Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ce ne poți spune despre tine?

R.I. Sunt Răzvan Ianculescu, am 34 de ani și sunt pasionat de lectură și de creație. Mă fascinează modul în care funcționează tot ceea ce este viu și mai nou, inteligența artificială. Scriu din anul 2010 pe blogul personal, unde fac eseuri despre tipare comportamentale și societate; compun scurte povești SF; analizez filme și cărți sau pur și simplu despic firul în patru împreună cu cititorii. Pe lângă lectură și scris, îmi place să desenez și să petrec timp în natură via plimbări prin pădure sau partide de pescuit.

E.I. Când ai realizat că ai o pasiune pentru scris?

R.I. Eu nu știu cum este viața fără pasiunea pentru scris. Mereu m-a atras și întotdeauna mi-am găsit timp să mă relaxez scriind. Îmi plăcea să scriu poezii când eram copil; în adolescență compuneam melodii rap, iar ulterior am înființat blogul, de care mă ocup și în prezent. Indiferent de activitățile pe care le-am întreprins, scrisul a fost mereu modul meu de a mă relaxa.

E.I. Cum ai defini stilul de scris pe care îl ai acum?

R.I. Îmi place să cred că stilul meu de scris este un mix care prinde toate stilurile autorilor mei preferați. Combin calitatea autorilor de romane SF care creează utopii, cu seriozitatea celor care scriu cărți de psihanaliză sau sociologie. Îmi place să aduc împreună stiluri care în aparență nu au nimic în comun – SF-ul și dezvoltarea personală, psihanaliza și misticismul sau suspansul și astrologia. De asemenea, iubesc să dau o notă de scenariu scrierilor mele și să-mi construiesc personajele exact în acest sens.

E.I. Cum a apărut ”Aici, acum: Astăzi”?

R.I. În anul 2014 m-am gândit pentru prima oară la faptul că aș putea să scriu o poveste care să depășească lungimea unui articol de blog. Mi-am pus câteva idei cap-la-cap, am dezvoltat povestea și a rămas un simplu fișier pe Laptop. În aceeași perioadă am început să citesc foarte multe scrieri din zona psihologie și astrologie, hinduism, budism și credințe în general, eu fiind un fan înfocat al literaturii SF. Primind o agendă specială de la un prieten, mi-am adus aminte de povestea pe care o abandonasem și am început să o dezvolt. Atât de intens am șlefuit-o că nu a mai rămas nimic din ceea ce gândisem inițial. “Aici, acum: Astăzi” a luat naștere prin modificări repetate și adăugări ample. Îmi place să zic despre roman că s-a scris singurel. Pe măsură ce scriam, îmi veneau idei noi pe care încercam să le integrez natural în poveste. După vreo trei-patru ani de joacă am luat legătura cu un redactor și am prins curaj. Redactorul a fost uimit de calitatea poveștii mele, iar eu am fost fascinat de tot drumul de la un fișier text la roman fizic. 

E.I. Care este mesajul cu care ai vrea să rămână oameni după ce citesc ”Aici, acum: Astăzi”?

R.I. Sunt convins că toți cei care vor parcurge romanul se vor alege cu multe idei benefice. Dincolo de ceea ce îmi doresc eu, cred că asumarea este o temă la care vor cugeta cei mai mulți – cu precădere faptul că de la un anumit nivel, tot ceea ce faci este egal cu tot ceea ce ți se întâmplă. În fond, întreaga poveste se țese în jurul acestui mesaj.

E.I. Urmează o nouă carte sau un alt volum? 

R.I. Da, va urma un al doilea volum. Am deja scheletul noului roman, știu locul și modul în care acțiunea se va desfășura, aștept doar cadrul care să-mi permită să scriu. Am învățat să nu mă grăbesc.

E.I. Care a fost cea mai provocatoare partea din procesul de publicare?

R.I. Cu două aspecte m-am confruntat des: pornirea mea naturală de a modifica în permanență totul și faptul că uneori conturez personaje cu prea multe trăsături care-mi aparțin. Tipărirea și publicarea efectivă au fost niște experiențe noi care mi-au plăcut, iar editura Hoffman a făcut ca drumul să fie ușor și fin. 

E.I. Ai autori care te-au inspirat?

R.I. Da, sunt autori care mă inspiră și al căror stil este probabil temă de aspirație pentru subconștientul meu. Sunt fascinat de modul în care George Martin îmbină credințele în romanele sale SF. Mă atrag ideile despre viitor ale lui Philip K. Dick și modul său fin în care-și concepea romanele; Palahniuk mă intrigă mereu prin originalitatea sa, iar pe Coelho sau pe Andrew Davidson îi apreciez pentru deschiderea lor și pentru curaj. În aceeași măsură devorez scrierile lui Kant, Hegel sau pe cele ale lui Freud. Cred că modul în care scriu conține o proporție mai mică sau mai mare din stilurile lor.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

R.I. Scriu constant pe https://ianculescuhimself.ro  și dezbat public idei sau  păreri. Tot aici există un loc dedicat romanului “Aici, acum: Astăzi”, cu formular pentru comandă.

E.I. Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation.ro?

R.I. Salut cu multă admirație pasionații de lectură. Sunt de părere că ecuația complexă a evoluției conține Lectura, iar cei care au pășit deja în acest tărâm magic sunt de stimat!