Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sunt originar din Cluj-Napoca. Acolo am absolvit facultatea (de filosofie), în 2005. Locuiesc în București din 2006. Aici am urmat cursurile de master și doctorat (tot în filosofie). Actual, sunt masterand în teologie. În afară de teologie filosofie și psihologie, răsfoiesc cărți de literatură; mai ales rusă (Dostoievski, Tolstoi, Cehov, Gogol), dar nu numai (Mann, Dickens, Hemingway, Preda). Ascult mult muzică, de toate genurile (doar să-mi placă). Și mă uit mult la filme, mai vechi sau mai noi, iarăși de toate genurile (mai puțin comedii și musical-uri).
Îmi plac și sporturile, mai ales înotul, tenisul, baschetul și fotbalul (sunt un suporter al celor două echipe din Cluj și al celor două din Milano).

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
E despre libertate. Mi se pare că libertatea e gândul central în scrisul lui Dostoievski.

B.N.: Cât de mult te documentezi pentru cartea la care lucrezi?
Nu foarte mult. Nu-mi place să alcătuiesc texte erudite, cu bibliografie la zi și așa mai departe. Scriu despre idei din cărți, idei pe care mă străduiesc să le filtrez, să le asimilez într-un fel cât mai al meu. Caut să mă înțeleg pe mine cu privire la ele.

B.N.: Regreți vreo decizie luată în ceea ce privește viața de autor?
În general, fac eforturi să nu regret nimic. Caut să-mi interiorizez cât mai intens și să fac să-mi fie cât mai proprie zicerea comună că timpul vindecă tot. (Oricum, atenuează.)

B.N.: Cum faci față criticilor primite?
Aici, răspunsul depinde de ce înseamnă “a critica”. Dacă e vorba numai de a băga bețe prin gard sau de a arunca piatra, atunci nu mă simt deloc confortabil. Dacă e vorba de niște remarci din inimă, din partea cuiva pe care îl simt a fi chiar afectat (indiferent cum) de textul meu, cu sugestii de îndreptare sau expuneri de alternative, atunci mă bucur. (Pentru împrejurări din prima categorie, vezi răspunsul la întrebarea precedentă.)

B.N.: Românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Dacă acei puțini care încă citesc ar face-o bine, totul ar fi în regulă. Bine însemnând eficient, în sensul că ei înșiși devin mai creativi și mai în măsură să-i inspire pe ceilalți. Problema fiind una la scară foarte largă, nici soluția n-ar putea fi altfel. O schimbare poate că ar apărea dacă ar fi la fel de intens promovate cărțile cum sunt mâncarea, băutura, hainele, încălțămintea, detergenții sau mașinile. Ceea ce nu se va întâmpla nicicând. Așa că nu cred că lucrurile vor sta vreodată diferit la capitolul popularitate a lecturii. Nici n-au stat. Și nu cred că România e un caz particular în acest sens. Presupun că, peste tot și întotdeauna, cititorii avizi au fost minoritari.

B.N.: Îți servește scrisul în crearea și menținerea unei bune stări emoționale?
Uneori da, alteori nu. Poate fi bucurie, poate fi chin.

B.N.: Există o anumită carte care să te fi marcat în mod deosebit?
Sunt patru: Noul Testament, Gaudeamus (Eliade), Viața lui Don Quijote și Sancho (Unamuno), Frații Karamazov (Dostoievski).

B.N.: Ești activ pe social-media și pe grupul de cărți de pe Facebook?
Nu.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro
Cititorilor Booknation.ro le urez un an bun, încărcat de bucurii și împliniri, cu lecturi care să-i inspire.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023