Recenzie „Afaceri de familie” de Teodora Matei

de | mart. 30, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți, Suspans

Teodora Matei este o descoperire nouă pentru mine în materie de literatură autohtonă. În vârstă de 50 de ani, autoarea și-a petrecut mare parte din viață de după ’90 lucrând în domeniul proiectării. A cochetat cu activitatea literară inițial în mediul online.

Debutul și l-a făcut în 2015 cu romanul „Omul fluture” scris în colaborare cu autorul Lucian Dragoș – Bogdan. Volum care face parte dintr-o trilogie. Aceasta mai conține cărtile Maya și Sindromul Charlotte publicate în 2016 și 2017. Are o activitate literară bogată în aria SF având publicate încă 4 volume în această zona de interes: Stăpânul castelului, Fetița-de-diamant, Aripile tatălui, O noapte la castel.

Autoarea și-a încercat talentul și în zona romance publicând Tot timpul din lume în 2017.

Ulterior la îndemnul lui Bogdan Hrib cel care se ocupă de activitatea editurii Tritonic, aceasta și-a îndreptat atenția spre romanele polițiste și genul noir literar. Prima sa carte polițistă, se numește Cel-ce-simte și a fost publicată în 2016. Cartea Lumânări vii a fost tradusă și în engleză, fiind publicată tot în 2016. Aceasta a fost una dintre cărțile care au reprezentat România la Festivalul literar Newcastle Noir care s-a desfășurat în Anglia în 2019. Se pare că i-a plăcut această zona literară pentru că a continuat să scrie cărți din acest gen.

Autoarea a început o serie de cărți polițiste intitulată Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan. Această serie conține până în momentul de față trei cărți. Prima carte este cea cu care s-a prezentat la festivalul englez și anume Lumânări vii. Al doilea volum al seriei este În mintea comisarului care a fost publicat în 2017. Acțiunea cărții se desfășoară în Ploiești, orașul de baștină al autoarei unde comisarul Anton Iordan și ajutorul sau inspectorul șef Sorin Matache sunt detașați pentru soluționarea unor cazuri.

Cea de-a treia carte din serie este cea despre care vreau să va vorbesc în acest articol. Cartea se numește Afaceri de familie și a fost publicată în 2020.

Afaceri de familie – impresii personale

Cum va spuneam este prima dată când mă întâlnesc cu cărțile scrise de Teodora Matei. Așa că nu am termen de comparație. Nu pot să va spun cum este această carte vizavi de celelalte. Pot însă să va spun cum mi s-a părut și de ce îmi doresc să citesc și celelalte volume din această serie.

Acțiunea cărții se petrece în 2019, ca atare este foarte bine ancorat în realitatea actuală românească. Lucru pe care o să-l observați din micile relatări despre evenimente reale și reprezentative ale vieții românești din 2019. O să observați că autoarea face referire la scandalul în care a fost implicat serviciul de transport Uber, la voucherele bugetarilor dar și la un eveniment tragic în care au fost implicate autoritățile în anul respectiv.

Subiectul romanului se învârte în jurul securistului pensionar Neculai Zainea care rămâne paralizat în urma unei tâlhării și nu poate comunica cu anchetatorii. Problema apare însă când cei doi anchetatori Anton Iordan și Sorin Matache constată faptul că al nostru talharit este bigam. Acesta având două familii în două orașe diferite și ambele la fel de legale conform documentelor găsite asupra lui. Cine este Zainea și în ce fel afaceri este implicat, va las pe voi să aflați citind cartea.

Interesant mi s-a părut faptul că anchetatorul Anton Iordan care anchetează bigamia lui Zainea nu este foarte diferit de omul pe care îl anchetează, având o amanta cu care se întreține de peste 3 ani. Ce-i aseamănă și ce-i face diferiți însă tot voi trebuie să aflați din carte.

Un alt punct de interes în acest roman este menționarea constanta a personajului Tony Demetriade. Acesta este unul din personajele care l-au făcut celebru pe Bogdan Hrib. El nu ia parte la acțiunea romanului nostru, dar în schimb este cel care trage sforile aruncând mereu frânturi de informații anchetatorilor care deschid noi piste de investigații.

Plăcut surprinsă am fost să găsesc referiri la Cenaclul Flacăra și regretatul poet Adrian Păunescu dar și la pub-ul lui Leonard Doroftei din Ploiești. Toate aceste elemente crează realism poveștii și o ancorează în viața autentic românească.

Teodora Matei aduce un suflu nou în literatură polițistă de pe la noi. Este atentă la detalii și creează personaje pe care nu ai cum să nu le îndrăgești. Cu siguranță pentru mine această nu va fi singura carte a ei pe care o voi citi, mai ales acum că i-am dat de gust.

Va urez lectură plăcută și va aștept cu impresii în comentarii.

Titlu: AFACERI DE FAMILIE
Autor: Teodora Matei
An apariție : 2020
Editura: EDITURA TRITONIC
Nr. Pagini: 326
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1545

Alte recenzii de la Teodora Matei:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

5 1 vote
Article Rating
Simona Mihalache a fost redactor Booknation.ro și a scris 79 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments