Recenzie ” Adam și Eva” de Charles-Ferdinand Ramuz

de | iul. 10, 2018 | Recenzii cărți

Într-un stil aparent simplist și totuși plin de bifurcații năucitoare, scriitorul elvețian Chrales-Ferdinand Ramuz scrijelește o poveste nici tristă, nici veselă, în care personajele, care nu au absolut nimic ieșit din comun, încearcă să răzbată prin hățișurile unui cotidian în care senzorialul, cu simțirile, împlinirile și neîmplinirile sale, rareori cunoaște lumina extroveritrii.

Romanul ” Adam și Eva”, apărut la Editura Paralela 45, fascinează prin temerara încercare a scriitorului de a pune față în față Ying-ul și Yang-ul unor existențe nu neapărat anodine, ci doar obișnuite, mai precis canonicul unei religii care numai poate să răspundă nevoilor oamenilor și apriga dorință de reprimenire sufletească și de construire sau de aflare a unui nou sens, cu mult mai revigorant decât vechile îngălbenite idealuri.

Simbolistica narațiunii, împodobită cu dialoguri care reușește să spună atât de multe în puține cuvinte într-o eternă comprimare a simțirii, îi oferă romanului ” Adam și Eva” o anumită putere de a fascina generații după generații cu penetranta sa incisivitate, ba chiar și cu filosofia ușor reținută, dulceagă și maleabilă din care, nu de puține ori țâșnesc intempestiv năucitoarele trăiri.

Nevoia de reprimenire și de jalonare cu statutul de nimicnicie transmis de mii și mii de ani de o religie mult prea rigidă, palpită și vuiește în interiorul lui Louis Bolomey, personajul principal al cărții, purtându-l pe acesta, anevoios sau tumultos, pe un drum arareori umblat, situat între lumina îndrăznelii bezna resemnării.

Îi găsim în romanul lui Ramuz pe post- moderniștii Eva ( Adriana, juna de doar 20 de ani), Șarpele ( bătrânul Gundu), dar și o mulțime de alte personaje, care de care mai interesante, halucinante și oarecum împovărătoare, fiecare cu povestea lui, fiecare cu setea lui de a își vărsa propria poveste într-o altă poveste, uneori ca un necesar abandon, alteori ca o încercare de a dobândi o aripă în plus care să-l ajute să zboare spre nicăieri.

O carte frumoasă, îmbietoare și plină de sensuri absconse în care arhaicul și noul sensului existențial caută un fel de portiță de scăpare, un altfel de Rai, ceva mai uman și mai ospitalier, poate chiar mai medicamentos.

Lectură plăcută!

Titlu: ADAM ȘI EVA
Autor: Charles-Ferdinand Ramuz
An apariție : 2018
Editura: PARALELA 45
Nr. Pagini: 140
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1039

Alte recenzii de la Charles-Ferdinand Ramuz:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments