Interviu cu Mircea Rotaru, autorul cărții „HOMO IN FABULA”

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Mircea Rotaru: Sunt din Constanța, dar sunt actor la Teatrul mic din Sibiu. Deși sunt la cam foarte mulți km depărtare de casă, acolo mă simt împlinit deoarece acolo mă simt artist. Alături de colegii mei de acolo, regizorul Constin Podu, actrițele Teodora Voineagu, Angelica Lisa, Alexandra Podu și ceilalți membrii ai trupei, creeăm spectacole care nu fac doar publicul să fie fericit și împlinit. Aceste spectacole, creează în mine pofta aceea să urc pe scenă, să mă bucur de fiecare moment petrecut pe scândura. Un random fact despre mine ar fi acela că am absolvit și o facultate de matematică și informatică…Da, actorul nu e acela care nu știe să facă nimic, ci acela care trebuie să știe să facă de toate.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

M.R. Știți acel moment în care vezi că lucrurile nu merg și tu trebuie să faci ceva? Scriu pentru că vreau, pentru că pot și pentru că îmi place. Cărțile sunt precum viața, un experiment, iar dacă în viață nu încercăm, nu avem de unde să aflăm. La fel este și cu scrisul.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

M.R. Toți scriitori, fie că vorbim de Cehov sau Max Blecher și-au pus o bucățică din viață în scrierile lor. Asta este partea frumoasă a oamenilor și a cărților. Ne asemănăm foarte mult, dar viețile noastre sunt cele care diferă și tocmai de aceea cărțile pot semăna, dar esența este unică pentru fiecare.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „HOMO IN FABULA”?

M.R. „HOMO IN FABULA”, tradus din latină înseamnă omul din poveste. Titlul are o foarte mare legătură cu cele patru piese de teatru care alcătuiesc cartea (“Stâlpul inocenței”, “Și Dumnezeu greșește”, “Un pahar de vin”, “Ultimul mareșal”) pentru că personajul principal din toate aceste piese, este omul care nu îi judecă pe ceilalți, în timp ce personajele secundare sau episodice fac această „greșeală”. Așa cum orice cioară își laudă puii, vreau să spun despre piesele mele că ele nu au personaje negative ci oameni buni care sunt nevoiți să facă fapte rele.

E.I. Ce reprezintă “ HOMO IN FABULA” pentru tine ca scriitor?

M.R. Reprezintă o acumulare a unor experiențe de viață, contretizate într-un alt experiment aș putea spune.

E.I. Ce înseamnă succesul literar pentru tine?

M.R. Succesul literar…aș vrea să îl privesc din perspectiva actoricească. Nu mă interesează premiile. Eu scriu pentru scenă, iar asta înseamnă că aș fi mult mai bucuros să aflu că una din aceste piese stă la baza unui spectacol. Premiile…vin și se duc.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

M.R. Nu știam ce fac. M-am aruncat în goa, doar ca să văd rezultatele.

E.I. În prezent lucrezi la o noua carte?

M.R. Da, lucrez la o carte. Dacă „HOMO IN FABULA” reprezintă o acumulare, următoarea carte va reprezenta o refulare bazată pe societatea în care trăim. Bărbații nu mai sunt bărbați, femeile nu mai sunt femei. Cum am spus, câteodată trebuie să te lupți contra curentului pentru a schimba sensul apei.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

Prima carte pe care am scris-o a fost la editura Ex ponto din Constanța, iar „HOMO IN FABULA” a fost publicata la Editura Emia din Deva. Noua carte poate fi achiziționată momentan de pe librărie.net , iar cât de curând, va ajunge și la librăriile din marile, dar și micile orașe.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.