Recenzie ”Ardei iuți. Povești la imperfect” de Nicoleta Beraru

de | mai 19, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA ARDEI IUȚI. POVEȘTI LA IMPERFECT ARE REDUCERE PE:

,,Ardei Iuți. Povestiri la imperfect este o culegere de povestiri pentru adulți.
Autoarea asamblează ca într-un mozaic, uneori cu umor efervescent, alteori cu tristețe, teme îndrăznețe precum eutanasia, refugiații, emigrarea, integrarea, dificultățile întampinate la învatarea unei noi limbi, sindromul cuibului părăsit…
În multe dintre povestiri se simte o pendulare continuă între doua lumi – una veche, Romania părăsita cu durere în suflet și una nouă, Belgia, în care autoarea trăiește – însoțită de un sentiment intens de nostalgie, precum și de crezul că nimic pe lume nu este perfect, totul este perfectibil, iar oamenii sunt, în esență, peste tot la fel.”

Rând pe rând, oameni diferiți cu vieți total diferite sunt puși în prim plan cu propria lor poveste, cu propriul destin, de multe ori crud sau emoționant. De la subiectul care îi sperie pe toți ,,moartea”, unele timpurii care nu ar trebui să se strecoare în viața tinerilor, până la discriminare, rasism, și la oameni aparte care sparg tiparele societății.

În tara asta strină locuiește de paste zece ani. A prins repejor la cap că aici nu se trăiește ca-n sânul lui Dumnezeu, așa cum cred cei de-acasă sau cum ea  însăși visase înainte de-a lua drumul pribegiei. Mereu o auzi zicând că trebuie să muncești pe brânci ca să ajungi cel puțin de unde ai plecat, să câștiga increderea și respectul vecinilor, ale colegilor ori ale prietenilor pe care ți-i faci pe tărâmul nou. O succesiune de căderi și ridicări, unele mai dureroase, mai intense  și mai marcante.

Am observat că în cărțile autoarei, un subiect foarte menționat este cel al familiilor destrămate, al celor care au plecat din propria țară, din România, și s-au trezit pe meleaguri străine. La fel ca și în Luluța și Petrișor sau Povestea cuiburilor părăsite, Ardei iuți abordează o perspectivă nostalgică și tristă a unor personaje episodice care reprezintă simpli oameni aflați pe propriul drum al vieții lor.

Ruxandra își termină cina cu ochii umezi. Respiră ușurată: ,,Toate trec”. Un amurg neguros și greu cade peste hortensiile de pe terasă, făcându-le să pară niște fantome rubinii. Noaptea își întinde aripile oeste fire. Un păianjen își țese placid pânza, sub ochiul scrutător abia mijit al lunii. ,,E toamnă. Toate trec…”

Cu fiecare poveste participăm la destinul unor personaje diferite, uneori pe un ton vesel, alteori pe unul amorțit și îngreunat de probleme. Ca și cititori, suntem pe rând emigranți, refugiați, homosexuali, diferiți, dar în esență mereu egali, mereu la fel, chiar dacă niciodată oamenii nu vor recunoaște asta.

Nicoleta Beraru a atins niște puncte sensibile ale românilor și nu numai, ale oamenilor din întreaga lume care se lovesc de fel și fel de greutăți și de obstacole pe cara viața le așterne pe drumul lor.

Părerea mea este că această carte ne învață să fim mai tolerabili și mai iubitori cu oamenii din jurul nostru, căci mulți dintre noi se vor regăsi cel puțin într-unul din aceste personaje. Ardei iuți este despre copilărie, despre maturitate, despre bătrânețe, viață, moarte, diferențe, bucurie, tristețe, despre toate prin care un om poate trece cât face parte din această lume.

Cum sunt colecțiile de povești pentru copii, Ardei iuți este o colecție de povești pentru cei care au luat viața în piept. O lectură ușoară pe care poate aș fi dezvoltat-o mai mult, însă în care s-a observat că emoțiile și trăirile scriitoarei au fost cele care au inspirat totul.

Nu știu ce să cred despre genul acesta de cărți cu multiple perspective ce nu au legătură în mod direct, dar știu că mesajul cărții este unul impresionant. Cum am mai spus-o, prefer cărțile lungi cu povești complicate și cu personaje care rămân alături de noi de la început până la final. Chiar și așa, am preferat, la fel ca întotdeauna, să prezint atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale cărții, privite din punctul meu de vedere. Pentru că suntem diferiți și pentru că gusturile nu se discută, fiecare carte merită o șansă, căci de multe ori, cărțile sunt privite diferit de sufletul fiecărui cititor.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ARDEI IUȚI. POVEȘTI LA IMPERFECT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Nicoleta Beraru sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ARDEI IUȚI. POVEȘTI LA IMPERFECT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ardei Iuți. Povești La Imperfect
Autor: Nicoleta Beraru
An apariție : 2018
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Nr. Pagini: 196
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Publicată la 19.05.2021
Nota recenzorului: 6

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Fetița din scrisoare” de Emily Gunnis

Recenzie “Fetița din scrisoare” de Emily Gunnis

Nu știu ce am citit… Thriller sau dramă? Probabil nici autoarea nu a decis pe care parte s-o ia. Cert e că am intuit finalul pe la jumătatea cărții. Cumva intriga nu este păstrată, se oferă prea multe detalii într-o fază incipientă. O mamă nu-și poate uita copilul,...

Recenzie ” Bob cel Fără de Seamăn” de Katherine Applegate

Recenzie ” Bob cel Fără de Seamăn” de Katherine Applegate

Katherine Applegate ( n. 1956 ) este o scriitoare americană de literatură pentru copii. Dar când a scris " Bob cel Fără de Seamăn " nu a fost. Nu a fost nici măcar om! Vreţi să ştiţi ce a fost? A fost câine! Cum altfel să ştie ea - şi să ne spună şi nouă, cititorilor...

0 0 votes
Article Rating
Mihaela Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 730 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 5 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela Ruxandra Dinu aici. Mihaela Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments