Recenzie „Cenușă rece”, de Mihaela Perciun

de | nov. 16, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CENUȘĂ RECE ARE REDUCERE PE:

O adolescentă din Republica Moldova, fără tată și cu mama plecată de mult peste hotare, are un singur sprijin pe lume – pe bunica ei. Aceasta moare însă și fata, fără să mai aibă pe nimeni alături, se vede nevoită să organizeze înmormântarea după toate datinile și rigorile satului. Singurele ajutoare vin de la vecini, dar în curând se dovedește că aceștia nu sunt atât de binevoitori pe cât par. De aici pornește istoria a trei generații de femei, marcată de trădări și obstacole neașteptate, totul pe fondul vremurilor mereu ostile și instabile ce trec peste țara dintre Prut și Nistru. Bunica, mama și fiica sunt legate cu un fir invizibil de un bărbat aparent străin, care se dovedește a fi înger și demon pentru destinul lor. Emoționant, cu mult umor negru, „Cenușa rece” spune povestea unei familii destrămate, ai cărei membri caută cu disperare regăsirea de sine.

Calea spre pierzanie este presărată cu intenții „bune”!
Faceți cunoștință cu ritualul de înmormântare într-un stil arhaic și demonizat aș spune eu. Nepoata este nevoită să-și îngroape, singură, bunica. Bunica care era de altfel frumusețea satului, femeie în pas cu moda, o prezență cu statut, invidiată până la extreme!

Sirenele, evlavioasele și preacinstitele satului s-au adunat ca uliii pentru a îndruma copila, a o sfătui, cum să îngroape defuncta corect, după datini. Intenții preacuvioase mascate, toate au venit cu un singur scop, să prade ce a rămas mai de preț, chiar în fața copilei aflate în doliu. Sărbătoare pentru toți sătenii, toți au avut de câștigat de pe urma celor 2, se ajunge până la un imposibil acceptat, pentru că îți dai seama că realitatea cruntă este exact la fel.

Nu este vina unuia, este o culpabilitate colectivă, gura satului pe care nu o poți închide, nu o poți mulțumi, satisface, alegeți voi sinonimul.
Primul capitol mi-a trezit cele mai triste stări, am plâns pe alocuri.
Al doilea a trecut în revistă problemele unei societăți constrânse de aparențe, comunism, piedici, o retrospectivă a unei tinereți tumultoase.
Amarul adevărat vine cu al treilea capitol, unde adevărul își ocupă locul de cinste.
Greșeli, regrete, rafturi care stau să cadă sub presiunea timpului pierdut, vieți sacrificate în cinstea fricii. Amar celor fricoși, slavă gurii satului!
Doamnelor și domnilor, teatrul Absurdului în percepția Mihaelei Perciun, în biblioteca mea!

Dacă îți place recenzia cărții CENUȘĂ RECE, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Mihaela Perciun

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CENUȘĂ RECE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Cenușă Rece
Autor: Mihaela Perciun
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 518

Alte recenzii de la Mihaela Perciun:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 569 zile și a scris până acum 133 articole. Se află pe poziția 7 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments