🔥 CARTEA ANATOMIA UNUI SCANDAL ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Un NU rămâne NU. Nu este nici poate, nici da. NU este, pur şi simplu, NU!

Anatomia unui scandal este o poveste scrisă pentru a susține campania #metoo. Este scrisă pentru a arăta linia subțire dintre un DA şi un NU, cât de uşor poate fi deformată realitatea de prejudecată, de privilegii, de situație socială, de antecedente şi cât de greu este să decizi de partea cui stă adevărul în astfel de cazuri.

Este despre invadarea spațiului personal, este despre constrângere, este despre masca artizanală ce acoperă caracterul grotesc, este despre egoism, despre folosirea oamenilor ca simple obiecte, despre nepăsarea față de sentimentele altora, este despre cât de adânc sapă o traumă nevindecată, cât de mult îți poate schimba viața un secret, este despre răzbunare cu orice preț privită ca soluție ce ți-ar mai putea da o şansă pentru a o lua de la capăt. Este despre urmările şi implicațiile unui viol şi modul în care pentru violator durează câteva minute, iar pentru victimă nu se termină niciodată. Nesiguranța şi neputința se imprimă pentru totdeauna şi defineşte viitorul celui abuzat.

Am empatizat total cu Kate. Poate greşesc, poate alții ar vedea şi judeca situația altfel, dar eu am rezonat cu modul în care a acționat şi cu nevoia ei disperată de a dezvălui adevărata față a agresorului.

N-aş fi putut să merg în pantofii Sophiei, dar m-am bucurat pentru ea la sfârşit. Poate că e normal să-ți susții soțul, dar cred că totul are o limită. Şi, chiar dacă nu mă mai aşteptam, până la urmă şi-a atins şi ea limita şi a înțeles ce este bine şi ce este rău pentru ea. A reuşit să-şi pună şi propria persoană pe primul loc.

Prefer să nu vorbesc despre personajul masculin din carte. Nu vreau să fiu acuzată de feminism dus la extrem. Iar pedeapsa mea pentru el ar putea fi considerată radicală.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Sarah Vaughan.

Povestea începe în momentul în care James Whitehouse, un bărbat căsătorit, tată a doi copii şi ministru fără portofoliu este implicat într-un scandal sexual, acuzat de viol şi arestat. Acuzația este privită cu neîncredere datorită faptului că anterior victima îi fusese amantă pentru câteva luni. Este un thriller psihologic care se desfăşoară în sala de tribunal, şedintele fiind întrerupte de scurte capitole din trecutul personajelor petrecute în vremea studenției.

Problema consimțământului şi a abuzului este atent analizată atât prin ochii victimelor cât şi al făptaşului. Cartea nu încearcă să decidă dacă a fost sau nu viol (deşi a fost clar), ci analizează mentalitatea şi poziția pe care o adoptă personajele implicate în conflict: poziția bărbatului privilegiat de statut şi funcție, a soției prinsă între nevoia de a-şi salva căsnicia şi îndoială, al avocatei decisă să scoată adevărul la lumină.

Lumea Sofiei se destramă tot mai tare cu fiecare înfățisare la care participă, încrederea ei se clatină şi la un moment dat se năruie definitiv. Deşi, inițial, este convinsă de nevinovăția soțului, îndoiala şi suspiciunea încep să apară. Ştie că soțul ei nu este perfect, dar îi este imposibil să accepte grozăvia de care este acuzat, este convinsă că cea care-l acuză caută doar răzbunare şi încearcă să-i distrugă reputația. Este hotărâtă să-l susțină şi să fie de partea lui până la capăt, în ciuda faptului că se simte trădată şi înşelată, dar pe parcursul procesului începe să se întrebe dacă soțul ei nu încearcă să scape profitând de privilegiile conferite de putere.

Ceea ce se întâmplă între un bărbat şi o femeie în intimitate nu priveşte pe nimeni altcineva în afara lor cât timp există consimțământ de ambele părți. Dar când acesta dispare, justiția trebuie lăsată să intervină şi să facă dreptate.

Este un thriller tensionat şi incisiv, cu multe răsturnări de situație, despre două categorii de femei: cele care aleg tăcerea şi cele care decid s-o rupă.

🔥 CARTEA ANATOMIA UNUI SCANDAL ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Anatomia Unui Scandal
Autor: Sarah Vaughan
An apariție : 2019
Editura: Litera - Colecția Buzz Books
Nr. Pagini: 391
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 29.04.2019
Nota recenzorului: 8/10
Avatar
Autor: Angela Serban
Angela e Erou Booknation.ro
Redactor de 404 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Angela Serban
Angela Serban mai scrie și pe https://ciucamaciuca79.wordpress.com/