Fiecare copil este minunat în felul său. Știu că această frază pare a fi bătătorită, dar adevărul e că cei mici ne învață lecții sau ni le reamintesc exact atunci când avem cea mai mare nevoie. Fetița mea mă învață să zâmbesc, mai ales atunci când mă simt deprimată sau epuizată mintal sau fizic. Se apropie de fața mea și mi-o ia între palmele sale, dându-mi un pupic exact pe năsuc. Gata! Mă topesc iremediabil și înțeleg că orice dificultate devine surmontabilă cu ea alături.

Tocmai pentru astfel de momente se cuvine să le insuflăm celor mici un curaj și o dezinvoltură naturală, să-i învățăm că pot avea niște vectori morali chiar și în această lume deloc prietenoasă. Cum să o facem? Primul răspuns care-mi vine în minte e: să le citim cărți potrivite.

Am ales pentru acest mic top patru cărțulii care mi se par potrivite anume pentru a-i inspira celui mic tăria și perseverența de care are nevoie atunci când explorează lumea. Sunt diferite ca nivel de vârstă, dar toate patru spun niște istorioare demne de atenția cititorilor curioși.

Deschide lista una dintre cărțile din seria „Iepurele și ursoaica” cu subtitlul „Un rege Rău este un lucru trist”. Scris de Julian Gough și ilustrat de talentatul Jim Field, volumul ne ilustrează interacțiunea clasică dintre Bine și Rău. Un urs polar decide să se autointituleze Rege peste o câmpie unde locuiesc animale care nu-și doresc asta. Cum să-l înfrunte pe temutul vrăjmaș? Cum să-l învingă? Găsind în ei forța! O astfel de carte mi se pare potrivită pentru copiii cu vârsta de 5+ și a apărut în colecția „Rao pentru copii”.

A doilea titlu în top este din aceiași colecție „Iepurele și ursoaica” cu subtitlul „O mușcătură în noapte”. De această dată, cei doi prieteni se ciocnesc de un castor care vrea să învingă întreaga lume și să o domine. Cu ilustrații atent concepute și cu un laconism narativ aparte, cartea o să le ofere celor mici o lecție despre rezistență și tenacitate.

Cea de-a treia cărțulie pe care am savurat-o alături de fetița mea este „Gușă-Roșie Robin”, o istorioară care a primit și o ecranizare pe Netflix. Cu un text de Dan Ojari și Mikey Please, dar mai ales cu ilustrații de Briony May Smith, cartea spune istorioara unei păsări adoptate de o familie de șoricei. Robin este nevoită să descopere în ea tot curajul necesar pentru a găsi hrana râvnită într-un loc unde domnește teroarea unui pisoi. Mi-a plăcut ideea de adaptare, de toleranță, de prietenie dintre personaje, valori care sunt, zic eu, pe cale de dispariție.

Și ultima carte aleasă este „Curajos ca un leu” cu text de Rachel Bright și ilustrații de Jim Field. De această dată avem un șoricel curios, care vrea să își facă auzită vocea exact ca un leu. Dar oare cum să facă asta? Și la ce riscuri se expune? Sunt sigură că micii exploratori îi vor urmări aventurile și vor reușit să afle răspunsuri la aceste întrebări.

Când răsfoiesc alături de copilul meu aceste cărți, mă simt fericită. Mă bucur că avem acum acces la astfel volume frumos ilustrate, cu un conținut care îi ajută să-și descopere curajul și, mai ales, să-și valideze emoțiile, ceea ce mi se pare de-a dreptul excelent.

Toate volumele au apărut la Editura Rao.