Recenzie „50 cele mai frumoase scrisori de dragoste”, de David H. Lowenherz

de | aug. 30, 2021 | Biografii, Cultură Generală, Divertisment, Dragoste, Istorie, Jurnale, Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA 50 CELE MAI FRUMOASE SCRISORI DE DRAGOSTE ARE REDUCERE PE:

Tu când ai scris ultima dată o scrisoare simplă? Dar una de dragoste? SMM-urile și e-mail-urile nu se iau in considerare. Secole la rând îndrăgostiții își trimiteau răvașe cu cele mai intime gânduri, trăiri, sentimente. Antologia pe care vreau sa v-o arăt astăzi este una specială.

David H. Lowenherz a cules 50 de scrisori de acest gen, și a decis să le publice, să ne reamintească cum iubea lumea pe timpuri. Și nu a adunat scrisori simple, ci scrise de oameni celebri, nume notorii în domeniile în care au excelat, care au reușit să lase garda jos și să își exprime cele mai alese simțiri către destinatarii săi mult prea iubiți.

Carte este împărțită în șase capitole. Dragoste tandră, unde putem găsi scrisoarea lui W.A.Mozart către Constance Mozart, scrisoarea dulce a lui Michelangelo scrisă pentru minunata Vittoria Colonna sau cea compusă de Ben Franklin pentru Madame Brillion. Nebun după tine ascunde scrisori ca cea a lui Ernest Hemingway dedicată lui Mary Welsh, Marc Chagall cu dedicații pentru Bella Chagall ori scrisoarea unei fanate, Marjorie Fossa pentru marea sa iubire, Elvis Presley. În capitolul Proză pasională putem regăsi cuvintele de drag scrise între H. de Balzac și E. Hanska, Beethoven către „Eterna iubită” sau intensitatea iubirii Fridei Kahlo pentru soțul acesteia, Diego Rivera.

Despărțirile dureroase sunt inevitabile, iar acest segment ne aduce scrisori mai puțin dulci de la Franz Kafka pentru Felice Bauer, nu are cum să lipsească scrisoarea lui Napoleon către Josephine Bonaparte sau răceala Simonei de Beauvoir pentru Nelson Algren. Un capitol mai vesel de ping-pong răutăcios descoperim la Foc și gheață, Anais Nin se adresează „cald” către Henry Miller, Voltair lasă sentimentele afară într-o scrisoare pentru Marie Louise Denis, iar G.B. Shaw se răstește de-o frumusețe la Stella Campbell. Ultimul capitol este cel mai interesant, Dragostea interzisă aduce cele mai picante detalii dintre Elisabeta I a Angliei și Thomas Seymour, Henric al VIII-lea își mărturisește dragostea Annei Boleyn, și Lewis Carroll se pronunță Regele Clarei H. Cunnynghame.

Pe lângă scrisorile prezente în antologie, mai beneficiem de multe detalii, date despre eroii noștri, premisele acelor sentimente și iubiri, pentru că David H. Lowenherz este „bârfitorul” meu preferat din toate timpurile. Pe lângă activitatea acestora, mereu ne-a fost interesantă și partea sentimentală ale oamenilor renumiți, să le cunoaștem cu ușurință latura sa umană, care au iubit și suferit ca și muritorii de rând.

Scrisoarea mea preferată din antologie este scrisă de Beethoven pentru „Eterna iubită”. Nimeni nu cunoaște cine este ea, dacă a existat vreodată, atestarea ei este doar în acea scrisoare, care așa și nu a fost trimisă, însă acel „pentru totdeauna” mi-a lăsat o sămânță de speranță că Ea a existat și l-a iubit, nemărginit. La un fragment mai jos:

Ludwig van Beethoven către “Eterna iubita”

„Deşi stau în pat, gândurile mele se îndreaptă către tine, iubita mea nemuritoare. Ca să înfrunt viața trebuie să trăiesc cu totul lângă tine sau să nu te mai văd niciodată. Fii senină – iubeşte-mă – azi – ieri – ce doruri înlăcrimate de tine – tu-tu-viaţa mea- totul meu- rămas bun. Ah, continuă să mă iubeşti – nu judeca greşit niciodată cea mai credincioasă inima faţă de tine, iubito.

Al tău pentru totdeauna

A mea pentru totdeauna

A noastră pentru totdeauna

Cartea ne invita la o indiscreție de care ne bucurăm cu desăvârșire, fără pic de rușine. Vă poftesc să faceți același lucru. Dragostea trebuie sărbătorită!

Ți-a plăcut recenzia cărții 50 CELE MAI FRUMOASE SCRISORI DE DRAGOSTE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de David H. Lowenherz

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA 50 CELE MAI FRUMOASE SCRISORI DE DRAGOSTE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: 50 Cele Mai Frumoase Scrisori De Dragoste
Autor: David H. Lowenherz
An apariție : 2017
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 249
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 30.08.2021
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 89

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Recenzie „Poveștile mele” de Sanda – Gabriela Talabă

Unele cărți par desprinse din îndepărtata noastră copilărie, acolo unde un bunic sfătos ne dăruia povești frumoase și ne îmbrățișa, învelindu-ne cu căldură spirituală și cu stări de bine. Sunt cărți care nu pretind la Olimpul literar, dar care te umplu de aromele...

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Recenzie „Moștenirea” de Yrsa Sigurðardóttir

Am văzut o afirmație scrisă de The Globeand Mail - "Excepțional! Cel mai bun roman de până acum al Yrsei." Sincer? Și eu cred la fel. Gând la gând se poate spune, însă această carte a fost pe departe cea mai bună din tot ce am citit până acum de la Yrsa. Pasiunea mea...

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

Recenzie „Prietena mea de suflet” de Sarah Pinborough

După o distopie și un roman de dragoste, mi se făcuse poftă de un thriller bun. Aveam "Prietena mea de suflet" de Sarah Pinborough în bibliotecă de ceva vreme. Așa că m-am apucat de această carte și pot zice că nu m-a dezamăgit. Mai citisem de la Sarah Pinborough...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 443 zile și a scris până acum 130 articole. Se află pe poziția 7 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments