Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Cristina Sorina Popa: Da, cu drag. În primul rând salutare tuturor şi mulțumesc pentru oportunitatea acestui interviu.

În al doilea rând, vă voi spune câte ceva despre mine, aspirațiile şi pasiunile mele.

Aspir să fiu un om mai bun în fiecare zi. Este un drum anevoios, dar rezultatele îl fac să merite. Îmi doresc să observ preponderent binele din oameni şi încerc eu însămi să devin cea mai bună versiune a mea.

În afară de familia mea, care este cel mai important aspect al vieții mele, pasiunile mele sunt: scrisul şi călătoriile, drumețiile, mersul cu bicicleta în ture relaxante, campingul, focul de tabără, cântecele de munte, jocurile, aplicațiile IT, cărțile de multe feluri şi în ultimul timp, mai ales cele de psihologie aplicată şi multe, multe altele. În mod deosebit iubesc natura şi ador marea.

Îmi doresc să înțeleg oamenii şi cum funcționează ei. Trecerea timpului și maturizarea mi-au permis să-mi formez o anumită perspectivă, prin prisma căreia mi-am propus să fiu tolerantă şi blândă. Cu toate acestea, sunt în stare să devin o amazoană, dacă situația o cere. În continuare promovez bunătatea, toleranța, înțelegerea, altruismul, dar și limitele, păstrarea sângelui rece, respectul, încrederea și stima de sine.

Studiez cu interes tehnici de control al emoțiilor, tehnici de relaxare, caut echilibrul, îmi propun să văd partea plină a paharului și am certitudinea că în fiecare zi pot fi mai aproape de ceea ce îmi doresc. Câteodată pășesc cu pas de uriaș înainte, câteodată pășesc cu minuscul pas de furnică, câteodată pășesc dar este doar un pas pe loc, sau câteodată chiar fac un pas înapoi mare, mediu sau mic. Se întâmplă să cad, că doar asta e viața, dar îmi propun să mă ridic mereu și să pornesc din nou pe drumul meu. Am oameni faini în viața mea, care îmi dau energie și direcție. Se știu ei cine sunt. Eu le sunt recunoscătoare că îi am alături de mine.

Mă aflu la cârma vieții mele și asta este ceva ce îmi dă putere și le-ar da putere și juniorilor noștri când vor fi în stare să o conștientizeze pe cont propriu, pe pielea lor.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
C.S.P.: Aș vrea să vă arăt un filmuleț scurt pe care l-am pregătit pentru voi și care explică foarte sugestiv starea artei pentru: ultima mea carte publicată, ultima mea carte în curs de publicare și ultima mea carte în pregătiri pentru publicare. Aș considera ultima carte scrisă ca fiind Așii IT de mici se cresc, deși este încă de lucru pentru a o ajuta să vadă lumina tiparului, cât mai curând:

Însă, deoarece ea este ultima la rând pe lista de publicare, v-aș propune să tragem cu coada ochiului înspre cartea care urmează să vadă prima lumina tiparului. Ea este întâia carte dintr-o serie intitulată Lecții de viață pentru vârste fragede și se numește Despre altruism cu Ursuleață și prietenii ei.

Am ales titluri sugestive pentru această nouă serie, pentru a-mi prezenta clar intențiile, cititorilor. Îmi doresc o lume mai bună pentru juniorii noștri, o lume frumoasă, în care calitățile sunt cultivate de la vârste fragede, prin povești interesante. Cartea atrage prin firul epic, creat cu suflet și pasiune. Imaginile au o candoare care atinge coarda sensibilă a copilăriei pe care fiecare dintre noi o poartă în sine însuși. Gingășia numelor personajelor invită cititorii să empatizeze cu ele, să se identifice cu ele și cu acțiunile lor. În acest fel, învățămintele care se doresc a fi transmise au un curs natural, o fluență firească, fiind ușor de deprins din poveste.

Vă invit să descoperiți cartea. Ca și surata ei mai mare, va avea pagina ei dedicată pe blogul meu, în secțiunea Publicații.

B.N.: Ai un model în viața reală care ți-a inspirat un personaj de carte?
C.S.P.: Inspirația mi-o găsesc atât în întâmplările cotidiene, cât și în bogata imaginație de adult cu acces la copilul său interior și la lumea copilăriei.

De obicei cărțile mele sunt inspirate de nevoile imediate pe care le observ în tânăra generație. Dacă observ că al meu copil sau prietenii copilului meu au anumite nevoi, sau anumite comportamente care se pot îmbunătăți, mai întâi pornesc o discuție cu al meu copil, pentru a lămuri situația creată în viața reală de comportamentul neadecvat. Îi explic copilului meu despre acțiuni și consecințe și îmi doresc să înțeleagă cât mai bine. Reiterăm discuțiile, dar la un moment dat, copilul nu mai agreează să fie mereu în ipostază de învățăcel și poate interveni acea „surzenie de părinte”, cum o descrie foarte bine cartea „Cum să crești copii fericiți“ de Rudolf Dreikurs. Este ca și cum sfaturile părintelui, teoria, se dizolvă iremediabil înainte de a ajunge la urechile micuților. Copilul își „închide urechile”, vorba copilului meu 😄

Și atunci de ce este nevoie? Ideală ar fi practica – o situație de viață. Copilul întâlnește o situație specifică, dă cu capul și învață consecințe pe propria piele. Da așa este, însă cartea are avantajele ei: este mereu acolo, pe când situația de viață poate lipsi. Cartea poate pregăti copilul pentru situații de viață extreme, care nu apar decât foarte rar, dar apar și pot avea repercusiuni.

O să vă dau un exemplu: cruzimea față de animale. Cum învățăm copilul să fie blând cu animalele? Avem mai multe variante.

  1. Îi ținem prelegeri de câteva ori, repetăm informația sub alte forme. Aici poate apărea surzenia de părinte, de care spuneam mai sus.
  2. Facem joc de roluri. Aceasta este o cale excelentă de a-i arăta cum văd ceilalți situația și cum ar reacționa altcineva în locul său. Este nevoie de creativitate și răbdare.
  3. Îi observăm comportamentul și îl corectăm. Dacă se repetă comportamentul nedorit de cel puțin două, trei ori, îi aplicăm copilului exact același tratament ca cel pe care îl aplică el animalului. Dar asta poate fi deja problematic. Nu își dorește niciun părinte să-și lezeze în niciun fel copilul.
  4. Îi citim cărți, îi punem să asculte povești audio cu învățămintele pe care dorim să i le transmitem. Îl lăsăm să perceapă cu propriile simțuri realitatea poveștilor care i se prezintă. Astfel i se prezintă fracțiuni de viață pe care poate nu ar avea niciodată ocazia să le întâlnească, dar îi luminează mintea, sau poate le-a întâlnit deja, dar nu le-a dat importanță. De exemplu: „Gândăcelul” sau „Cățelușul șchiop” de Elena Farago.

B.N.: Cât de mult te documentezi pentru cartea la care urmează să lucrezi?
C.S.P.: Studiez starea artei în domeniul în care aș aduce îmbunătățiri și dacă nu găsesc o carte, o poveste, oarece învățăminte suficient de bune pentru a i le putea oferi, atunci mă apuc eu să creez acea lectură, acea poveste care radiază povețe prin toți porii, dar o îmbrac într-o haină epică, cu personaje ademenitoare, ca puiul cel mic să nu creadă că părintele îl va supune din nou unei tirade de învățăminte pe care le poate sări, surzind instantaneu și direcționat pe povețele părintești.

Îi creez o poveste apetisantă, care are în centru exact ceea ce puiul de om are nevoie să deprindă. Așa avem beneficii de toate părțile: copilul învață cu plăcere, nu se opune și capătă experiență de viață.

B.N.: Regreți vreo decizie luată în ceea ce privește viața de autor?
C.S.P.: Nu am avut încă ocazia să iau atât de multe decizii în viața de autor, ca să apuc să regret vreuna. Dar știți vorba aceea: niciodată nu spune niciodată.

B.N.: Numește un autor celebru cu care ai vrea să colaborezi – poate ca și coautor.
C.S.P.: Pe segmentul pieței de cărți de parenting din România mi-ar plăcea să colaborez cu Urania Cremene, autoarea programului „All about parenting”. Mi se pare că avem un scop comun dar metode diferite. Urania se adresează părintelui spre beneficiul copilului, eu mă adresez copilului spre propriul său beneficiu, ocazional dau sfaturi și părintelui sau celui care citește cartea copilului. By our powers combined ar putea ieși ceva deosebit.
Mi-ar mai plăcea să colaborez cu alți autori și pe campanii de genul: Reîmprietenește copilăria cu poezia.

