Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să îl cunoască pe autorul Sorin Tunaru, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Sorin Tunaru: Mulţumesc pentru acest interviu, deşi, sincer să fiu, nu sunt mare amator de aşa ceva, aşa cum nu-mi plac nici lansările de carte☺. Adică îmi plac, dar să nu fiu eu cel lansat. Aşadar, trăiesc departe de ţara şi îmi câştig existenţa funcţionând ca şi om de ştiinţă la institutul Max Planck, într-un oras-sat izolat şi aproape pustiu din Germania.  În general exagerez în tot ce fac, mi-e destul de greu să găsesc o linie de mijloc, dar reuşesc să trec de la o zi la alta. A,  şi am început să nu mai iau atât de multe lucruri în serios. Dăunează grav sănătăţii. Gata, profilul ăsta mi-l pun şi pe tinder ☺.

E.I. Când ai realizat că ai o pasiune pentru scris?

S.T. Nu cred că am o pasiune reală pentru scris mai ales când îmi pierd trei sferturi din zi scriind emailuri/mesaje. Ceea ce îmi place foarte mult este literatura şi efectul pe care un text îl poate avea asupra mea şi, eventual, asupra cititorului. Altfel spus, îmi place să experimentez cu literatura. O fi doar o deformaţie profesională, poate.  Cineva mi-ar putea spune, băi, tu nu eşti serios. Sincer să-ţi spun, în literatură nu-mi place deloc cum sună cuvântul ăsta. Deci, sunt un autor neserios şi nici nu-mi pare rău. Nu se poate trăi din aşa ceva, la noi este greu să spargi barielele care există în lumea literară  este greu să şi vinzi 3-4 exemplare sau să auzi o părere, măcar. Aşa că eu nu-mi bat capul că textele mele nu sunt, poate, în trendul prozei care se scrie la noi.

E.I. Cartea „Imaginarium” are o copertă impresionantă, a fost greu să alegi designul?

S.T. Mă bucur să aud că Imaginarium are o copertă frumoasă. Meritul revine domnilor Valentin Ajder şi Mihăiţă Stroe de la Editura Eikon. Eu doar am zis că-i foarte bună şi asta a fost tot. Chiar, exista un concurs de coperţi? Poate câştigă şi Tunaru o diplomă la secţiunea „cea mai frumoasă coperta” ☺ .

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

E.I. Cum ați descrie într-o singură propoziția cartea „Imaginarium”?

S.T. O colecţie de texte în care tot ce se întâmplă este chiar aiurea.

E.I. Titlul „Imaginarium” este un joc de cuvinte care pornește de la cuvântul „Imaginație”?

S.T. Cu siguranţă, nu-i un joc de cuvinte. Reprezintă doar o colecţie de texte ale căror situaţii nu s-ar putea întâmpla în realitate. Nici măcar nu-i surprinzător, nu?! Doar de aceea şi scriem literatură. Ce s-ar întâmpla dacă…?! reprezintă pentru mine, o întrebare fundamentală.  Îmi permit aici să spun  că, din ce am citit eu, proză scurtă este cumva tributara stilului gazetăresc. Adică, exista o legătură prea strânsă cu realitatea cotidiană şi eu sunt super sătul de aşa ceva. Să nu credeţi că acest volum este o acţiune de revoltă, nu, în niciun caz, este doar dorinţa mea de a scrie altceva, de a falsifica realitatea. Nu sunt revoltat 😀  dar riscurile sunt asumate deoarece se poate spune: măi, nene, asta ce a vrut să spună aici? Evident, nici nu cred că am reuşit 100% din ce mi-am propus, însă atât am putut până acum.  Ca să-mi fac şi autocritica, şi cu asta gata, mi-e teamă că am căzut un pic în capcana liricizării excesive, în unele texte. Unii cititori de proză nu gusta aşa ceva dar promit solemn să nu mai fac în viitor☺.

E.I. Ai un autor român preferat?

S.T. Cum să nu, când vin în ţara cumpăr doar autori romani. Totuşi, nu aş dori să menţionez pe cineva pentru a nu omite pe altcineva. În general, când îmi place un autor îl caut pe net şi-i spun asta. Îmi face plăcere să fac acest lucru. Să scrii o carte nu-i tocmai cel mai uşor lucru din lume şi frustrările depăşesc satisfacţiile. Aşadar, eu cred că este şi un pic datoria noastră a cititorilor să ne exprimăm opinia. Ajută mult, zic eu.

E.I. Dacă ne dorim să citim cartea „Imaginarium” de unde putem să o cumpărăm?

S.T. Păi, de pe site-ul editurii Eikon, văd că şi pe libris , cărtureşti (carturesti.ro). Ce să mai, este peste tot☺. Am un prieten care lucrează la un supermarket, o să-l întreb dacă este şi la raft. Aş fi deosebit de onorat să-mi găsesc cartea printre lucruri de strictă necesitate şi nu fac un secret ca o voi cumpăra imediat.  Dar, mă tem că tirajul se va epuiza rapid  după interviul ăsta ☺.

E.I. Unde îţi putem urmări activitatea?

S.T. Am un cont de facebook, dar postez numai aiureli, însă cartea are şi ea un cont, tot pe facebook, unde poate fi apelată pentru a fi înjurată sau lăudată. Orice feedback e important şi s-ar bucura şi ea să audă ceva venind de la cititori.

E.I. Care ar fi mesajul tău trimis cititorilor GoodRead.ro?

S.T Mesajul meu? Hm, că s-ar putea să revin ţară şi mi-ar plăcea tare mult să-i întâlnesc la o bere în oraş.  Acum, dacă se prezintă câteva mii, nu ştiu, mergem în parc sau altundeva :). Oricum, încercaţi să citiţi „Imaginarium”, eu sper să vă placă.