Î. Cine e Iulia Nani în viața de zi cu zi, atunci când nu e scriitoare?
R. Profesional, în viaţa de zi cu zi sunt Communication Manager la HR Club, cea mai importantă asociaţie a profesioniştilor de HR din România, precum şi traducătoare a editurii Publica, având 19 cărţi traduse la activ şi una în lucru.
Familia mea este compusă dintr-un soţ cu multiple veleităţi artistice, un băiat care are aproape 12 ani şi bate la tobe şi o pisică de 11 ani la fel de dolofană şi plină de personalitate precum Mango, motanul din carte. Îmi place să citesc (cum altfel?), o vreme am practicat dansul, iar în prezent reînvăţ să cânt la pian, după o pauză de… muuulţi ani.
Î. Un om se transformă în scriitor odată cu prima carte. Cum s-a născut în tine dorința de a scrie ”Cine nu e gata”?
R. Ca probabil majoritatea oamenilor, mi s-a întâmplat de multe ori să am de-a face cu persoane care permanent se văicăresc, se plâng de lucruri care le nemulţumesc (serviciul, kilogramele în plus, relaţiile), dar nu fac nimic ca să schimbe ceva în bine. Sau ratează oportunităţi pentru că ezită şi amână să acţioneze, găsindu-şi tot felul de scuze.
Şi m-a amuzat ideea de a da viaţă pe hârtie unui career coach care să ducă la extrem consilierea clienţilor, obligându-i să iasă din amorţeală şi autocompătimire prin metode complet sărite de pe fix: şantaj, răpire, manipulare. Astfel au apărut Victoria şi «Cine nu e gata», o carte care îţi schimbă viaţa… cu forţa! 😊
Î. Pentru cine ai scris această carte?
R. Fiind om de marketing la bază, am scris această carte având în minte, în primul rând, acea categorie adesea ridiculizată sau chiar blamată cunoscută sub denumirea de “corporatişti”. Mulţi oameni care lucrează în corporaţii şi care au citit deja cartea mi-au spus că au recunoscut anumite tipologii de personaje şi situaţii cu care se confruntă zilnic: şefi rigizi, colegi nepăsători, beţe în roate puse iniţiativelor de orice fel etc.
Pe lângă intenţia de a-i amuza şi a le transmite că le cunosc problemele, mi-am dorit să le transfer o parte din cunoştinţele mele despre vorbit în public, branding personal, office politics şi alte subiecte “serioase”, dar nu într-un manual sau curs, ci încorporate într-o poveste despre oameni care încearcă să avanseze profesional şi să se descurce prin hăţişurile corporatiste.
De asemenea, am vrut să trag un semnal de alarmă asupra fenomenului de burnout. Epuizarea fizică şi mentală provocată de munca în exces, fără un sentiment al scopului şi fără o satisfacţie care să treacă dincolo de partea financiară, este tot mai frecventă. Este important să recunoaştem semnalele la noi înşine şi la cei din jur şi să nu ne lăsăm angrenaţi, de la bun început, într-o maşinărie care ne cere să muncim dincolo de limitele noastre. Am realizat şi un clip în care citesc o scenă relevantă din carte, cea în care Victoria îi fură telefonul unei corporatiste hărţuite pe WhatsApp de şeful ei, punându-l pe acesta la punct.
Evident, cartea poate fi citită şi ca un simplu chick lit, în care eroina trece prin tot felul de încurcături amuzante, la job şi în viaţa personală. Iar cei care nu au lucrat niciodată într-o corporaţie, îşi pot face o idee cum e. 😊
Î. Scriem pentru a lăsa un mesaj lumii. Care este mesajul din “Cine nu e gata”, care vrei să rămână în inimile noastre?
R. Ce aş vrea să le transmit cititorilor? “Nu încercaţi asta acasă!” 😉
Acum serios vorbind, vă spun ce îmi spunea şi mama încă de când eram mică: “Aveţi grijă de voi!” Munciţi cu spor şi cu entuziasm, dar nu uitaţi să vă protejaţi sufletul şi mintea. Nu vă lăsaţi absorbiţi în vârtejul falselor urgenţe şi al “şedinţelor care puteau să fie un e-mail” şi nu faceţi compromisuri cu valorile voastre personale cele mai profunde, oricât de important ar fi jobul pe care îl aveţi!
Î. Există o Victoria în viața reală?
R. Cred că orice scriitor, atunci când îşi concepe personajele, pune în ele părţi din el însuşi şi din oameni din viaţa reală, creând un fel de puzzle uman. De exemplu, personajul Bill, unul dintre şefii Victoriei, are trăsături “împrumutate” de la cel puţin trei şefi diferiţi pe care i-am avut eu în realitate, plus trăsături inventate în totalitate. La fel, frământările Victoriei şi întâmplările prin care trece sunt inspirate parţial din situaţii care mi s-au întâmplat mie sau unor cunoscuţi, iar altele sunt complet inventate.
Mulţi dintre cei care au citit «Cine nu e gata» mi-au spus că parcă şi-ar dori să cunoască o Victoria care să-i împingă de la spate să-şi realizeze obiectivele. Dar, sincer, nu ar fi bine să existe o Victoria în viaţa reală, pentru că ar încălca toate principiile coachingului, care spun că nu ai voie să le impui clienţilor ideile şi soluţiile tale, ci doar să-i ghidezi pentru a-şi descoperi singuri răspunsurile la dilemele personale.
Î. Ce vis ți-a îndeplinit această carte?
R. Faptul că editura Bookzone a avut încredere în manuscrisul meu mi-a oferit, în primul rând, o confirmare a faptului că am scris ceva care merită să vadă lumina tiparului. Aşa mi s-a îndeplinit visul de a avea în bibliotecă o carte cu numele meu pe ea. Nu am avut şi nu am speranţe de îmbogăţire sau celebritate, ţinând cont că, potrivit celor mai recente statistici, un român citeşte în medie mai puțin de cinci minute pe zi şi circa o carte pe an. Sunt mulţumită că feedbackul primit până acum este covârşitor pozitiv, iar cei care mi-au citit cartea s-au distrat şi au tras şi anumite învăţăminte.
Î. Urmează să mai scrii altă carte?
R. După cum spuneam mai devreme, sunt om de marketing, aşa că am o gândire pragmatică. Dacă evoluţia cărţii «Cine nu e gata» va fi de aşa măsură încât să ceară o continuare, eu am deja câteva idei în minte. De asemenea, mă gândesc şi la alte subiecte care s-ar putea transforma, cândva, în cărţi.
În România este exclus să fii scriitor full time, aşa că, din păcate, realităţile cotidiene (facturi, cele necesare traiului zilnic) au mereu prioritate în faţa activităţii “romantice” de a-ţi aşterne ideile pe hârtie.
Î. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cartea?
R. Îmi scriu gândurile cel mai frecvent pe Facebook, pe profilul meu personal (Facebook nu mă lasă încă să îmi fac o pagină de autor). Articolele mele profesionale le puteţi citi pe blogul Neurobranding, unde nu scriu pe cât de des aş vrea. Iar «Cine nu e gata» poate fi comandată de pe site-ul editurii Bookzone.
Î. Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation.ro?
Felicitări pentru că citiţi! Este o activitate pe cale de dispariţie, aşa că mă simt privilegiată să mă aflu printre oameni care încă apreciază senzaţia aceea minunată de pierdere a sinelui printre paginile unei cărţi.