B.N.: Cât de greu este pentru un autor să aleagă numele personajelor sale?
C.S.P.: Depinde. În povestea Alice, micuța ciclistă, din cartea Două povești care au vrut să stea împreună, publicată în decembrie de editura Curs, am folosit numele real al fetiței care m-a inspirat prin participarea la un concurs de biciclete, la vârsta de numai 4 ani. Este fetița unor cunoscuți ai noștri. Așa că a fost foarte simplu.

Sunt părinți care se bucură să își vadă copilul în ipostaza de protagonist al unei povești. Și eu m-aș bucura. Așa că uneori folosesc nume reale în povestea croită. Câteodată, numele alese sunt ale unor copii reali, dar care nu au de-a face cu acțiunea descrisă în poveste. Astfel, povestea conține învățăminte ușor de accesat, plus un mic semn de apreciere către părinții și copilul al cărui nume îl folosesc.

B.N.: Cum faci față criticilor primite?
C.S.P.: Cu bine, sper. Iarăși, nu a curs prea multă apă pe Dunăre de când am început să public cărți pentru copii, așa că și critica a fost în minoritate. Voi afla și poate vom avea ocazia să mai schimbăm impresii, ca să vă povestesc.

B.N.: Ești activă pe social media și pe grupurile de cărți de pe Facebook?
C.S.P.: Sunt atât cât pot. Cert este că încerc să fiu, în pofida programului zilnic foarte aglomerat. Mă implic cel mai mult pe blogul meu personal, pe Facebook, pe canalul youtube, ocazional pe Instagram, pe Whatsapp, etc.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
C.S.P.: Eu promovez cititul în rândul vârstei tinere. Părintele cultivă sămânța cititului în copil. Apoi sămânța crește, se dezvoltă, devine o sursă, nu doar o sursă de cunoaștere, dar acea sursă de drag și afecțiune pe care părintele i-o oferea juniorului în copilăriei, când îl ținea în brațe și îi citea. Acea emoție și stare de bine va însoți copilul în viață, permanent, ori de câte ori va citi o carte.
Promotorii programelor de parenting ar putea iniția o campanie de genul Copilul de azi citește.
În grădinițe și școli se pot recomanda cărți potrivite timpurilor noastre, adaptate nevoilor din ziua de azi, pe care copiii să le înțeleagă și pe care să le vină natural să le parcurgă.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
C.S.P.: Cele mai multe informații despre mine, cărțile mele, poveștile pe care le scriu, înregistrările audio și alte creații, se găsesc pe blogul meu:
https://www.domnitapovestilorcuhar.ro/
Sunt activă printre picături și pe 🎈Facebook 🎈Instagram 🎈Youtube

Cărțile pot fi cumpărate:

🎈de pe emag:
🎈de pe google books:
🎈sau din librăria editurii CURS
🎈lucrez la a le face disponibile și în afara României. Momentan se găsesc în Germania pe:
ebay-kleinanzeigen și pe grupul: Cărți românești pentru copii și adulți în Germania

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
C.S.P.: Mi-a făcut plăcere să vă țin de vorbă. Sper să vă placă scrierile mele, cărțile mele, să aducă voie bună și lecții valoroase puilor voștri. Nu uitați să lăsați feedback constructiv. Nu uitați că viața este despre cum să trăiești frumos și să-ți aranjezi să-ți fie bine ție și celor din jurul tău. Nu uitați că oferind, primim și noi recunoștință și drag.

Faceți bine ca să primiți bine, când nu se poate, spuneți stop fără remușcări, țineți la voi înșivă ca la cel mai bun prieten al vostru, sau chiar mai mult decât atât, prețuiți-vă, dar nu trăiți în orgoliu. Moderația și echilibrul sunt cheia în toate. Să le exersăm, zic eu!

Numai bine vă doresc și pe curând,
Cristina Sorina Popa aka Domnița poveștilor cu har