Recenzie „Absolut tot” de Nicola Yoon

de | ian. 5, 2018 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți, Romantism

Mă simt ca o mică bătrânică apărând aici abia acum cu Absolut tot de Nicola Yoon lecturată. După toată agitația cu filmul și apariția cărții, începusem să aud extrem de multe păreri contradictorii despre stilul autoarei, sau despre plot. Ajunsesem să nu mai știu ce să cred, și îmi era parcă și teamă să fac rost de ea. Ei bine, când am primit-o cadou de Secret Santa și am început să citesc câteva capitole, mi-am tras niște palme bune peste față.

Îndrăgesc cartea asta. O iubesc! E o creație cu foarte mult potențial și este specială. Cu un format plin de ilustrații, Absolut tot pare pe alocuri un micuț jurnal al protagonistei noastre, Maddy. Adolescenta suferă de o boală pe cât de rară, pe atât de faimoasă. Este alergică la lume. Orice lucru din exterior, până și aerul pe care l-ar inspira, i-ar putea aduce moartea, astfel că singurele persoane pe care le poate atinge sunt propria mamă și asistenta medicală care se îngrijește de stabilitatea ei. Până și lecțiile le face pe internet prin Skype.

Madeline simte că trăiește într-o bulă, iar asta pe bună dreptate. Scopul ei și al mamei este ca ea să supraviețuiască. Relația lor este foarte strânsă. La o lună după moartea tatălui și a fratelui său, Maddy a fost diagnosticată cu SCID. De atunci, mai exact de aproape șaptesprezece ani, ea nu a ieșit din casă. Afară devenise pentru ea un loc plin de posibilități, dar care nu erau și pentru ea.

Dar apoi, într-o bună zi, vine la casa de alături o camionetă .Maddy observă toți membrii familiei, însă în special pe el. E înalt, suplu, îmbrăcat tot în negru – tricou negru, blugi negri, teniși negri și un fes negru care-i acoperă părul în întregime. Olly este băiatul care o face să realizeze viața trebuie trăită. Ea însăși va realiza că dragostea este totul. Merită totul. Absolut orice risc.

 

La un moment dat, am crezut că am prevăzut finalul. Am greșit.

Nicola Yoon a venit cu situații schimbate și lucruri mărturisite, adevăruri aflate. Nimeni nu poate prezice viitorul, dar Maddy este sigură măcar de un lucru. Se va îndrăgosti de Olly și lucrurile se vor schimba. Enorm de MULT. Relația dintre ei pare imposibilă și sortită eșecului, care va produce un dezastru.

Absolut tot nu este o poveste de dragoste oarecare. Și nu zic asta doar pentru că are lecții de viață strecurate în plot, sau pentru că sunt unele secvențe care te lasă imediat fără cuvinte. Nu este clișeică, personajele sunt complexe, puternice hotărâte și frumos conturate. Dispuse să riște pentru iubire, chiar dacă nu le este asigurat nimic în schimb.  Frumos ar fi cuvântul cel mai sugestiv pentru orice ține de această operă. Chiar mi-a plăcut. M-am surprins în unele momente plângând pentru și alături de personaje, parându-mi rău pentru protagoniști.

Este… frumoasă și reușită. Perfectă pentru o vară călduroasă, sau o iarnă geroasă la căldurica făcută de șemineu, alături de o ciocolată caldă.

Titlu: ABSOLUT TOT
Autor: Nicola Yoon
An apariție : 2016
Editura: GRUPUL EDITORIAL ART
Nr. Pagini: 316
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1675

Alte recenzii de la Nicola Yoon:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Irina Nicoleta a fost redactor Booknation.ro și a scris 55 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Nicoleta aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments