Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

B.N. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Numele meu este Yasmine Bonciu, sunt o tânără scriitoare la început de drum. Scrisul este una dintre cele mai mari pasiuni ale mele și sper să duc aceast talent la cote cât mai înalte. În prezent sunt proaspăt absolventă de inginerie chimică, dar inima mea tot timpul se află între paginile cărților.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
”Castelul din Infern” este o poveste de dragoste și ambiție care are loc pe un fundal mitologic. M-am inspirat din mitul grecesc al lui Hades și al Persephonei punându-mi și amprenta personală.

Protagonista cărții își pune încă din copilărie o întrebare: ”Ce este moartea?”. Aceasta este o întrebare ce bântuie curiozitatea multora dintre noi. Avril reușește să ajungă pe tărâmul sufletelor și încearcă să păcălească moartea pentru a salva pe cineva drag de acolo.

B.N. Ce reprezintă titlul cărții pentru tine, ca scriitor?
De la început am vrut un titlu care să aibă un impact puternic, să fie ușor de vizualizat și să descrie elementul predominant al cărții: focul, elementul puterii și al pasiunii.

B.N. Care a fost momentul în care ai știut că trebuie să scrii o carte?
Din copilărie am descoperit puterea lecturii, cum o poveste bună te poate teleporta într-un univers, cum unele personaje pot deveni modele de urmat, cum cititul dezvoltă gândirea și imaginația. Idei am avut dintotdeauna. Într-o dimineață, atunci când aveam 17 ani, m-am gândit să încerc să dau glas unuia dintre universurile mele. Nu mă așteptam ca totul să se lege atât de bine și să duc povestea până la capăt având în vederea frăgezimea vârstei.

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
Am fost mereu un copil curios și deschis spre cunoaștere. Eram un copil extrem de rezervat iar cărțile și puzzle-urile au fost printre primii mei prieteni. Părinții mei mereu mi-au încurajat setea de lectură.

B.N. Ce te-a inspirat atunci când ai scris această carte?
Mereu mi-a plăcut mitologia greacă și în special povestea lui Hades și a Persephonei. Hades era cel mai loial zeu și preferatul meu. Totul a pornit de la un film în care acțiunea avea loc într-un cadru plin de sirene. Vizionând filmul mă gândeam la o acțiune care să aibă loc în lumea apelor, dar cu zeul Infernului în centrul poveștii. Cu cât dezvoltam subiectul poveștii mă gândeam că această idee ar fi bună pentru un al doilea volum și îmi trebuia și un început. Ideea Castelului din Infern a pornit de la continuarea acestuia, Refugiul dintre valuri.

B.N. Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice. Există vreun adevăr în asta?
Pentru a te putea refugia într-o carte și să poți scrie ai nevoie de doză de singurătate, dar fiecare scriitor este diferit. Da, sunt o persoană introvertită și am nevoie de momente de solitudine pentru a-mi încărca bateriile și a mă dedica acestei pasiuni, dar pot fi și socială, depinde de circumstanțe și de persoane.

B.N. Care este cel mai important lucru la o carte în opinia ta?
Esența. Să rămân cu mai mult decât o poveste. Pentru mine o carte bună este cartea pe care poți să o recitești cu aceiași plăcere și care îți poate transmite ceva nou la o a doua lectură.

B.N. Dacă ai scrie o carte despre viața ta, cărei perioade i-ai dedica cel mai mult timp?
Probabil perioadei între 17 și 22 de ani. Este perioada în care m-am format eu ca persoană și mi-am solidificat principiile după care mă ghidez în viață. De asemenea, la 17 ani am început să scriu volumul meu de debut și am început lupta pentru a atinge tiparul. Până în acest moment, cartea este cea mai mare realizare a mea.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
Aveam nevoie de o editură mare care să îmi ofere o piață largă de deschidere, iar Libris editorial mi-a oferit oportunitatea de care aveam nevoie.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
Literatura universală este marea mea pasiune, în special clasicii care au trecut testul timpului. Avem și scriitorii noștrii români care chiar și după mulți ani încă se remarcă prin scrierile lor. De exemplu, Eminescu este cunoscut pentru poezia lui, dar consider că și proza scrisă de acesta ar merita mai multă atenție.

Nu aș putea spune că este doar un singur scriitor care m-a marcat fiindcă eu încerc să iau ce este mai bun din fiecare carte și consider că fiecare scriitor se diferențiază de ceilalți prin propria unicitate.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
Da. Aproape în fiecare an recitesc cu drag ”Mândrie și prejudecată”. Este cartea mea preferată și mereu îmi face plăcere să mă reîntorc la ea.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
Pentru o doză de modestie și o lecție despre cum mereu poți să o iei de la capăt în viață recomand ”Mizerabilii” de Victor Hugo.

Pentru o lecție despre egoism și cruzime recomand ”Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde.

Iar pentru a învăța să nu trăim în umbra altei persoane și să nu ne comparăm mereu cu cei din jur, fiindcă mereu lucrurile nu sunt așa cum par, recomand capodopera lui Daphne du Maurier ”Rebecca”.

Ca și bonus, deși are doar zece pagini, ”Archaeus ”, din proza scrisă de Mihai Eminescu, merită citită pentru a vedea o nouă perspectivă asupra adevărului.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
O promovare mult mai intensă. Ar trebui să ne susținem mai mult scriitorii. În special pe cei la început de drum fiindcă fără susținere multe talente ajung să fie ignorate și trecute cu vederea.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
Să capete încrederea cititorilor. Să reușim să convingem cititorii că și literatura română contemporană merită o șansă.

B.N. Se poate trăi din scris în România?
Aș dori din tot sufletul ca răspunsul să fie afirmativ, dar tristul adevăr este că nu. Nu te poți baza pe scris ca și singură sursă de venit.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Cititorii mă pot găsi pe pagina de facebook sau pe pagina de Instagram: castelul_din_infern

Cartea se poate găsi pe site-ul Libris.ro iar ediția mai veche a cărții se mai găsește în librăriile Alexandria sau pe site-ul acesteia.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Aș vrea ca toți cititorii să acorde o șansă scriitorilor români. Iar scriitorii care sunt la început de drum să aibă mai mult curaj.