Recenzie ”Bouvard și Pecuchet” de Gustave Flaubert

by | Aug 7, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA BOUVARD ȘI PECUCHET ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

La momentul apariției romanului ” Bouvard și Pecuchet”, Gustave Flaubert surprindea lumea literară cu un altfel de registru al narațiunii. Schimbând stilul scriitoricesc, el trece de la epocalele sale dramatizări la o creație care îmbină, într-un mod absolut fenomenal, umorul cu moravurile unei epoci dominate de nejustificate prejudecăți, uzitând de un întreg arsenal de fine dar incisive apropouri, cuvinte atât de bine plasate încât tăișul lor ating dintr-o singură mișcare organele infatuării.

bouvard-si-pecuchet

Deși Flaubert a eșuat în încercarea sa de a face din această carte capodopera întregii sale activități literare, totuși ”Bouvard și Pecuchet”, trăiește în umbra unor inestimabile capodopere ale sale, precum ”Madame Bovary” și ”Ispitirea Sfântului Anton”. Totuși romanul este o adevărată lovitură, un colpo di fulmine, cum spun italienii.

Doi copiști, aflați la jumătatea vieții biologice, se întâlnesc absolut întâmplător, având caractere izbitor de asemănătoare. De aici începe veritabila sarabandă a evenimentelor, căci cei doi oameni cu pretenții intelectuale se visează savanți, asta după ce au copiat o îndelungată vreme tot soiul de teze de doctorat și alte lucrări ale adevăraților savanți. Așa că cei doi nu precupețesc absolut nici un efort în nenumăratele lor eforturi de a izbuti să amprenteze cumva marmura eternității cu descoperirile lor epocale. Totuși ei eșuează în absolut toate încercările lor, de la agricultură până la astronomie, neputând să găsească absolut nici un răspuns pentru continuele lor naufragieri în golful repetenților.

Aceasta este zdravăna palmă dată de Flaubert academicienilor cu diplome cumpărate de la tarabele oportuniștilor, biciul care mângâie pseudoștiința ipocriziei înecate de sucul gastric al înfumurării.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Gustave Flaubert

Lucrând o îndelungată perioadă de timp la această carte, documentându-se temeinic pentru a justifica încercările eroilor, Flaubert ne oferă strălucirea erudiției sale, dar și măiestria unei serafice noblesse oblige care curge din neastâmpărul condeiului său într-o gimnastică necesară a unor gânduri și simțiri deosebite.

”Bouvard și Pecuchet” este o carte acaparatoare, cu un stil aparent facil, presărat cu ironii și persiflări voalate, cu înfierări care pot fi foarte ușor confundate cu încurajarea, cu zboruri vârtoase care de fapt sunt iminente prăbușiri.

Citiți cartea ,pentru că merită să vă bucurați sufletul cu o adevărată capodoperă.

🔥 CARTEA BOUVARD ȘI PECUCHET ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Bouvard și Pecuchet
Autor: Gustave Flaubert
An apariție : 2007
Editura: ART GRUP EDITORIAL
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 7.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Este palma necesară pentru grumazul pseudoștiinței.

Aspecte Negative:

Dorind să dea dovadă de erudiție, uneori Flaubert abuzează de termeni ștințifici.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1914 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments