Recenzie „America nu e acasă” de Elaine Castillo

de | oct. 9, 2021 | Beletristică, Dragoste, Familie, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AMERICA NU E ACASĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Începutul a fost foarte captivant și m-a făcut să cred că Paz este personajul principal și că povestea se va axa pe viața ei. Dar m-am înșelat. Centrul de interes este repede mutat pe alt personaj, o tânără filipineză cu multe traume și multe probleme.

Nu lua niciodată viața ca pe ceva sigur sau meritat. Nu contează în ce familie te-ai născut, ce șanse și avantaje ai primit la naștere sau ce drum alegi. Lucrurile se pot schimba radical într-o clipită. O decizie sau o hotărâre luată pot atârna greu și pot determina o schimbare radicală. Iar Hero a simțit asta pe pielea ei, în toate cele trei vieți pe care deja le-a trăit, chiar dacă are doar 30 de ani.

Intrând la facultatea de medicină într-o perioadă tulbure din istoria Filipinelor, Hero se alătură Armatei Noului Popor și rămâne alături de trupele de gherilă aproape zece ani, renunțând la facultate, dar practicând medicina atunci când camarazii ei au nevoie de ajutor. După zece ani este capturată și petrece doi ani de zile într-un lagăr politic de prizonieri. Doi ani grei, plătiți scump. Scapă din lagăr, dar cu mâinile zdrobite și astfel pierde posibilitatea de a mai putea practica vreodată medicina. Este repudiată de părinți, descendenți ai unei familii sus-puse, De Vera și, fără alte oportunități de supraviețuire și întreținere, primește oferta unchiului său preferat, Pol, de a emigra în State și a locui împreună cu familia acestuia: Paz, soția și Roni, fetița.

Căsnicia unchiului este privită de familie sa ca o mezalianță, Paz este mult mai tânără și dintr-o pătură socială net inferioară, iar pretențioșii De Vera o vor privi de sus de multe ori, iar în restul timpului o vor ignora. Paz mi-a frânt inima cu destinul ei. O luptătoare, o supraviețuitoare, nu om, doar inimă  care a tot dat fără a primi nimic înapoi. Rămâne personajul meu preferat, deși are și ea păcatele ei.

Oricât de departe ai pleca, ori de câte ori ai emigra, în tine sunt țări pe care nu le vei părăsi niciodată.

Paz nu așteaptă iubire din partea bărbatului său, recunoscut pentru afinitatea pe care sexul frumos i-o arată. Știe că, chiar dacă va fi vreodată și iubită sau dorită de el, ea va reprezenta pentru el, în prim rând, o cale de scăpare. Acceptă lucrul acesta, dar depune toate eforturile pentru a-i demonstra lui, familiei lui și ei însăși că poate mai mult decât cred ei. Că e în stare să-și întrețină familia în țara asta nouă în care a ajuns. Paz este un martir, omul de sacrificiu. Marea majoritate a personajelor feminine, filipineze emigrate în State, par a pierde lupta. Sunt pur și simplu copleșite de muncă și responsabilități, timpul liber și nevoile lor sunt inexistente, ca și promisiunea visului american.

Cartea urmărește adaptarea lui Hero în State și lupta ei cu anxietatea și trauma. Este o carte lipsită de complexe și pudibonderie, analizează aspecte foarte intime și comportamente atipice. Construiește o poveste de dragoste originală între două caractere marcate de discriminare, prejudecăți și dezrădăcinare. Relația are parte de momente de cumpănă, de intruziuni nefaste ale celor apropiați, este privită fără indulgență de cercul de prieteni al celor doi parteneri și provoacă chiar rupturi ireparabile în cadrul acestuia. Cu toate aceste inconveniente, care amenințau să o distrugă, relația crește, se dezvoltă și partenerii își descoperă afinități și nevoi de neconceput anterior. Și paralel cu această poveste de dragoste, sunt urmărite intens și relațiile familiale. Familii cu foarte mulți membri, care vorbesc diverse dialecte, cu mentalități și educații diferite care se amestecă, se întrepătrund și intră în conflict.

Am căutat cu aviditate și cu pofte dezlănțuite (d-alea de regim) toate referințele culinare din carte, și nu sunt puține. Am salivat abundent, am înghițit în sec până mi s-a făcut rău și mi-am promis să încerc și eu câteva rețete pentru că unele arătau absolut delicios.

Este o carte despre vindecare, adaptare, despre regăsirea identității, despre rădăcini smulse și purtate în buzunar peste ocean. Pentru că urmărim o comunitate de imigranți care ține cu dinții de cultura și tradițiile ei. Recomand.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții AMERICA NU E ACASĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Elaine Castillo sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA AMERICA NU E ACASĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: America Nu E Acasă
Autor: Elaine Castillo
An apariție : 2021
Editura: BLACK BUTTON BOOKS
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 9.10.2021
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1011 zile și a scris până acum 276 articole. Se află pe poziția 4 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments