Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Mihaela Perciun: Mihaela Perciun este pseudonimul meu, numele bunelului, pentru care port în suflet iubirea și recunoștința că a fost în viața mea. Putea să nu fie, putea să fie carne de tun, îngropată undeva între Oder și Vistula. Atunci, la sigur, aș fi fost altcineva.

În rest – licențiată în biologie, câțiva ani de pedagogie, cercetări științifice, apoi, cu schimbarea regimurilor – rutină administrativă. Nu mă plâng.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața ta?

M.P. Cred ca dintotdeauna am simțit ispita cuvântului. Când profesam la un colegiu, mi-am spus în sinea mea să nu mai scriu. Am tăcut vreun an, ca să răbufnesc cu și mai multă intensitate.

E.I. Cum s-a născut cartea “Printre Vagoane”?

M.P. Straniu că acest roman, apărut în 2005, n-a fost observat de critica literară. N-a fost promovat nici de editură. Recent Maria Șleahtițchi l-a readus în atenția cititorului prin viziunile ei de critic literar, care a intuit bine ceea ce voiam să spun. Am revenit și lucrez la el, în speranța că-mi reușește să-l reeditez. Va fi un roman nou, cu un alt titlu, probabil.

Și să revin la întrebare – ideea mi-a apărut la gândul că o mamă are, simte necesitatea să se spovedească, să se mărturisească în fața copiilor ei, pe care i-a adus pe lume accidental, fără voia ei, și care nu a putut să le dea ceea ce și-ar fi dorit, pentru că și ea, la rândul ei, a fost abandonată într-o lume vitregă. Subtextul acestui roman e mult mai profund decât pare la prima vedere. Vreau să-i dau o nouă  viață.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

M.P. O fabula pentru rege, culegere de proze scurte,  am așteptat-o vreo doisprezece ani. Eram deja prea coaptă ca să mă las pradă emoțiilor, deși, incontestabil, a fost o bucurie, nicidecum o mare realizare. Pentru noi, cei din RM, să publici o carte la Polirom –  este un vis frumos. În seria EGO proză am editat romanul Cenușă rece și încerc să mă bucur. Mai am de lucru.

E.I. Care este motivația ta atunci când scrii?

M.P. Scrisul e o muncă grea, care-mi aduce o satisfacție morală pe măsură. Probabil asta mi-i dat să fac și asta fac. În literatură, azi, motivația nu are cum să fie una materială, ca pe timpul sovieticilor unde tirajele erau enorme, iar onorariile grele.

E.I. Crezi că scrisul te-a schimbat într-un anumit fel?

M.P. M-a schimbat scrisul? Nu știu, dar la sigur m-a schimbat lectura. Foarte multa lectură.

E.I. Ai gasit un alter ego al tău, în literatură?

M.P. Da, făcând literatură sapi în măruntaiele societății, prin prisma ta, și descoperi, te redescoperi. Uneori rămâi neplăcut surprinsă.

E.I. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?

M.P. Nu știu, încă nu l-am cunoscut. Cred că succesul e ceva foarte efemer. Dacă poate fi măsurat în premii, sa zicem,  am câteva. Apoi te vezi obligă să muncești și mai mult, ca să nu superi providența pentru clipa de satisfacție oferită.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

M.P. Cititorilor BookNation.ro, la fel și cititorilor mei, le doresc lecturi plăcute. Orice roman, orice lectură are impact asupra noastră. Le mai doresc și mai multă răbdare. E foarte importantă în această lume prea accelerată și zbuciumată.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

M.P. Cenușă rece, se găsește în rețeaua de librării ale editurii Polirom din Romania și sper cât de curând să apară și în Moldova. Varianta digitală e distribuită în rețelele specializate.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1227 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate