Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Ma numesc Laura, iar Ilinca este pseudonimul pe care l-am ales pentru publicare, m-am născut într-un orășel din Dâmbovița, sunt absolventă a Liceului Pedagogic și a Facultății de Litere. Pot spune cu mâna pe inimă că nimic nu mă face mai mândră decât cei doi băieți ai mei și studiile mele. Constantele care mă definesc sunt: statutul de mamă, cel de profesoară (am predat limba franceză 15 ani, dar voi scrie mereu doar în limba română, care este limba simțirii mele), pornirea de a căuta mereu compania oamenilor, dragostea pentru lectură și călătorii, aplecarea către scris, analiză psihologică și înțelegere a profunzimilor.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
Este romanul meu de debut, o carte începută în 2007 în urma unei știri reale a unei sinucideri din dragoste (văzute la TV, chiar daca in cartea mea nu apare  sub nicio forma suicidul) care m-a impresionat și de care m-am servit ca punct de plecare pentru a-mi expune propriile credințe și valori cu referire la dragoste și relații, în toată diversitatea lor. Am revenit la ea în 2019 într-un moment de singurătate și introspecție și, cu siguranță, ea s-a cerut definitivată acum.

B.N.: Scrisul pentru tine este o activitate care te solicită sau te energizează?
Nu am suficientă experiență ca să trag o concluzie clară, dar, deși uneori mă obosește (mai ales când nu am inspirație), firea mea comunicativă – care vrea să spună multe – și analitică, a găsit în scris o sursă de refulare, limpezime a ideilor și cristalizare a emoțiilor ce se vor înțelese pentru a fi asumate. Energia deosebită vine din momentele în care ceea ce intră în sufletul cititorului reprezintă o revelație la care ajunge datorită scrisului meu, el devenind, astfel, util, nu doar estetic.

B.N.: Cum faci față blocajelor de scris?
Nu forțez, iau o pauză, fac altceva, caut să mă deconctez o vreme.

B.N.: Respecți anumite tendințe sau dorești să adopți un stil original, propriu?
Respect niște linii generale de compoziție și stil, adică nu uit că o carte trebuie să aibă logică, fluiditate, coerență având grijă să folosesc figuri de stil nerepetitive și nu în exces, neuitând mesajul pe care textul trebuie să-l transmită. Nu caut neapărat un stil original, el este propriu mie fiind natural, nealambicat, neforțat bazat pe o bună cunoaștere a psihicului uman, a relațiilor și mai ales a spectrului de emoții întâlnite în viață.

B.N.: Ce autori te-au inspirat și ți-au conturat scriitura?
Citesc de la 5 ani scriitori diverși din toate epocile, nu aș ști deocamdată să spun cine m-a influențat, nu mi se pare că scriu ca cineva anume, dar este cert că mă regăsesc în multe din scrierile lui Mircea Eliade, Marin Preda, Ileana Vulpescu, Cella Serghi, Garcia Marquez, Paulo Coelho ca și în poezia lui Rumi, Ion Minulescu, Adrian Păunescu, Blaga, iar, mai nou, Pablo Neruda.

B.N.: Câte ore pe zi acorzi scrisului?
Sunt zile și zile, unori mai mult, alteori mai puțin, în medie două ore. Încă nu am ajuns să scriu zilnic, unele scene mă epuizează emoțional și am nevoie de o pauză de câteva zile.

B.N.: Care scena din carte a fost cel mai greu/solicitant de scris?
Cred că scena întâlnirii consumate cu prostituata, din finalul cărții , m-a solicitat cel mai mult, pentru că a trebuit să descriu o întreagă paletă de sentimente dintre cele mai diverse, de la cele primitive și simple la cele mai profunde și răscolitoare, scopul fiind de a crea un caz universal al bărbatului ghidat de instinct care fuge de iubire.

B.N.: Ai prieteni buni în cercul de autori pe care îl frecventezi?
Doar virtuali, și puțini, ei sunt în alte țări, mai ales în România, iar eu, deocamdată, în Franța.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Educația se face de mic, din familie, se continuă la școală și nu se termină niciodată. Ideal ar fi să se întrepătrundă firesc cu autoeducația, iar la asta se ajunge prin permanente preocupări și activități de lectură și interculturale, dar adevărul este că nu dă roade cu oricine, pentru că arta nu este pentru toată lumea, trebuie să ai microbul pe care să-l exploatezi frumos. Dar noi, ca cetățeni educați nu trebuie să încetăm să facem tot posibilul ca semenii noștri să fie expuși artei și culturii.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Pe instagram: laurailinca 22 și pe grupurile de carte unde sunt înscrisă. În curțand voi avea și un blog: viatabatecartea.ro
Cărțile se pot cumpăra din librăria online a editurii Hermann și site-urile Emag și esteto.ro

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Vă rog să nu judecați cartea după titlu, dacă veți avea răbdare să ajungeți la capitolul care îl explică, veți fi cuceriți, iar până la sfârșit vă veți îndrăgosti de personaje. S-ar putea ca finalul să surprindă în primă instanță, dar el este foarte realist în profunzimea lui!

Vă mulțumesc pentru încrederea acordată unui debutant întârziat!