Recenzie ”Bucuria vieții” de Irving Stone

Titlu: Bucuria Vieții
Autor: Irving Stone
An apariție : 2012
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 576
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 19.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Bucuria vieții” de Irving Stone
Acordă o notă

” Bucuria vieții” ( Lust for Life în original, cu mult mai expresiv decât traducerea lui în limba română) este un roman biografic, cu ajutorul căruia scriitorul Irving Stone ne introduce în lumea mai puțin cunoscută a celebrului pictor olandez Vincent van Gogh.

Dincolo de mitizările ajunse cu mult mai celebre decât trăirile omului Vincent van Gogh se întinde viața unui om de neînțeles de către societate, la fel cum nici el nu a reușit să înțeleagă hățișurile lumii acelor încâlcite vremuri.

Pornind de la asidua corespondență dintre Vincent și fratele său, la care adaugă intuiția unor presupuse evenimente din viața pictorului ca unică modalitate de plasticizare literară, Irving Stone lasă posterității povestea unui om labirintic care ac reușit cumva să supraviețuiască nenumăratelor naufragieri lăuntrice, jalonând printre nejustificatele paradigme ale societății care, dintr-un motiv încă inexplicabil, nu a reușit să înțeleagă adevărata valoare a zvârcolirilor lăuntrice din sufletul artistului olandez, frământări de neîmblânzit, arsenic și parfum de culori amestecate pe un non-conformist șevalet al simțirii oscilante.

Nu este o încercare de zeificare sau de mistificare a unui geniu de neînțeles, ci o justă punere în lumină a omului din spatele excesivei mitizări, o recolorare a vârtejului creaționist cu întregul ansamblu al modelării de la Idee până la expunerea produsului final.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Irving Stone.

Fără a fi părtinitor sau intransigent, scriitorul, a cărui  imixtiune în curgerea povestirii se face arareori simțită, curăță coridoarele istoriei artei și nu numai de anumite impurități, oarecum fetide, care au reușit să amprenteze marmura eternității cu anumite stereotipice prejudecăți ambigue și hilare.

Fără a îndrăzni să-l așeze pe Vincent van Gogh pe un piedestal al genialității, Irving Stone ni-l dăruie pe omul de dincolo de carapacea pictorului pentru ca noi să putem înțelege modalitatea prin care, arareori, printr-un capriciu al sorții, un simplu om  se poate transforma într-un zeu doar suferind acerb.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Demistificarea lui Van Gogh este bine omogenizată într-o poveste cu de toate.

Aspecte Negative:

Pigmentarea biografiei cu anumite ficțiuni alcătuiește o altfel de biografie care nu este în întregime credibilă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.