Recenzie „Și soarele e o stea” de Nicola Yoon

de | apr. 12, 2017 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

Și soarele e o stea vine de la autoarea uneia dintre carțile mele preferate, și anume , despre care am mai pălăvrăgit înainte. Și soarele e o stea e despre despărțire și adolescenți tulburați, despre cum viața pune constant bețe în roate. Despre cum picăm aievea în noroi și, de cele mai multe ori, așteptăm o altă mână de om să ne ridice de acolo.

Și soarele e o stea este un roman tare accesibil, l-am dat gata într-o zi. Mi-a plăcut, nu zic că nu, mi-a plăcut chiar mult. Daar mi-a plăcut Absolut tot mai mult. Fiind romanul de debut al autoarei, am simțit-o mult mai dedicată acolo. În Și soarele e o stea trece cu vederea multe detalii esențiale, pătrunde prea abrupt în altele, încheierea e ca „din copac”. Bruscă, deodată, dar totuși nu chiar previzibilă. Absolut tot a fost ca o tură de scăldat în ape necunoscute, iar Și soarele e o stea – mai mult o rundă de înot în aceeași mare pe care o vezi în fiecare an.

inimile nu se frâng

ele doar se opresc

din bătut.

Romanul prezintă povestea Natashei, o tânără care a intrat ilegal în America alături de părinții ei, și află că mai are doar 24 de ore de stat în acel loc, urmând să fie deportată. În încercarea de a găsi un avocat care să o poate ajuta să iasă din necaz și să rămână în State, Natasha îl întâlnește pe Daniel, un tânăr poet-viitor-student-la-medicină. El coreean cu plete, ea negresă cu păr creț, el – seducător, tandru, sensibil -, ea? o adolescentă care nu crede în miracole. Dar Daniel? Ei bine, el e miraculos.  Natasha mai are de trăit doar o zi pe străzile New-York-ului, iar Daniel are o viață la dispoziție pentru a-l simți îndeaproape.

Trebuie să te lași purtat de vânt. Dar dacă nu mai e vânt?

Se intersectează întâmplător și pornesc aievea pe străzile New York-ului, urmând inevitabil să se îndrăgostească unul de celălalt. Asta a fost Înainte. Dar După?

Și de data aceasta, Nicola Yoon m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de personajele sale, creionate cu atâta finețe și dedicare. Natasha și Daniel parcă sunt rupți din stele, sau mai bine zis, din soare. Se completează, sunt diferiți și totuși se atrag. El trăiește pentru a iubi, ea nu iubește pentru că nu vrea să moară suferind. Natasha, ca om de știință, știe că dacă ar exista dragostea, ar fi vreo formulă matematică. Iar Daniel? Poetul din el știe că nici o formulă matematică n-ar putea să descrie suficient de bine iubirea.

Eu voi sta

pe partea mea

iar tu

pe al-

ta.

Și soarele e o stea este o poveste young-adult superbă. Despre necunoscut, despre iubire, despre prăbușire. Despre nihilism și moarte interioară și despre cum sperăm, obsesiv aproape, să ne aducă cineva la viață. Mai mult de orice, cred că Nicola Yoon a vrut, în Și soarele e o stea, să vorbească subtil despre totdeauna, și despre cât de ușor se poate dizolva totdeauna în niciodată.

Titlu: ȘI SOARELE E O STEA
Autor: Nicola Yoon
An apariție : 2017
Editura: ART
Nr. Pagini: 330
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 6932

Alte recenzii de la Nicola Yoon:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc a fost redactor Booknation.ro și a scris 176 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments