Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Am 27 de ani, locuiesc într-un sat din apropierea Brașovului și sunt căsătorită cu un om extraordinar care mă susține mereu. Pregătirea mea profesională este în domeniul informaticii, sunt programator de aproape 7 ani, însă literatura m-a atras încă din copilărie, de când am citit ”Aventurile lui Tom Sawyer”.

Îmi doream încă de mică să scriu, culmea, chiar înainte să încep să citesc cu adevărat.
Până acum un an și ceva nu reușisem să strâng decât câteva povești de care eram cu adevărat mândră, cu toate că am mai scris un roman. E încă în sertarul biroul meu și îl păstrez ca dovadă că am progresat de atunci.
Într-o zi mi-am spus cât se poate de sincer că dacă nu mă apuc de treabă, va trebui să renunț la visul de a deveni autor. Și ultimatumul a funcționat pentru mine. În trei luni aveam prima versiune a cărții mele de debut, ”În liniștea naturii”.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
”În liniștea naturii” este o carte scurtă, cu puține personaje, dar care tratează anumite subiecte sensibile.
Elena se retrage în casa copilăriei, într-un vârf de munte, sperând că rănile adânci se vor vindeca în singurătate. În inima pădurii locuiește un bătrân ursuz de care Elena încearcă să aibă grijă. De aici lucrurile curg natural. Aflăm de ce protagonista s-a izolat, cine este totuși bătrânul și de ce locuiește singur.

Tema principală a cărții este sentimentul de vinovăție care poate veni de multe ori chiar din copilărie. E o carte pe care o poți citi într-o zi.

B.N.: Dacă trebuie să alegi între personajele tale, care îți este cel mai drag?
Bătrânul din poveste îmi este foarte drag pentru că aduce în discuție teme destul de dificile și insistă să o facă pe Elena, personajul principal să se gândească la singurătate, la scopul vieții sau la credință. Un alt motiv pentru care simt personajul acesta apropiat de mine este faptul că i-am atribuit imaginea bunicului meu, care a murit acum ceva timp.

B.N.: Există o ordine în procesul creativ? Întâi intriga și după aceea personajele? Sau invers?
Din punctul meu de vedere, personajul este în centru. Când am încercat să scriu prima dată cu intriga în minte am realizat că lucrurile nu se leagă și toată acțiunea i se întâmpla personajului, în loc ca el să fie motorul acțiunii. Pentru mine totul pornește de la dorința arzătoare a personajului.

B.N.: Cât de greu este să respecți deadline-urile impuse de editură?
Nu am primit deadline-uri de la cineva din afară până acum, dar de obicei îmi impun singură când ar trebui să termin un proiect. Am observat în timp că dacă nu îmi setez un termen limită, ajung să nu fac prea multe. De obicei mă trezesc cu două ore înainte să încep munca, ca să prind măcar o oră de scris. Lucrez destul de structurat și atunci nu îmi este dificil să respect deadline-urile.

B.N.: Ai transpus anumite trăsături de caracter personale în personajele cărții tale?
Cred că este destul de greu să nu o faci. Sentimentul constant de vinovăție pe care-l simte protagonista l-a moștenit de la mine. Și încăpățânarea cu care persistă în decizia ei de a se izola am transpus-o tot din trăsăturile mele. Așezăm pe hârtie mult mai mult din noi decât vrem să credem.

B.N.: Ce teme delicate ai vrea să abordezi dar încă nu ai curajul să le așterni pe hârtie?
Aș vrea să abordez tema dramei copiilor din centrele de plasament din România. Încă îmi lipsește curajul să încep cu un subiect atât de sensibil.

B.N.: Ai câteva tips and tricks pentru autorii care aspiră să ajungă ca tine?
Nu așteptați inspirația, căci s-ar putea să nu vină decât dacă e obligată.

Să nu vă fie frică să tăiați cuvinte, paragrafe, scene. În general scriem și multe prostii. E normal. Important e să fim cât de poate de sinceri cu noi înșine. Dacă ceva nu sună bine, nu aduce valoare sau plictisește cititorul, nu are rost să fie acolo, indiferent cât de mult ne-am chinuit noi să scriem.

Aveți curajul să vă prezentați munca voastră și altora. Câteodată te atașezi prea mult de cuvintele tale și s-ar putea să nu îți mai vezi erorile. Ceilalți le vor vedea cu siguranță. Să nu vă fie frică să cereți ajutor, să cereți cuiva să vă citească poveștile.

B.N.: Se spune că prima carte publicată este întotdeauna cea mai dificil de realizat. Este adevărat sau procesul creativ este la fel de greu indiferent de numărul de cărți?
Deocamdată am publicat o singură carte, dar lucrez la cea de-a doua. E un fel de barieră mentală de care crezi că nu poți trece până să publici prima carte. Totuși, ca să fiu sinceră, cea de-a doua îmi dă mai multe bătăi de cap. Cred că devenim mai buni în a rezista la frustrare.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Cred că statisticile nu arată întotdeauna adevărul. Cel puțin în cercul meu găsesc destul de multe persoane dornice să citească, dar majoritatea împrumută cărți.

Din școală am putea să promovăm un alt tip de literatură, care să atragă copiii. Eu, una, nu am fost interesată de citit până să-l descopăr pe Mark Twain.

Și noi, autorii români, am putea să schimbăm câte ceva. Văd că deja se fac pași foarte buni în direcția asta. Să acordăm o grijă deosebită ca povestea pe care o scriem să fie în primul rând interesantă, apoi să folosim un limbaj accesibil, pe care majoritatea l-ar înțelege.
Nu în ultimul rând, societatea are puterea să schimbe obiceiurile de lectură ale copiiilor prin puterea exemplului.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
În general mă pot urmări pe Instagram sau Facebook și pot citi câteva dintre poveștile mele aici. Cartea se găsește pe libris.ro sau în librăriile Șt. O. Iosif.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Vă mulțumesc că v-ați rupt din timpul vostru să parcurgeți acest interviu. Dacă îmi citiți cartea și aveți gânduri de împărtășit în legătură cu ea, îmi puteți scrie oricând pe Facebook sau Instagram.

Eu mă bucur dacă din când în când reușiți să citiți și cărți ale autorilor români.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023