Interviu cu Theo Anghel, autoarea seriei „Am murit, din fericire”

Sursa: Radio România.

Sursa: Radio România.

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Theo Anghel: Știi că asta e întrebarea căreia îmi este cel mai greu să răspund? Când spui tu ceva despre tine, n-ai cum să fii decât subiectiv, la fel e și ce spun alții despre tine, pentru că fiecare te judecă prin prisma propriilor experiențe. Dacă-mi promiți că nimic din ceea ce spun nu va fi folosit împotriva mea, o să încerc.

Îmi respect cuvântul dat – indiferent ce apuc să promit că voi face, cum necum, fac. Am o idee foarte clară despre ce înseamnă prietenia și, pentru că nu pot trăda asta, prietenii mei sunt puțini, dar buni de tot. Unii spun despre mine că sunt complicată, alții că sunt dură… Nu e deloc așa. Am doar principii solide de care nu mă dezic, orice ar fi. Probabil că asta, în zilele noastre, se cheamă a fi inflexibil. Sunt deschisă oricărei modelări, atâta timp cât nu intră în conflict cu principiile mele. „Ne râdem” când e vorba să ne amuzăm, dar când e vorba de treabă, ne apucăm de treabă.

Am un defect fabulos: am prostul obicei ca atunci când oamenii îmi spun un lucru, să-mi imaginez că și ei au pretenția să-i cred. E bine să nu-mi spui tâmpenii doar ca să te auzi vorbind, pentru că la primul semn că ai făcut asta, nu ai ce să mai discuți cu mine. Consider că timpul pe care îl avem de petrecut pe lumea asta este atât de scurt, încât nu merită să ți-l împarți cu oameni cu care nu rezonezi complet.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

Sursa: Radio România.

Sursa: Radio România.

T.A. Cum am copilărit pe vremea odiosului și a sinistrei – parcă așa li se spunea – distracțiile se limitau la citit și la cele câteva ore de televiziune. Curentul se întrerupea destul de des, așa că apelam la lumânări, felinare… Sună ciudat, nu? Tatăl meu devora cărți dimineața, la prânz și seara, iar eu le apucam de pe unde le lăsa el. Nu făceam mofturi, citeam orice prindeam. La vârsta aceea eram precum lutul, ușor de modelat, așa se face că am crescut citind marii clasici ai literaturii, doar pentru că părintele meu îi citea. Mai târziu, crescând, i-am ales tot pe ei. Sunt relativ nouă în cariera de cititor de contemporani. De fapt, să-ți spun un secret, unul care a crescut ca mine, are senzația că trădează când lasă un clasic din mână și trece la un contemporan, cel puțin în faza de început, până se prinde că e în regulă să amestece stilurile și că doar el are de câștigat.

E.I. Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

T.A. Nu-mi dau seama care ar fi diferența. Asta ar putea s-o spună cineva din exterior. Dar pot să mă refer doar la stilul meu, fără să-l compar cu al altui autor. Scriu cu sinceritate, așa cum sunt, de altfel, și în viața reală. Nu-mi bat capul cu faptul că unii nu-mi vor pricepe onestitatea, aceia nu contează, vorba lui D. H. Lawrence, unul dintre idolii literaturii la care mă închin cu venerație, cei care înțeleg despre ce e vorba în scrierile mele sunt covârșitor mai mulți decât ei. Am creat personaje după chipul și asemănarea mea. Fiecare dintre ele, la fel ca mine, dacă are chef să-ți spună în față că nu-i placi, o face. La fel și dacă te simpatizează.

Oamenii se ascund prea mult în ziua de azi. Nu-și lasă sentimentele la vedere. Le pudrează, le ornează frumos, ca să se potrivească intereselor din acel moment. Pe de-o parte, îi înțeleg. E calea cea mai bătătorită, cea mai sigură. Am decis de mult că e prea obositor pentru mine să merg pe căi bătătorite.

E.I. Dacă ai avea  posibilitatea de a rescrie oricare dintre cărțile tale, pe care ai alege-o și de ce?

T.A. N-aș rescrie niciuna. Nu pentru că le consider perfecte, ci pentru că, așa cum sunt, mi le asum.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

T.A. Încerc să scriu dimineața, atunci îmi înflorește inspirația, dar, dacă se întâmplă să mă pocnească și la alte ore, nu mă dau în lături.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

T.A. Pasiunile mele cele mai mari, după care urmează scrisul, sunt fiul și soțul meu, băieții mei, cum le spun eu.

E.I. Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?

T.A. A fost fenomenal. E un soi aparte de bucurie. Prima lansare a fost plină de emoții, chiar dacă, încă necunoscută fiind pe atunci, au venit doar prietenii. Oricum, eram îngrozită că voi lansa Întoarcerea doar cu editorii și cu familia mea. Când am văzut că s-a adunat lume, m-am liniștit.

E.I. Ce ne poți spune despre volumul „Am murit, din fericire”?

T.A. Seria Am murit, din fericire, nu trebuie să fie asta, ci o carte într-un volum. Am scris Întoarcerea, apoi am trimis manuscrisul la un concurs de debut, unde am ieșit printre finaliști. A fost o recunoaștere de care aveam nevoie, pentru că n-aș fi vrut să debutez așa, pur și simplu, fără ca niște oameni care fac critică literară de multă vreme să nu-mi evalueze munca. Ideea de a scrie și al doilea volum mi-a venit după o discuție cu editorul meu de atunci; m-a întrebat dacă am de gând să scriu o continuare. Era un gând doar, fără prea mari șanse de a deveni fapt. Și uite-mă acum scriind al cincilea, și ultimul, volum al seriei.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

T.A. Am o pagină de autor, numită Theo Anghel, dar, sinceră să fiu, nu prea am timp să mă ocup de ea. Cărțile mele sunt peste tot. Cu un singur search pe google, oricine află de unde și le poate procura. Sunt în librăriile fizice și în cele virtuale, dar, dacă vor să le cumpere direct de la mama lor, adică editura Quantum.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

T.A. Mai întâi, vreau să vă felicit pe voi. Ați crescut foarte frumos, deși, n-am niciun dubiu, drumul n-a fost ușor. Eu, una, ador comunitatea goodread.ro. Sunteți profesioniști și dedicați, exact ce avem nevoie în lumea asta nebună în care trăim.

Cititorilor GoodRead.ro le datorez multe momente plăcute, căci au reacționat incredibil de bine la recenziile făcute cărților mele, au comentat și și-au manifestat interesul pentru ele. Așa că, reverențele mele, doamnelor și domnilor!

Mulțumesc mult pentru interviu, GoodRead.ro!

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.