Recenzie ”Ardei iuți. Povești la imperfect” de Nicoleta Beraru

de | mai 19, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA ARDEI IUȚI. POVEȘTI LA IMPERFECT ARE REDUCERE PE:

,,Ardei Iuți. Povestiri la imperfect este o culegere de povestiri pentru adulți.
Autoarea asamblează ca într-un mozaic, uneori cu umor efervescent, alteori cu tristețe, teme îndrăznețe precum eutanasia, refugiații, emigrarea, integrarea, dificultățile întampinate la învatarea unei noi limbi, sindromul cuibului părăsit…
În multe dintre povestiri se simte o pendulare continuă între doua lumi – una veche, Romania părăsita cu durere în suflet și una nouă, Belgia, în care autoarea trăiește – însoțită de un sentiment intens de nostalgie, precum și de crezul că nimic pe lume nu este perfect, totul este perfectibil, iar oamenii sunt, în esență, peste tot la fel.”

Rând pe rând, oameni diferiți cu vieți total diferite sunt puși în prim plan cu propria lor poveste, cu propriul destin, de multe ori crud sau emoționant. De la subiectul care îi sperie pe toți ,,moartea”, unele timpurii care nu ar trebui să se strecoare în viața tinerilor, până la discriminare, rasism, și la oameni aparte care sparg tiparele societății.

În tara asta strină locuiește de paste zece ani. A prins repejor la cap că aici nu se trăiește ca-n sânul lui Dumnezeu, așa cum cred cei de-acasă sau cum ea  însăși visase înainte de-a lua drumul pribegiei. Mereu o auzi zicând că trebuie să muncești pe brânci ca să ajungi cel puțin de unde ai plecat, să câștiga increderea și respectul vecinilor, ale colegilor ori ale prietenilor pe care ți-i faci pe tărâmul nou. O succesiune de căderi și ridicări, unele mai dureroase, mai intense  și mai marcante.

Am observat că în cărțile autoarei, un subiect foarte menționat este cel al familiilor destrămate, al celor care au plecat din propria țară, din România, și s-au trezit pe meleaguri străine. La fel ca și în Luluța și Petrișor sau Povestea cuiburilor părăsite, Ardei iuți abordează o perspectivă nostalgică și tristă a unor personaje episodice care reprezintă simpli oameni aflați pe propriul drum al vieții lor.

Ruxandra își termină cina cu ochii umezi. Respiră ușurată: ,,Toate trec”. Un amurg neguros și greu cade peste hortensiile de pe terasă, făcându-le să pară niște fantome rubinii. Noaptea își întinde aripile oeste fire. Un păianjen își țese placid pânza, sub ochiul scrutător abia mijit al lunii. ,,E toamnă. Toate trec…”

Cu fiecare poveste participăm la destinul unor personaje diferite, uneori pe un ton vesel, alteori pe unul amorțit și îngreunat de probleme. Ca și cititori, suntem pe rând emigranți, refugiați, homosexuali, diferiți, dar în esență mereu egali, mereu la fel, chiar dacă niciodată oamenii nu vor recunoaște asta.

Nicoleta Beraru a atins niște puncte sensibile ale românilor și nu numai, ale oamenilor din întreaga lume care se lovesc de fel și fel de greutăți și de obstacole pe cara viața le așterne pe drumul lor.

Părerea mea este că această carte ne învață să fim mai tolerabili și mai iubitori cu oamenii din jurul nostru, căci mulți dintre noi se vor regăsi cel puțin într-unul din aceste personaje. Ardei iuți este despre copilărie, despre maturitate, despre bătrânețe, viață, moarte, diferențe, bucurie, tristețe, despre toate prin care un om poate trece cât face parte din această lume.

Cum sunt colecțiile de povești pentru copii, Ardei iuți este o colecție de povești pentru cei care au luat viața în piept. O lectură ușoară pe care poate aș fi dezvoltat-o mai mult, însă în care s-a observat că emoțiile și trăirile scriitoarei au fost cele care au inspirat totul.

Nu știu ce să cred despre genul acesta de cărți cu multiple perspective ce nu au legătură în mod direct, dar știu că mesajul cărții este unul impresionant. Cum am mai spus-o, prefer cărțile lungi cu povești complicate și cu personaje care rămân alături de noi de la început până la final. Chiar și așa, am preferat, la fel ca întotdeauna, să prezint atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale cărții, privite din punctul meu de vedere. Pentru că suntem diferiți și pentru că gusturile nu se discută, fiecare carte merită o șansă, căci de multe ori, cărțile sunt privite diferit de sufletul fiecărui cititor.

Ți-a plăcut recenzia cărții ARDEI IUȚI. POVEȘTI LA IMPERFECT?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Nicoleta Beraru

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ARDEI IUȚI. POVEȘTI LA IMPERFECT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ardei Iuți. Povești La Imperfect
Autor: Nicoleta Beraru
An apariție : 2018
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Nr. Pagini: 196
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 292

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Sărutul Femeii-Păianjen” de Manuel Puig

Recenzie ”Sărutul Femeii-Păianjen” de Manuel Puig

Nu, nu, nu...nu plecați la drum cu speranțe "mitologice", nu visați să întâlniți fatala femeie păianjen...e inutil. Pentru că nu-i nicio femeie în această carte, cel puțin nu una care să conteze... Prietenie, obsesie, fixație, nevoie...abandon, predare necondiționată,...

Recenzie ”Trilogia Farseer” de Robin Hobb

Recenzie ”Trilogia Farseer” de Robin Hobb

Am citit Trilogia Fraseer dintr-o suflare. L-am cunoscut pe Fitz acum câțiva ani, dar atunci m-am oprit la primul volum din lipsă de timp și alte priorități în lista de must-read, probabil. Dar de data asta nu m-am mai oprit. Adevărul e că mi-era și dor de un fantasy...

Recenzie ”O familie aproape normală” de Mattias Edvardsson

Recenzie ”O familie aproape normală” de Mattias Edvardsson

Scenariul pe care îl propune cartea ar trebui să fie incomod pentru orice părinte. Suntem conștienți că a fi părinte nu este un job ușor sau part-time. Este un job permanent care îți modelează psihicul și îți pune la încercare în fiecare zi valorile, siguranța de...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 924 zile și a scris până acum 239 articole. Se află pe poziția 5 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments