Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

P.B.G. Am 29 de ani, sunt născut și locuiesc în Lugoj. Cu toate că este un orășel micuț, spiritul comunității se resimte mereu. Sunt implicat în voluntariat și în proiecte pentru folosul comunității. Defapt, chiar anul acesta sunt președintele filialei locale al unui ONG Internațional, Rotary. Anul acesta urmează să mă căsătoresc cu logodnica mea, o persoana deosebită care îmi este mereu alături. Locuiesc cu părinții. Ei m-au sprijinit mereu în tot ceea ce fac, și mă ajută în toate felurile, în special cu lucrul. Dețin un mic magazin online cu vânzare de obiecte de mercerie.

Sunt absolvent al facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității de Vest Timișoara. Am fumat timp de 15 ani, iar în ultimii ani am încercat în mod constant să mă las de țigari, până am reușit și am ajuns să scriu această carte pentru a-i ajuta pe alții să o facă. Este foarte greu dacă nu ai un ghid, un ajutor, și dacă nu ești informat.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

P.B.G. Pasiunea pentru scris a apărut într-un mod foarte ciudat din punctul meu de vedere. Citeam foarte multe cărți de dezvoltare personală, fie ele celebre, fie de la autori mici, poate necunoscuți, și priveam foarte multe video-clipuri de la vloggeri pe youtube din acest domeniu. Deseori mă găseam ori în contradicție cu acești autori, ori completam ideile lor care mi se păreau incomplete, așa că am început să îmi iau notițe cu propriile idei care le dezvoltam din citirea acelor cărți. Nu sunt  sigur de ce le notam, fiindcă nu am pornit niciodată cu ideea scrierii unei cărți, dar cred că o făceam ca să pot reciti ceea ce scriam și să aplic în viața de zi cu zi. Defapt, îmi și plăcea să scriu, a fost un fel de hobby, un mod productiv de a-mi preocupa timpul. 

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

P.B.G. Cercetarea este deosebit de importantă atunci când vine vorba de scrierea unei cărți. Toată lumea are idei, toata lumea are opinii și încearcă să ajute pe alții cu diverse tehnici sau căi, dar câteodată simt că ei pur și simplu scriu ceea ce le trece prin minte, în loc să facă o cercetare amplă, sau să aplice ceea ce scriu. De aceea, consider că și experiența personală într-un domeniu este de o maximă importanță. Eu am un obicei de a mă documenta din toate părțile când primesc o informație nouă. Tind să nu o accept până nu o validez cu alte păreri ale altor autori și până nu observ valibilitatea ei în lumea de zi cu zi. Teorii are toată lumea, și toată lumea tinde să creeze o „utopie” când vorbește despre acele idei,  dar deseori realitatea se prezintă altfel.
Dupa cum spuneam, când vine vorba despre scrierile mele, tind să mă documentez din toate părțile posibile, apoi să extrag practicabilitatea a ceea ce este scris, să o aplic în lumea reală și să observ cum se dezvoltă, abia apoi voi trage o concluzie concretă și voi permite informației să se așeze în mintea mea. Cu toate acestea, las mintea „deschisă” astfel încât, dacă apar informații noi care ar putea să contrazică ceea ce cunosc, să recalibrez ideile din minte.

E.I. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

P.B.G. Prima carte care am citit-o cred că a fost „Fram, ursul polar”, cel puțin așa îmi aduc aminte. Dar prima carte care am citit-o și a adus un impact pozitiv în viața mea, defapt o schimbare radicală, a fost „Dune” de Frank Herbert. O carte filozofică, politică, SF, de acțiune și toate cele, care analizează psihologia individului dar și a maselor, toate combinate într-o minunată carte ficțională. Datorită acestei cărți am început să fiu pasionat de dezvoltare personală, de „putere” oarecum. Când spun putere, mă refer din toate aspectele posibile, de la cunoaștere,  la putere fizică, socială, etc. În carte am observat cum unele personale duceau lipsa de una sau alta din formele „puterii” și de aceea eșuau. Așa că mi-am propus să mă dezvolt, în mod treptat, pe toate aceste aspecte, astfel încât să nu „pier” și eu în această lume „sălbatică”. 

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

P.B.G. După cum spuneam, toată lumea are idei, păreri, și le exprimă în cărți sau  bloguri. De dragul de a crea tot mai mulți cititori, ei crează o „utopie” prin cuvintele lor, sau consideră că cititorii trăiesc într-o  „utopie” și pot aplica tot ceea ce este scris și ceea ce citesc cu mare ușurință. Aici mă refer că ei tind să îți spună ce să faci în cele mai fericite cazuri, cum să abordezi probleme, și cum să le combați. Spre exemplu, un autor îți poate spune să iei o anumită acțiune și se așteaptă ca tu să faci acea acțiune și toată viața ți se va schimba. Nu abordează totuși niciodată problema de la rădăcinile ei, din adâncul psihologiei, al subconștientului nostru. Oamenii nu sunt așa de simpli precum alții pretind. Deseori cărțile îți spun să faci ceea ce îți place în viață, să lași totul la o parte și să îți urmezi visul. Dar noi mai avem și credite la bancă, datorii, familii de întreținut, probleme sociale în care ne-am afundat de-a lungul timpului, și multe altele. Nu ar trebui să îți spună nimeni ca tu să zâmbești întruna și totul va fi bine. Câteodată este bine să mai și plângi, să te descarci, și apoi să îți continui ambițiile.

Norocul meu este că m-am născut în Romania și pot observa astfel de probleme, care poate un autor american bogat  nu și le poate închipui, imagina, și de aceea, prin scrierile mele încerc să fiu cât de pragmatic se poate și să abordez problemele în mod real, așa cum sunt pentru co-cetățenii mei care, mai mult sau mai puțin, trec prin aceleași lucruri. Eu înteleg ceea ce au nevoie, ceea ce vor să citească, și le ofer toate aceste lucruri. Câteodată, le ofer chiar ceea ce nu vor să citească. Aici mă refer la faptul că noi tindem să trăim în iluzii, sau să ne înconjurăm de ele. Este frumos să visezi și să îți închipui că lumea e roz, dar fără o abordare a problemei așa cum e ea, fără să o înflorim sau să încercăm să o ascundem, să o învelim și să o privim doar din părțile sale pozitive, ignorând cele negative. Aici greșesc majoritatea autorilor, dar și cititorii când își aleg cărțile. Da, nu este bine să trăim cu resentimente, și să ne învăluim de negativitate, dar doar când acceptăm aceste lucruri, aceste lucruri reale care defapt fac parte din problemă, și când prindem curajul să le abordăm, ne scăpăm cu adevarat de probleme, fiindcă altfel, ele sunt doar impinse la o parte și sălășluiesc în adâncul subconștientului nostru, unde creează temeri și ne macină așa de mult timp, încât ajungem să și uităm de ceea ce ne provoacă anxietate în viața de zi cu zi. 

Mulți autori de cărți de dezvoltare personală tind să se „învârtă” în jurul aceleași idei în întreaga carte, recurg la tot felul de repetiții și reformulări ale ideii până reușesc să atingă numărul de pagini dorit. În cartea mea „De la fumător la nefumător în 7 zile” vorbesc despre anume subiecte și aspecte odată și poate ulterior le reamintesc într-un alt capitol ca să îmi sprijin ideea de acolo.

O altă diferență între cartea mea actuală, și cea a altor scriitori este că eu abordez problema într-un mod mai pragmatic. În timp ce alți autori încearcă să „sperie” cititorii  amintindu-le de efectele nocive alte fumatului, și încearcă să le dea lecții despre cum fumatul dăunează, le strică sănătatea, le cheltuie banii, etc, eu vin cu soluții concrete. Analizez partea biologică a fumatului, de ce fumăm, ce  anume ne face să fumăm în continuare, de ce suntem prinși în această capcană și cum putem ieși din ea. Aici multă lume ar crede că răspunsul este pur și simplu „nicotina”, dar vă spun, problema este mult mai largă de atât și dacă nu abordăm toate aspectele care ne fac să fumăm, nu o să putem ieși cu ușurință din această cursă.
Am observat ca ceilalți autori  nu abordează nici partea psihologică așa cum trebuie.  Ei încearcă să te îndemne să renunți la fumat „păcălindu-te” sau oferindu-ți, din nou, idei „utopice”. Ei nu realizează că problema este mult mai vastă. Unii oameni nu vor să fie păcăliți, și mulți nu  trăiesc în aceste „utopii” ale autorilor în care de mâine pot zice „gata nu mai fumez”. Eu am o altă abordare asupra problemei. Nu îi cer nimănui să se lase de fumat, decât dacă își dorește. Îi cer doar fumătorului să fumeze informat. Să  înțeleagă cu adevărat de ce fumează și să nu se mai mulțumească cu propriile sale scuze cum ar fi „îmi place”, „alții nu au pățit nimic” sau „sunt sănătos, rămân sănătos”. Mulți fumează fără să știe de ce o fac, în mod real. Este greu de explicat  acest lucru în câteva cuvinte, de aceea îndemn lumea să citească cartea și să înțeleagă întreaga noțiune.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

P.B.G. Pe lângă scris, îmi place foarte mult să găsesc noi căi de a-mi dezvolta firma. Este singura mea sursă de venit, și doar prin aceasta îmi pot urma și finanța celelalte pasiuni, cum ar fi călătoritul, participarea în acțiunile de voluntariat, și plata abonamentului la Netflix. Lăsând glumea la o parte, nu știu totuși ce să mai adaug aici. Încerc să fac în fiecare zi ceea ce mă pasionează, și am reușit să îmi creez viața astfel încât orice acțiune fac, să fie din pasiune și să îmi aducă bucurie, fie că doar citesc, sau că vizitez locuri noi.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

P.B.G. Am un obicei zilnic de a mă dezvolta, dar nu scriu zilnic, decât dacă îmi vin idei noi. Nu îmi place să scriu doar de dragul de a scrie, ci îmi place să fiu relevant. Câteodată întradevăr mai scriu lucruri care ulterior ajung să le sterg, dar doar în felul acesta, de a scrie în mod „constant” mă pot dezvolta, și îmbunătăți ideile. 

E.I. Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

P.B.G. Scrisul a fost mereu o pasiune pentru mine. Mereu când scriam, o făceam cu gândul că voi face o schimbare în lume, că voi ajunge să ajut alte persoane care prin scrierile mele vor fi inspirate și vor lua acțiune în a-și îmbunătăți viața. Nu am considerat scrisul o muncă decât în momentul în care am scris prima mea carte „De la fumător la nefumător în 7 zile”. Spun că a fost o muncă, fiindcă în acel moment m-am simțit responsabil. Nu am vrut să scriu „aiureli” sau „prostii” ci am vrut să creez ceva concret pe care lumea se poate baza, pe care lumea o va folosi pentru a se scăpa de acest viciu infernal, în mod ușor. Întradevăr, am scris pasional, dar a fost foarte multă muncă implicată în a aduna toate ideile, în a analiza toate aspectele legate de fumat. Am „muncit” foarte multe luni pentru a sistematiza procesul de a te lăsa de fumat, fără stres, fără efort. Am „muncit” foarte mult timp să generez idei, să le aplic, să le practic și apoi să le formulez pe înțelesul tuturor. Am analizat acest proces pe viața mea, dar și în discuții cu alți fumători fiindcă am vrut să fiu sigur că ceea ce scriu nu se aplică doar pentru mine, ci pentru toată lumea. În momentul în care scrii o astfel de carte, trebuie să îți asumi responsabilitate. Oamenii au mari așteptări ca o astfel de carte să îi ajute, și nu am vrut să îi dezamăgesc, de aceea spun că nu am creat cartea doar cu pasiune, ci și prin multă muncă, efort și nu în ultimul rând, dedicație.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

P.B.G. În momentul de față, activitatea mea se poate urmări pe pagina mea de Facebook: „Paul-Bernard Gaspar – De la fumator la nefumator in 7 zile”. Cartea se poate achiziționa contactând pagina în mesaj privat, sau pe situl de prezentare al cărții www.paulgaspar.ro.  Deja am primit foarte mult feedback pozitiv de la cititori, cu toate că abia am lansat cartea în Decembrie 2019.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

P.B.G. Dragi cititori Booknation.ro, vă invit pe situl meu www.paulgaspar.ro unde vă puteți convinge singuri despre ceea ce reprezintă. Dacă doriți să vă lăsați de fumat, sau doriți să ajutați un prieten să o facă, cumpărați cartea cu încredere. Am depus foarte mult efort în crearea acestei cărți și garantez că o să reușiți.
Vă îndemn să citiți, nu doar cartea mea, dar orice. Cititul este ceea ce ne creează și ne-a creat din totdeauna. Prin citit ne dezvoltăm ca oameni, ne dezvoltăm imaginația, învățăm lucruri noi și făurim viitorul nostru și a celor care ne înconjoară prin acțiunile care le vom face, îmbunătățite cu  informațiile citite. Nu vă opriți niciodată din citit, dar nici nu vă siliți să citiți ceva ce nu vă place. Integrați cititul în viața voastră de zi cu zi, și informați-vă când citiți ceva nou. Nu lăsați un autor să vă creeze ideile, ci documentați-vă când vi se prezintă o astfel de idee, astfel încât să o integrați în mintea voastră cu mai mare ușurință și claritate.

Dupa cum spune George R.R. Martin: „Un cititor trăiește o mie de vieți înainte să moară… Omul care nu citește niciodată trăiește doar una”.

 

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1235 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate