Recenzie “Bătălia de la Socola” de Cătălin Ioniță

de | oct. 4, 2020 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA BĂTĂLIA DE LA SOCOLA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

O lume întoarsă complet pe dos întâlnim în romanul lui Cătălin Ioniță, Bătălia de la Socola. Și nu este de mirare: acțiunea se petrece într-un spital  de boli psihice.

Gabi, personajul principal, suferă de tulburari de identitate disociată. Acum se crede Ștefan cel Mare. Trebuie să intre în posesia sabiei domnitorului pentru a elibera sanatoriul și întreaga Moldovă din mâinile turcilor. Turcii sunt directorul, infirmierii, doctorii, toți care lucrează aici.

Cătălin Ioniță pune în antiteză preocupările lui Gabi și ale celorlalți pacienți cu lupta pentru putere a personajelor aflate la conducerea instituției. Comicul reușește să accentueze ironia și satira folosite în caracterizarea personajelor sănătoase care au pe mâna lor funcționarea instituției.

Comicul de situaţie este asigurat de întâmplările neprevăzute generate de Gabi și ceilalți bolnavi.

O altă sursă de comic este comicul de nume. Bucătăreasa este Leana Furchiftele, îngrijitorii sunt porecliți Pumnul si Piciorul – aluzie la mijloacele folosite pentru a calma bolnavii, prietenii lui Gabi sunt Corbul și Nostradamus etc.

Funcții obținute pe pile, relații extraconjugale cu secretara, folosirea banilor instituției după bunul plac sunt ironizate și sancționate de scriitor.  Directorului Spineanu nu-i pasă de bolnavi ci este obsedat de putere.

Directorul era disperat. Deja putea vedea cum îi scapă viața bună printre degete. Adio contracte barosane, secretare fâșnețe și lingăi de serviciu.

Sau doctorul Medințu care visează funcții  și nu se dă în lături în a implica bolnavii în lupta sa pentru putere. Dide zis și Șaptevieți, pacient în pavilionul VII, dă glas filosofíei directorului Spineanu și a rivalilor săi:

 Nu există experiență cu adevarat mai intensă în lumea asta decât atunci cand simți cum e să ai cu adevarat putere… Oamenii care pot controla puterea sunt lei. Ești leu sau ești prada lui.

Bătălia de la Socola  este cartea de debut a scriitorului Cătălin Ioniță. Romanul a fost publicat de StoryCraft Publishing – o nouă editură pe piața de carte din România. Daniel Zărnescu, managerul editurii, își propune să publice autori români care au talentul de a crea povești și astfel să aducă publicul înapoi la cartea românească.

Cartea nu lasă cititorul indiferent. Am simțit milă pentru situația fară ieșire în care se află Gabi și ceilalți bolnavi, revoltă pentru felul în care sunt tratati pacienții, uimire și iarași revoltă  pentru lipsa de omenie a personajelor cățărate în fruntea instituției.

Mijloace artistice folosite cu pricepere de scriitorul Cătălin Ioniță, comicul, ironia, satira – determină cititorul să urmărească cu interes povestea.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții BĂTĂLIA DE LA SOCOLA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Cătălin Ioniță sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA BĂTĂLIA DE LA SOCOLA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Bătălia De La Socola
Autor: Cătălin Ioniță
An apariție : 2020
Editura: STORYCRAFT PUBLISHING
Nr. Pagini: 244
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 4.10.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Antrenează-ți creierul este o carte despre tehnicile și strategiile de transformare mentală, scrisă într-un mod specific, care poate fi asemănată cu o lucrare din domeniul medical. Joe Dispenza este, la bază, doctor în chiropractica și a studiat zeci de ani mintea...

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

"Fata din Zlataust" scrisă de Ionel Teodoreanu iarăși ne demonstrează cât de frumos și melodios scriu ai noștri. Nu trebuie să neglijăm literatura noastră română, pentru că așa perle nu se găsesc deseori printre cărțile renumite în toată lumea. Când de-abia la...

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

„Un fiu” de Alejandro Palomas este o poveste frumoasă, cu personaje care te fac să simți fiecare sentiment scris. Am citit foarte multe recenzii pozitive despre această carte și adevărul este că toate laudele erau meritate. O poveste care se întâmplă într-un timp...

5 2 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 656 zile și a scris până acum 49 articole. Se află pe poziția 14 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments