Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Ioana Brusten: Sunt o ființă setată să caute partea bună din orice lucru, întâmplare sau om,realistă, totuși, astfel încât să nu depășesc granița rezonabilului…Sunt convinsă că viața este mai mult decât ceea ce ni se pare că este, pe drumul între punctele fixe obligatorii ale fiecărei zile și de aceea, excepționalul  este posibil atunci când nu te aștepți! Sunt săgetătoare, asta poate fi o explicație a atracției către mistere, dacă putem numi așa ceea ce nu înțelegem încă.

Meseria mi se potrivește perfect, pentru că nu mă lasă să mă plictisesc nici o clipă- au zburat fără să știu cum, mai bine de 20 de ani de când sunt jurnalist, o „voce” pe care o auzi la radio.

Sunt civilizată și politicoasă,  vine din spiralele ADN-ului meu, chiar dacă uneori realitatea mă provoacă rău de tot…

Mai sunt și norocoasă, pentru că sunt iubită tot timpul, răsfățată- suficient de des și apreciată atât cât să rămână loc și de ambiția de-a demonstra mereu încă ceva.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta? Cum s-a născut cartea  „Miercuri la Marriott”?

I.B. Pasiunea a existat, fără să știu, fără să aibă acest nume, dintotdeauna . Cuvintele și felul în care construiesc ele realitatea mi s-au părut întotdeauna fascinante. Ca și faptul că poți construi tot felul de realități, cu aceleași cuvinte. N-am putut să bagatelizez vorbele niciodată, tocmai pentru că sunt un instrument magic. Cuvintele potrivite, sau, de ce nu, cuvintele șocante pot rămâne în memoria afectivă pentru o viață.

„Miercuri, la Marriott” s-a născut din exasperare, din refuzul de-a accepta situațiile absurde, din nevoia de-a împărți cu cineva momentele în care nu mai știi încotro s-o iei. Și această povară o-mparți cu prietenii, căci ei sunt acolo pentru tine, dispuși să te-asculte! După care, conform principiului„două minți gândesc mai bine decât una singură”, s-ar putea să ai surpriza să zărești o luminiță la capătul propriului tău tunel. Iar dacă sunt trei minți, cu atât mai bine! Eu am ales să fie patru, în romanul meu, patru prietene care caută împreună soluții pentru dilemele fiecăreia. Trecând peste tot ce le-ar putea despărți: trădări, uitări, divergențe de opinii…Terapie prin prietenie, altfel spus.

E.I. Ce te inspiră să scrii?

I.B. Tot. Orice. Ceea ce mi se întâmplă în fiecare zi. O amintire. O remarcă întâmplătoare. O asociere neașteptată. O întrebare căreia îi caut un răspuns.

E.I. Crezi că  titlul este important pentru impactul cărții?

I.B. Cred că da…În condițiile în care oferta este covârșitoare, de multe ori, se întâmplă să nu știi nimic despre un autor, despre volumul respectiv, și-atunci, primul element de care te agăți este titlul. Iar aici, depinde de fiecare dacă va fi atras de un titlu clasic sau unul șocant, de ceva absolut bizar sau de un joc de cuvinte…de un titlu care crează o stare…Cred că e în funcție de moment, dispoziție, așteptări, acumulări…ca atâtea alte alegeri în viață.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

I.B. Nu. Am citit mai multe! Toate cărțile în care am regăsit câte ceva din ceea ce sunt, sau aș vrea să fiu m-au făcut să mă gândesc: „eu, aici, aș fi scris despre această experiență…aș fi spus asta…sau altfel…” Sigur, punându-mi de fiecare dată întrebarea dacă aș fi în stare să fiu la fel de bună, de coerentă, de talentată. Mi se părea un mare curaj să-ți pui numele pe o carte; o carte care va ajunge la nu știi câți oameni, care nu te cunosc, dar te vor citi și te vor judeca.

E.I.  În prezent lucrezi la o nouă carte?

I.B.  Da, încerc să-i fac loc printre toate jaloanele zilnice obligatorii; este cumva, ca la slalom uriaș: nu ai voie să ratezi nici o poartă, dar nici nu poți sa întârzii pe traseu! Nu am atât de mult timp cât mi-ar plăcea, dar asta-i situația! Nimeni nu va mări numărul de ore al unei zile pentru mine, deci, provocarea este să o termin și să o și public, dacă se poate, anul acesta.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

I.B. Soțul meu, care a fost și agentul meu literar și-un pic editor și manager de eveniment, la lansarea cărții…ar putea face carieră, s-a descurcat excelent, cu atât mai mult cu cât era pentru prima oară în aceste roluri!

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

I.B. Există o pagină de facebook „Miercuri, la Marriott”, unde există si linkurile necesare pentru a comanda cartea. Prima carte, „Decrețel 40” nu se mai găsește momentan, tirajul este epuizat, dacă va fi o reeditare voi anunța tot pe pagina de facebook.

Mă mai pot vedea și pe pagina mea de Facebook, Ioana Brușten. 

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

I.B. Cum nimic nu este întâmplător pe lume, probabil că trebuia să răspund la aceste întrebări, cineva să le descopere, să citească romanul, să i se pară bun, să-l distribuie, să-l traducă si să-l dramatizeze…un ”Sex and the city” romanesc…și-apoi să ajungă la…nu vă spuneam eu că excepționalul este posibil, atunci când nu te aștepți?

Mulțumesc pentru răbdarea de-a citi aceste rânduri, le mulțumesc celor care vor avea curiozitatea să citească și cartea, aștept cu interes opiniile voastre de cititori pe pagina de facebook „Miercuri, la Marriott”.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1236 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate