Recenzie ”Luluța și Petrișor sau Povestea Cuiburilor părăsite” de Nicoleta Beraru

by | May 18, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA LULUȚA ȘI PETRIȘOR SAU POVESTEA CUIBURILOR PĂRĂSITE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

”Pregătiți-vă să citiți urlând în tăcere. Aveți în față o carte despre iubire. Iubirea de mamă, pentru mamă, de sufletul pereche, de țară, de adevăr, de dreptate, de semeni, de Dumnezeu, de familie. Iubirea care te înalță până la postura de Om. Iubirea care dă cu tine de pământ pentru a te obliga să o înțelegi cu toate durerile ei. De la ea, iubirea, pornește lumea noastră din  Luluța și Petrișor sau povestea cuiburilor părăsite.

Pregătiți-vă să vedeți o Românie care și-a schimbat ADN-ul, în timpul vieții noastre, odată cu plecarea a milioane de părinți la muncă peste hotare. În urma lor rămân, dramele copiilor lăsați în țară. Rămân, întotdeauna, destinele acelea care sfâșie din ADN-ul nostru, al tuturor.”

În povestea Nicoletei Beraru întâlnim un adevăr trist care se află în spatele multor familii din România. Așa a fost dintotdeauna, așa este și acum, așa se întâmplă și cu Luluța și Petrișor, doi copii orfani de tată care trebuie să locuiască departe de mama lor plecată în afară pentru a le putea oferi un trai decent.

Viața copiilor merge înainte, iar Florica speră să vină acasă cât mai curând, dar timpul nu este de partea lor, căci de fiecare dată când copiii o întreabă cu dor când va veni, răspunsul ei este mereu același, înecat de plâns, mereu un ,,curând” care devine mult prea îndepărtat, care devine o minciună.

-Mi-i dor di tini, mămicî! Când o sî vii acasî?

-La varî, Luluțî…

Și Luluța auzi lacrimi în glasul Floricăi. Multe și amare.

Timpul trece, iar Luluța și Petrișor se schimbă și continuă să țină legătura cu mama lor doar prin telefon. Crescuți de bunica lor, în viața celor doi se simta lipsa părinților și se observă amprenta vieții de la țară care nu promite un viitor prea împlinit sau prea promițător.

Oari cum ar fi fost viața noastrî, dacî tăticu’ ar mai fi trăit? Își alungă gândul ca pe o muscă sâcâitoare, ducându-și cu grabă mâna la ochii împăienjeniți de nesomn.

Relațiile trecătoare și schimbătoare din această carte, chiar și ale lui Ghiță, ale Luluței, ale tuturor, sunt parcă evidențiate de diferențe foarte mari, de discrepanța dintre lumile din care făceau parte. Luluța și Ștefan sunt doi oameni care se iubesc, sau cel puțin care se presupune că se iubesc, însă nu am putut să nu observ cât de diferite sunt familiile lor.

Pe tot parcursul poveștii nu am putut să nu fiu revoltată și tristă de adevărul din această carte, căci ,,dacă nu ar fi, nu s-ar povesti” și așa se întâmplă și cu Florica, imaginea a sute, mii de părinți din România care sunt despărțiți de copiii lor și pleacă în afară pentru a munci din greu, în condiții grele, toate pentru o viață mai bună, pentru un trai diferit, plătit cu nopți nedormite și muncă fizică.

Nicoleta Beraru a reușit să ne aducă o poveste despre copilărie, despre viața simplă și săracă pe care mulți am avut-o fie la oraș, fie la țară și a reușit să atingă multe puncte sensibile cu drumul acestor doi copii ce s-au transformat în adulți și au devenit ei înșiși cei care au părăsit cuiburile.

Băiatul luă găleata, se îndreptă spre fântână, dar nu pierdu din ochi cârdul de berze. Rămase cu gura căscată, urmărindu-le din priviri cum se îndreptau spre necunoscut, spre țările acelea îndepărtate, străine, dar mai blânde iarna. Vor mai ști oare drumul înapoi spre cuiburile goale și părăsite din satul lor?

– Sărmanele berze! Sărmanele cuiburi de berze!… îngână incet, pentru sine, Petrișor.

Cu toate că mi-a fost destul de complicat cu limbajul moldovenesc, mai ales că de obicei acest gen de cărți nu este tocmai unul cu care să mă asociez așa ușor, cu toate că povestea a fost scurtă și ușoară, deși mie îmi plac poveștile lungi și complexe, cred că  Luluța și Petrișor sau Povestea Cuiburilor părăsite este povestea noastră, a românilor, a celor care au nevoie de un semnal de alarmă ce nu a fost și ce încă nu este auzit.

Pentru cei care se regăsesc în ce am spus mai sus, Luluța și Petrișor sunt aici să își spună povestea și să vă ofere o alinare, căci și ei au trecut cândva prin asta.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții LULUȚA ȘI PETRIȘOR SAU POVESTEA CUIBURILOR PĂRĂSITE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Nicoleta Beraru sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA LULUȚA ȘI PETRIȘOR SAU POVESTEA CUIBURILOR PĂRĂSITE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Luluța și Petrișor Sau Povestea Cuiburilor Părăsite
Autor: Nicoleta Beraru
An apariție : 2019
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Nr. Pagini: 205
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Publicată la 18.05.2021
Nota recenzorului: 6

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Mihaela Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 506 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 5 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela Ruxandra Dinu aici. Mihaela Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments