ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia
Dragostea și orgoliul. Pot coexista aceste două simțăminte? Se pare că atunci când acești doi antipozi sunt puși laolaltă dau naștere unei catastrofe. Deoarece atunci când iubești cu adevărat, uiți de propria grandoare, îți calci mândria în picioare și te dedici trup și suflet persoanei iubite. Protagonistul acestui roman a luat-o pe căi total opuse.
Tudor Petrican este acel tânăr strălucit la învățătură, perfid și trufaș în tot ceea ce face. Simte mereu dorința de a înjosi și de a se simți superior celorlalți. Fiind înzestrat de la natură cu un exterior plăcut, îl folosește în scopuri mișelești. Își utilizează toate farmecele personale pentru a cuceri femei. Și doar când acestea capitulează, asemeni unor cetăți invadate, le părăsește într-un mod brutal și necruțător. Și toate acestea de dragul sentimentului de trufie, pe care îl simte când femeile îi cerșesc disperate împăcarea.
Ei bine, voiam să simt beția rara a vanității măgulite, când ele, prinse, se agățau de gâtul meu, implorându-mă, tânguindu-se să nu le părăsesc. Atunci se declanșa urgia: le umileam, călcându-le orice mândrie în picioare și decretam că hotărârea mea e nestrămutată. Plecau rănite, mutilate și nu știu cum se făcea, dar mă iubeau parcă mai mult după aceea.
Amorul său propriu simte mereu satisfacție atunci când îngenunchează o femeie. Însă, viața este precum un bumerang și ceea ce semeni, aceea și culegi. Pedeapsa lui va apărea prin iubirea vieții lui – Mihaela Deleanu.
Atât de frumos și elegant este scrisă această carte, încât nu ai cum să n-o îndrăgești de la prima pagină. O istorie povestită cu o sinceritate nudă, dezolantă. Și cum deja ne-a deprins, Drumeș păstrează muzicalitatea frazelor, construcția perfectă a personajelor punând în scenă o dramă dureros de frumoasă.
Mi-a plăcut evoluția personajului central. Trăirile sale interioare sunt prezentate în cele mai mici detalii, în toate etapele de existență și conștientizare. Felul în care el își analizează propriile acțiuni la final, te face să întrevezi o mică speranță că în adâncul său, fiecare monstru păstrează o picătură de umanism.
Cu siguranță recomand cartea. De-altfel recomand și celelalte romane scrise de Drumeș (“Scrisoare de dragoste”, “Elevul Dima dintr-a șaptea”), la fel de frumos scrise.
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia
