Recenzie ”Bouvard și Pecuchet” de Gustave Flaubert

Titlu: Bouvard și Pecuchet
Autor: Gustave Flaubert
An apariție : 2007
Editura: Art Grup Editorial
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 7.08.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Bouvard și Pecuchet” de Gustave Flaubert
Acordă o notă

La momentul apariției romanului ” Bouvard și Pecuchet”, Gustave Flaubert surprindea lumea literară cu un altfel de registru al narațiunii. Schimbând stilul scriitoricesc, el trece de la epocalele sale dramatizări la o creație care îmbină, într-un mod absolut fenomenal, umorul cu moravurile unei epoci dominate de nejustificate prejudecăți, uzitând de un întreg arsenal de fine dar incisive apropouri, cuvinte atât de bine plasate încât tăișul lor ating dintr-o singură mișcare organele infatuării.

bouvard-si-pecuchet

Deși Flaubert a eșuat în încercarea sa de a face din această carte capodopera întregii sale activități literare, totuși ”Bouvard și Pecuchet”, trăiește în umbra unor inestimabile capodopere ale sale, precum ”Madame Bovary” și ”Ispitirea Sfântului Anton”. Totuși romanul este o adevărată lovitură, un colpo di fulmine, cum spun italienii.

Doi copiști, aflați la jumătatea vieții biologice, se întâlnesc absolut întâmplător, având caractere izbitor de asemănătoare. De aici începe veritabila sarabandă a evenimentelor, căci cei doi oameni cu pretenții intelectuale se visează savanți, asta după ce au copiat o îndelungată vreme tot soiul de teze de doctorat și alte lucrări ale adevăraților savanți. Așa că cei doi nu precupețesc absolut nici un efort în nenumăratele lor eforturi de a izbuti să amprenteze cumva marmura eternității cu descoperirile lor epocale. Totuși ei eșuează în absolut toate încercările lor, de la agricultură până la astronomie, neputând să găsească absolut nici un răspuns pentru continuele lor naufragieri în golful repetenților.

Aceasta este zdravăna palmă dată de Flaubert academicienilor cu diplome cumpărate de la tarabele oportuniștilor, biciul care mângâie pseudoștiința ipocriziei înecate de sucul gastric al înfumurării.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gustave Flaubert.

Lucrând o îndelungată perioadă de timp la această carte, documentându-se temeinic pentru a justifica încercările eroilor, Flaubert ne oferă strălucirea erudiției sale, dar și măiestria unei serafice noblesse oblige care curge din neastâmpărul condeiului său într-o gimnastică necesară a unor gânduri și simțiri deosebite.

”Bouvard și Pecuchet” este o carte acaparatoare, cu un stil aparent facil, presărat cu ironii și persiflări voalate, cu înfierări care pot fi foarte ușor confundate cu încurajarea, cu zboruri vârtoase care de fapt sunt iminente prăbușiri.

Citiți cartea ,pentru că merită să vă bucurați sufletul cu o adevărată capodoperă.

Aspecte Pozitive:

Este palma necesară pentru grumazul pseudoștiinței.

Aspecte Negative:

Dorind să dea dovadă de erudiție, uneori Flaubert abuzează de termeni ștințifici.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.