părinte și descoperă sexualitatea, creând un arhetip al jumătății ca pe un puzzle. Pentru mine scrierea acestei cărți a reprezentat întoarcerea în trecut, la anii de formare ai spiritului, atunci când, desprins de mâna mamei, am început să explorez de unul singur universul. De asemenea a fost o terapie psihologică pentru ieșirea dintr-o depresie datorată unui divorț cu probleme.

B.N.: Ce sfaturi ai da unui autor la început de drum?
Să nu-i fie teamă. Pentru orice carte există un public. Să continue să scrie până termină, să nu se lase antrenat în deziluzii. Scrierea creativă nu se termină cu lucrarea în sine, ci continuă și după finalizarea sa prin editare, tipărire, promovare continuă.

B.N.: Ce părere ai despre “book tours” și ți-ar plăcea ca acest concept să fie mai prezent pe piața de carte din România?
Promovarea unei cărți se poate realiza în mai multe feluri, printre care și prezența autorului in contact direct cu cititorii. Ca să poți atinge însă cât mai multe locații este necesar să se întreprindă un circuit. Da, poate fi aceasta o metodă suficient de bună pentru a promova propria carte, dar este necesar ca cineva să se ocupe cu organizarea și invitarea celor interesați.

B.N.: Ești implicat în procesul de editare a cărții?
Pentru editarea cărții am apelat la Editura Semne, unde am găsit oameni cu experiența și care au avut disponibilitatea să-mi explice în amănunt procedurile pe care le presupune tipărirea cărții. Am realizat împreună ultimele corecturi, am conlucrat la asezarea în pagină. Sunt mulțumit de cum au decurs lucrurile.

B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?
Cochetez cu psihologia și filozofia, asadar îmi place să găsesc cărți care conțin acest substrat. De asemenea îmi plac cele de cultură generală și de artă. O combinație a acestora am încercat și eu în cartea mea. As dori să dezvolt mai mult zona de suprarealism, de abstractizare.

B.N.: Citești toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau rele?
De când am terminat cartea am descoperit o lume nouă în care a trebuit să înțeleg cum funcționează piața de carte. Pe lângă edituri, firme de promovare, publicitate pe rețele de socializare, sunt necesare concursuri cu premiul cartea, interviuri și desigur recenzii ale cărții. Asadar, am început să citesc ce recenzii sunt pe piață, ce circulă, cine face o recenzie bună, etc.

B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi?
În primul rând un autor dă dovada curajului său atunci când oferă altora gândurile și trăirile sale. Un autor realizează cu consecvență până la finalizare un proiect propriu. Numai prin acestea si devine un exemplu pentru cititorii săi. Trebuie avut în vedere că nu este ușor să scrii atunci când nu ai starea, nu ai timpul, nu ai condiții, nu ai inspirație, etc. De aceea să duci la bun sfârșit un proiect până la tipărire și promovare reprezintă o virtute în plus. În viața tot mai tumultuasă, uneori e greu să citesti o carte, dar să o scrii! Dacă în urma lecturării cititorul rămâne cu ceva în minte, cu întrebări și silogisme, atunci cu atât mai mult autorul devine un exemplu.

B.N.: Ai anumite superstiții atunci când lucrezi la o carte?
În timpul scrierii acestei cărți m-am gândit uneori la tipul cititorului si la modul în care acesta ar putea reacționa citind cele scrise de mine. Mi-ar plăcea ca lucrarea mea să placă publicului, să fie înțeleasă, să dezvolte întrebări. Nu am alte superstiții.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Cred că cititul ține de educație. Dacă părinții, școala sau anturajul te îndeamnă să citești, atunci devine în timp o deprindere, o nevoie existențială normală. Societatea în ansamblul ei nu promovează cititul ca pe o pârghie în dezvoltarea individului, dar majoritatea oamenilor constientizează că sansele în societate sunt direct proporționale cu numărul și calitatea cărților citite.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Cartea AVENTURA DEVENIRII poate fi găsită pe internet, pe mai multe website-uri de promovare și vânzare de carte. Printre acestea enumăr: Arhive Aventura Devenirii – Gabriel Salvarovschi – Editura Letras – Letras , Aventura Devenirii – Gabriel Salvarovschi – Editura Semne (piatadecarte.net) , Aventura devenirii – Gabriel Salvarovschi – Libris . În curând va fi disponibilă și în librării precum Cărturesti sau Compania de Librarii Bucuresti. De asemenea am în vedere în viitor vânzarea în format digital.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Am scris AVENTURA DEVENIRII cu pasiune si cu plăcere. As dori să fie recepționată cu surprindere și încântare, să aducă un plus de valoare vieții fiecăruia care o citește. Mulțumesc anticipat citittorilor mei pentru încredere! Eventualele reacții vă rog să mi le comunicați prin messenger la pagina mea de facebook.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!