Dacă sunteți pasionați de thriller și mystery, trebuie să încercați cărțile lui Jane Harper. Are un stil de scriere lejer, fluent, plin de suspans. Editura Trei a publicat la noi cele două cărți din seria Aaron Falk și sper că în viitorul apropiat ne va bucura și cu publicarea bestsellerului The lost man. Ecranizarea romanului Arșița, cu Eric Bana în rol principal, a fost lansată în august 2020.

Arșița (Aaron Falk #1) este un thriller incitant, amplasat într-un orășel din Australia într-o perioadă de secetă cumplită ce pare a accentua dezechilibrul și psihicul fragil al oamenilor. Povestea se învârte în jurul a două întâmplări tragice: moartea misterioasă cu douăzeci de ani în urmă a unei adolescente, care a schimbat destinul eroului principal și l-a obligat să părăsească locurile natale și uciderea brutală a unei familii în prezent, faptă ce-l determină să se întoarcă.

Atmosfera aridă și canicula atenuează tensiunea și suspansul și adânceste misterul, oamenii sunt împovărați de griji și zguduiți de evenimente. Secrete bine îngropate încep să iasă la suprafață, simpatiile și antipatiile se reaprind, vina și regretele umbresc sufletele, seceta întinde nervii oamenilor la maximum. Capitolele alternează între prezent și trecut, și, retrăindu-și adolescența, durerea, frica și pierderea, Aaron reușește să afle adevărul, în ciuda prejudecăților și a reticenței comunității. Simte respingerea oamenilor alături de care a crescut și este la fel de dureroasă ca la plecarea de acum două decenii, dar este determinat să facă dreptate vechiului său prieten.

Aaron Falk este personajul principal (care mi-a plăcut foarte mult), un agent federal care în copilărie a fost prieten foarte bun cu Luke, bărbatul acuzat că și-a ucis soția și băiatul, iar apoi s-a sinucis. Acesta face echipă cu polițistul local și, într-o anchetă neoficială, încearcă să afle ce l-a împins pe Luke să recurgă la acest gest extrem.

A cedat Luke psihic presiunii și problemelor financiare, e fapta sa imaginea disperării sau este victima unei înscenări? A pariat agentul nostru pe calul greșit?

Forța naturii (Aaron Falk #2), mi-a plăcut, poate nu la fel de mult ca prima, dar are suspans, are intrigă bună, răsturnări de situație, și cu siguranță merită citită. Force of nature m-a ținut în șah până aproape de sfârșit și per total nu e rea deloc. Aaron Falk mi-a fost în continuare drag așa „mutulică” și introvertit cum e el, și noua lui parteneră pare a reuși să-i mai liniștească din anxietăți și leagă cu el o colaborare fructuoasă bazată pe comunicare. Deși, Aaron este un tip tăcut, Carmen știe să-l scoată din carapace, să dezbată cu el subiecte delicate și să-l convingă să-și schimbe convingerile preconcepute, care-l frământă. Cu ajutorul acesteia, agentul face pace cu trecutul și vina. Cazul din aceasta parte urmărește dispariția unei femei.

O afacere de familie organizează un team building ce se va desfășura pe un traseu montan destul de izolat și cu o istorie teribilă (cu 25 de ani în urmă în zonă 4 femei au fost omorâte de un psihopat). Se formează două echipe, din câte 5 femei și 5 bărbați ce vor urma trasee paralele, învingătorii fiind cei care ajung la linia de finish după trei zile. Doi dintre asociații firmei, frate și soră, participă la expediție, iar Aaron Falk îi are deja în vizor într-o anchetă federală privind spălarea de bani. În momentul în care dintre cele cinci colege, doar patru se întorc, cea dispărută fiind chiar „cârtița” lui Falk, acesta se implică pentru a dezlega misterioasa dispariție.

Ideea team buildingului mi-a părut puțin riscantă, oarecum exagerată și deplasată, deoarece niciuna dintre femei nu are experiență, traseul e destul de izolat și neexploatat, nu au un ghid cu ele, vremea este destul de rece și marcajele nesigure.

Persoana care dispare se dovedește a fi fost de fapt antipatică tuturor, în ciuda primelor impresii; prieteniile sau simpatiile sunt doar de fațadă și interes, iar situația limită și tensiunea nervoasă scot la lumină lucruri neplăcute. Relațiile ce le leagă sunt diferite: subalterne, șefe, prietene, surori, dar în momentul în care viața le e pusă în pericol își dau arama pe față și uită de salvarea aparențelor.

Falk nu înțelege cum un om se poate evapora, fără urmă. De asemenea, are senzația că femeia dispărută a fost abandonată mult prea ușor de celelalte patru în acel ținut împădurit și pustiu.

N-au renunțat oare prea repede? De ce n-au așteptat, de ce n-au aprofundat căutarea? Au abandonat un om și au fugit mâncând pământul?

Acestea sunt primele impresii, dar cu cât află mai multe despre aventura celor cinci și despre stranietatea zonei începe să le înțeleagă acțiunile. Dar asta nu rezolvă dispariția. Există, de asemenea, presiunea timpului, deoarece supraviețuirea în condițiile impuse de teritoriu este dificilă. Falk realizează că pista pe care a plecat nu este corectă,  în momentul în care în scenă apar și copiii celor implicați și acest lucru îi răstoarnă toate bănuielile anterioare.

Nu este niciodată indicat să testezi loialitatea unei mame. Îți poate ierta injuriile la adresa ei, disprețul, comportamentul arogant, dar niciodată nu te va ierta pentru un afront adus copilului ei. Și, în situații extreme,  nu e indicat să te joci cu nervii și toleranța ei.

Ultima recomandare de la Harper, The Lost Man, a avut un impact mai mare din cauza substratului psihologic și a subiectelor delicate pe care le pune pe tapet; Harper trece la alt nivel și merge un pic pe abordarea psihologică. Are mai multă profunzime și emoțiile personajelor sunt mult mai intense. Am găsit multe asemănări între romane, dar nu m-au deranjat. Acțiunea este plasată în același ținut arid de undeva din Australia, unde apa e viață, trecutul e încărcat de secrete și joacă un rol important în poveste; personajul principal este un om pe care comunitatea l-a expulzat în urma unui incident.

Mi-au placut tare, tare mult tăria și determinarea acestuia. Într-un ținut în care pentru a supraviețui trebuie respectate niște legi stricte, acceptate și impuse de comunitate mutual, Nathan este exclus total în urma unei situații, a unui impuls nervos cu care nu se mândrește. Este un ținut dur, periculos, în care rapiditatea și timpul de reacție sunt chestii ce decid viața și moartea, iar Nathan, pentru un moment de rătăcire, plătește zece ani din viață. Zece ani de exil, de singurătate totală. Dar tocmai aici în ținutul acesta aspru și neiertător, unde nici măcar nu este acceptat de puținii locuitori, el se simte ca acasă și nu-și poate imagina viața în altă parte.

Ferma lui Nathan este un areal imens și se învecinează cu cea a tatălui său, acum aflată în proprietatea fratelui său. În timp ce Nathan trăiește complet singur, la ferma vecină, aflată la trei ore distanță, e destul de aglomerat. Mama lui Nathan, doi frați ai lui, o cumnată și două nepoate, oameni pe care îi vede foarte rar, de două-trei ori pe an trăiesc împreună în casa copilăriei sale. Fratele său are parte de o moarte groaznică prin deshidratare, o moarte suspectă deoarece Cameron este obișnuit cu regulile pământului și știe cât de periculos e să-ți părăsești mașina și să mergi prin arșiță. E un scenariu suicidal, o autocondamnare. Ce i s-a întâmplat n-are nicio explicație, iar morții nu pot vorbi.

Ce l-a determinat să-și asume un asemenea risc? Ce i-a forțat mâna să ia o astfel de decizie? A fost un accident sau a fost lăsat să moară lent?

Secretele sunt spuse la pas, detaliile fac legăturile și transformă prietenii și familia în necunoscuți, iar la final, unul foarte încărcat emoțional, nimic nu mai seamănă cu ce știam la început. E un thriller despre familie, oameni căliți, secrete, sacrificii, abuzuri și dragoste. Este despre a alege răul mai mic și a trăi cu această alegere.

Ultima ei carte, publicată în 2020, The Survivors, are recenzii foarte entuziaste, merge pe același gen și aprofundează latura psihologică a personajelor. Iar eu abia aștept să pun mâna pe ea. Harper este australiancă și toate romanele ei se desfășoară pe acest continent, izolat și dur, care nu oferă multe facilități locuitorilor și care le testează capacitatea de supraviețuire în fiecare zi. Purtându-ne din arida zonă centrală, în luxurianta pădure tropicală și până pe plajele cu nisip alb străjuite de bariere de corali, autoarea creează povești în care pune accent pe tăria și stoicismul oamenilor ce aleg să trăiască în această țară continent, sălbatică și neospitalieră, țară ce le forțează mâna să facă alegeri dificile pentru a merge mai departe.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!